Catarina skriver och undrar: "Om det står 100 gram kött eller potatis, morötter med mera, ska man väga rotsakerna med eller utan skal?"
1 av 2: Catarina skriver och undrar: "Om det står 100 gram kött eller potatis, morötter med mera, ska man väga rotsakerna med eller utan skal?" Foto: GETTY IMAGES
Sofia Antonsson.
2 av 2: Sofia Antonsson. Foto: MAGNUS FOND

Dietisten svarar: "Hur ska jag väga min mat?"

Hej! 

Jag heter Catarina, jag har kostrelaterad diabetes och försöker att gå ner i vikt. Nu till min fråga: Om det står 100 gram kött eller potatis, morötter med mera, ska man väga rotsakerna med eller utan skal och ska köttet vara i rått eller tillagad mängd för att man ska få rätt mängd?

Hoppas att du kan svara på detta

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR:

 Hej Catarina!

Med kostrelaterad diabetes antar jag att du menar typ 2 och då är det bra att gå ner i vikt. Fysisk aktivitet är också viktigt eftersom det kan hjälpa till att öka cellernas insulinkänslighet. 

LÄS OCKSÅ: Gå ner 1 kilo i veckan - med Paulúns byt-ut-lista

Så väger du din mat: Med eller utan skal

När det gäller vikt på råvaror i recept är det vanligen icke-tillagad vikt som anges. Kött, kyckling och fisk brukar vara 125 gram i portionsstorlek förutsatt att det är magert kött utan synligt fett. Likaså rotsaker anges i vikt med skal i recept. Om du däremot har en app för att räkna kalorier kan det så klart vara annorlunda, men då brukar det oftast stå en förklaring till om det är någon speciell vikt som anges som till exempel om pastan är okokt eller kokt. 

Det är bra att vara konsekvent och använda ett och samma verktyg för beräkning då det kan skilja sig lite åt mellan dessa.

Lycka till!

Sofia

FRÅGA DIETISTEN

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor. Mejla till: dietist@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!