Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE

Publicerad 7 nov 2018 14:30

”Är det farligt att äta återuppvärmd spenat?”

Nitrithalten är inte skadlig för en vuxen person, men kan vara skadligt för små barn eftersom de är mer känsliga.

Nitrithalten är inte skadlig för en vuxen person, men kan vara skadligt för små barn eftersom de är mer känsliga.

Foto: Shutterstock

Hej,

När jag var liten fick jag lära mig att det var farligt att värma upp spenat igen, att det bildades gifter, och jag tror att det var så med rödbetor också. Men i dag pratar man aldrig om det. Var det inte sant?

Josephine

Dietist Sofia Antonsson svarar:

Hej Josephine!

Enligt Livsmedelsverket  är det ingen fara att äta uppvärmd spenat, förutsatt att den blivit korrekt nedkyld, vilket innebär snabb nedkylning efter tillagning. Om en rätt som innehåller spenat står länge i rumstemperatur kan det bildas bakterier som omvandlar det nitrat som finns naturligt i spenat till nitrit. 

LÄS OCKSÅ: 7 livsmedel som hjälper dig gå ner i vikt

Nitrithalten är inte skadlig för en vuxen person, men kan vara skadligt för små barn eftersom de är mer känsliga. 

LÄS OCKSÅ: 7 livsmedel du tror är nyttiga som inte är det

Det är samma sak med rödbetor, men dessa är ju också goda kalla i till exempel i en sallad så passa på att använda dem där.

Mvh Sofia