Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 jan 2014 10:59

Sociala medier kan göra dig uppstressad

Pressad. Anna Pernestål Brenden är själv väldigt sportig, cyklar mycket och genomför triatlon, men känner ändå stress över sina vänners statusuppdateringar. Foto: Lisa Mattisson

Pressad. Anna Pernestål Brenden är själv väldigt sportig, cyklar mycket och genomför triatlon, men känner ändå stress över sina vänners statusuppdateringar. Foto: Lisa Mattisson

Foto: Lisa Mattisson Exp

Maraton, långkok och bilder på färdigdeffade strandkroppar. Hälsotrenden på sociala medier har lett till att tre miljoner svenskar känner stress över sin livsstil.

- Jag vet att det är löjligt och att jag inte borde jämföra mig. Men jag får ändå en jobbig känsla i magen, säger Facebook-användaren Anna Pernestål Brenden, 36.

I takt med att Facebook- och Instragramflödena har kommit att handla mer om fysiska strapatser och hälsosamma matval än att hålla kontakt med gamla vänner har också en känsla av otillräcklighet vuxit sig starkare blad användarna.

I en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av av ProViva uppger nästan tre miljoner svenskar att de känner sig stressade över att deras livsstil inte är tillräckligt hälsosam.

50 procent av dem använder sociala medier varje dag. En av dem är Anna Pernestål Brenden, som är inne på Facebook runt tre gånger om dagen. Anna är själv väldigt aktiv och tränar både löpning och triatlon men säger att hon ändå påverkas av uppdateringarna.

- Det dumma är att jag jämför mig med alla. Tittar man bara på vad en person i flödet gör så är det inte så mycket. Problemet är att jag får 400 personers uppdateringar och då känns det som att jag gör så himla lite, säger hon.

Det är framför allt när hon är förkyld eller skadad som hon känner att de negativa tankegångarna tar över och hon snarare känner sig avundsjuk än glad och inspirerad av vännernas uppdateringar.

- Så länge jag kan hålla mig till min träningsplan känns allt okej men så fort jag inte kan träna påverkar det genast sinnesstämningen, säger Anna.

Docenten varnar

- Det är inte bara sinnesstämningen som kan påverkas negativt av de sociala medierna. Constanze Leineweber, docent i psykologi vid Stressforskningsinstitutet, varnar för att stressen över att inte leva tillräckligt hälsosamt kan skapa verkliga problem med hälsan.

- Det kan lätt bli en ond spiral som får betydligt allvarligare konsekvenser. Långvarig stress kan leda till såväl hjärt- och kärlsjukdomar som mer mentala problem som depressioner och sömnproblem, säger Constanze Leineweber.

Hon säger att fenomenet med att man jämför sig med andra inte är nytt i sig men att konsekvenserna har blivit större.

- De sociala medierna gör att allt blir mycket mer koncentrerat. Här överöses man med bilder av det perfekta livet. Man bygger upp förväntningar på sig själv som inte går att leva upp till, säger Leineweber.

Skippar att gå online

Hur ska man då göra för att slippa stressen? Anna Pernestål Brenden har tagit till ett lika radikalt som effektivt sätt att mota bort de negativa tankarna - hon låter bli att logga in.

- När jag vet att jag kommer att påverkas tvingar jag mig själv att låta bli Facebook. Det kan vara ganska så skönt med en vit vecka emellanåt, säger hon.