Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE

Publicerad 12 jun 2018 06:00

Är det bra eller dåligt att fasta?

Läsaren Martin undrar hur han ska lägga upp sin fasta.

Läsaren Martin undrar hur han ska lägga upp sin fasta.

1/2

Foto: Voyagerix - stock.adobe.com / 195229111

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

2/2

Foto: MAGNUS FOND / MAGNUS FOND

Hej,

Jag jobbar skift och inför mina jobbpass brukar jag fasta i 24 timmar, och på jobbet kan jag gå utan att äta en hel dag om det är mycket. När jag väl är ledig så brukar jag äta ikapp, och då blir det även en hel del onyttigt. Jag väger strax under 100 kilo, och skulle egentligen vilja väga mindre. 

Min fråga är: är min fasta en bra sak eller en dålig? Jag tänker på Michael Mosley-dieterna och att det egentligen ligger ganska nära det jag gör. Vad säger du?

//Martin

LÄS OCKSÅ: Michael Mosley: De 14 bästa livsmedlen för dina tarmar 

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Hej Martin!

Precis som du skriver är det inte optimalt att äta ikapp och framför allt inte med chips och godis… Men, att fasta är inte på något sätt dåligt, tvärtom har man sett att det kan ge positiva effekter i kroppen på bland annat blodtryck och blodsockernivåer. 

Det kan du alltså fortsätta med och fokusera på det du äter mellan fastedagarna och där har du egentligen svaret på frågan själv, mindre skräp och mer ordentlig, näringsrik mat så kommer säkert vikten att påverkas positivt också. Titta på hur Michael Mosley rekommenderar att äta för övrigt så kan du säkert få lite inspiration där.

Lycka till!