Hur ska man göra när ett skadat knä gör att man rör sig mindre och således får lättare att lägga på sig?
Hur ska man göra när ett skadat knä gör att man rör sig mindre och således får lättare att lägga på sig? Foto: Shutterstock

Dietisten svarar: ”Lagt på mig 5 kilo - vad ska jag göra?”

Knäproblemen har gjort att läsaren Magnus inte kan motionera som vanligt – och därför har lagt på sig fem kilo.

Dietisten Sofia Antonsson ger tips.

Jag har fått ont i ett knä och kan inte röra på mig som jag brukar. Jag har ätit som vanligt, tre mål om dagen, inte så mycket mer. Men ändå har jag lagt på mig 5 extra kilon nu under hösten och vintern. Vad ska jag göra? 

/Magnus

Dietist Sofia Antonsson svarar:

Om aktivitetsnivån tillfälligt (eller långvarigt) förändras behöver du troligen anpassa kosten utifrån det, men utan att du behöver gå runt och känna dig konstant hungrig. Som du beskriver här har du fortsatt att äta som vanligt. Kanske innebär det att du äter lite för stora portioner relaterat till det du gör av med. Kroppen hamnar i vad vi kallar för positiv energibalans och du lägger därmed på dig vikt. Det enklaste sättet att få i sig färre kalorier är att byta ut en del av maten på tallriken mot grönsaker. 

LÄS OCKSÅ: Dietisten svarar: ”Jag har gått upp sex kilo sedan mensen upphörde – vad ska jag göra?”

Då bibehåller du volymen samtidigt som du blir mätt snabbare. Välj gärna broccoli, morot, grönkål, ärtor eller bönor som alla innehåller nyttiga fibrer som dina tarmbakterier mår bra av. Nötter och kokt ägg är bra mellanmål som ger energi och en massa näring. Blir du hungrig mellan måltiderna, drick ett stort glas vatten eller ta en morot. Det tar ett tag för kroppen, och hjärnan för den delen, att ställa om när man ändrar upplägget på tallriken så till en början kanske du blir lite hungrig, men håll ut så blir det bättre.

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor. Mejla till: dietist@expressen.se