Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE

Publicerad 1 dec 2015 09:30

"Är det maten som jag får huvudvärk av?"

<span>&quot;Jag har till och från problem med huvudvärk, det känns inte som om den orsakas av stress. Kan det vara hur jag äter? Vilken typ av mat triggar huvudvärk?&quot;</span>

"Jag har till och från problem med huvudvärk, det känns inte som om den orsakas av stress. Kan det vara hur jag äter? Vilken typ av mat triggar huvudvärk?"

1/2

Foto: Wavebreakmedia Ltd

<span>Många upplever att de mår bättre när de utesluter gluten, som pasta.</span>

Många upplever att de mår bättre när de utesluter gluten, som pasta.

2/2

Foto: Monkey Business Images

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor.

Mejla till: dietist@expressen.se

Hej!

Jag har till och från problem med huvudvärk, det känns inte som om den orsakas av stress. Kan det vara hur jag äter? Vilken typ av mat triggar huvudvärk?

//Karin

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR:

Hej Karin!

Det finns en mängd teorier kring vad som orsakar eller triggar huvudvärk och migrän. En del mår bättre av att ta bort gluten, det vill säga sädesslag. Andra mår bättre av att helt undvika socker. En teori är att personer med huvudvärk är känsligare för förändringar i insulinnivåer. Då är det extra viktigt att äta regelbundet och allsidigt för att hålla en jämn och bra nivå. Det handlar till stor del om att känna efter själv och att prova sig fram. Ett bra sätt att skaffa sig kontroll över sitt mående är att föra mat- och symtomdagbok. Då kanske du på sikt kan hitta kopplingar till intag av specifika livsmedel.

Sofia

Det kan vara bra att testa utesluta gluten och socker.

LÄS MER:

  7 oväntade saker som händer vid huvudvärk

5 typer av huvudvärk och hur du slipper den