ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Birgitta: "Min mamma äter så förtvivlat lite"

Publicerad 16 maj 2017 06.00
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE
Birgitta är orolig för sin mamma som äter lite.

Birgitta är orolig för sin mamma som äter lite.

1/2

Foto: Getty images

Sofia Antonsson.

Sofia Antonsson.

2/2

Foto: MAGNUS FOND

Hej Sofia,

Min mamma äter så förtvivlat lite. Hon är 84 år och tycker att hon har svårt att svälja. Finns det något vi som anhöriga kan göra för att stötta? Hur ska man tänka för att hon ska få i sig allt hon behöver?

Pappa lever inte längre, men än så länge klarar hon sig själv hemma med lite hemtjänst. Vi har tidigare köpt och lagat mat som hon haft i frysen, men jag ser ju att lådorna inte går åt. Vi bor i samma stad, men hinner inte hälsa på varje dag.

Vänliga hälsningar, 

Birgitta

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR: 

Hej Birgitta!

Det låter som att din mamma har drabbats av sväljsvårigheter eller dysfagi. Det behöver utredas inom vården, vanligen genom att man först träffar en logoped som bedömer sväljförmågan. Därefter är det bra att prata med en dietist som kan hjälpa till med att konsistensanpassa kosten så att det blir lättare att äta.

LÄS OCKSÅ: "Vill rasa i vikt snabbt för att komma i gång"

"Det är vanligt att aptiten avtar med åldern"

Det finns en massa bra knep och tips som kan underlätta. Kanske kan din mamma också få förskrivet näringsdrycker. Det är vanligt att aptiten avtar med åldern, både på grund av ensamhet och nedsatt smaksinne, och det blir så klart inte lättare om man upplever det svårt att svälja. Men det finns bra hjälp att få så det tycker jag att ni ska satsa på.

Sofia

 

ANNONS