VÄLKOMMEN TILL VÄRLDEN. Får det lov att vara en napp?
VÄLKOMMEN TILL VÄRLDEN. Får det lov att vara en napp? Foto: Johanna Svensson

Socialstyrelsen: ok för nyfödda suga på napp

Socialstyrelsen ändrar sina amningsråd. Från och med nu är det fritt fram för spädbarn att använda napp direkt.

Svenska barn ammas i allt lägre grad och allt kortare tid, trots massiva insatser från mödravård och sjukvårdspersonal. Bland annat följer personalen inom mödrahälsovård, förlossningsverksamhet, BB och barnhälsovård en lista med tio åtgärder som Socialstyrelsen ger ut.

Tidigare har Socialstyrelsen avrått från att spädbarn ska använda napp fram tills är ett par veckor gamla. Utifrån det kunskapläge som finns just nu har två av de tio råden ändrats.

Socialstyrelsen har anpassat Världshälsoorganisationens, WHO:s, tio steg för att främja amning till svenska förhållanden och ger nu ut dem i ny form.

1. Direkt efter förlossningen bör barnet ligga hud mot hud med mamman under en till två timmar. Skillnaden mot tidigare är att Socialstyrelsen nu lagt till att barnet ska ha fria luftvägar och i övrigt må bra. Innan andningen har stabiliserats har det i obevakade ögonblick hänt att barn drabbats av livlöshetsattacker.

2. Socialstyrelsen avråder inte längre från att ge napp till spädbarn, annat än vid amningsproblem under de första en till två veckorna.

Råden riktar sig till personal inom mödrahälsovård, förlossningsverksamhet, BB och barnhälsovård.

FAKTA

Socialstyrelsens tio steg som främjar amning till personalen inom mödrahälsovård.

BB-vård och barnhälsovård bör:

1. Följa ett handlingsprogram för amning som all personal är medveten om.

2. Ha de kunskaper och färdigheter som behövs för att följa handlings-

programmet.

3. Informera alla blivande mammor/föräldrar om fördelarna med att amma och hur man kommer i gång med och upprätthåller amningen.

4. Låta barnet så snart som möjligt efter förlossningen ligga hud mot hud hos mamman under en till två timmar. Se till att barnet har fria luftvägar och mår bra. Uppmuntra mamman/föräldrarna att lägga märke till när barnet är redo att bli ammat och erbjuda hjälp om det behövs.

5. Visa mammorna hur de kan amma och hålla i gång mjölkproduktionen, även om de måste vara åtskilda från sina barn.

6. Inte ge nyfödda barn annan föda än bröstmjölk, såvida det inte är medicinskt motiverat.

7. Ha samvård, det vill säga låt mammor/föräldrar och nyfödda barn vara tillsammans dygnet runt.

8. Uppmuntra mamman att amma så ofta barnet vill.

9. Informera mammor/föräldrar om att de vid amningsproblem kan undvika att ge barn sug- och dinapp under första en till två levnadsveckorna för att underlätta att amningen ska komma i gång.

10. Uppmuntra att det bildas stödgrupper för amning. Informera mammor/ föräldrar när de skrivs ut från sjukhuset om möjligheten att få stöd och

hjälp vid amningsmottagningar och BVC

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!