ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Social isolering - en hälsofara

1/1

Social isolering - en hälsofara

Att ha för lite social kontakt kan vara farligare än att vara överviktig.
Relationer till vänner, familj, grannar och kollegor kan förbättra dina odds för överlevnad med upp till 50 procent, visar en ny studie.

Hur ofta känner du dig ensam?

Tack för din röst!

Hur ofta känner du dig ensam?

Väldigt lite social kontakt liknas vid att röka 15 cigaretter om dagen och ensamhet kan vara lika illa som alkoholism - och två gånger så skadligt som övervikt, skriver tidningen Physorg.com.

Sociala faktorer viktiga

Att inte ha mycket social kontakt är till och med farligare än att skippa träningen, visar studien gjord av professorerna Julianne Holt-Lunstad och Timothy Smith på Brigham Young University i Utah.
- Jag tror att det kan stämma, de sociala faktorerna är de som är viktigast för en människa. Det finns ett ordspråk som säger att en människa på en öde ö är ingen människa, det tror jag stämmer, säger Katarina Sjöberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Påverkar vår sinnesstämning

Forskarna har analyserat data från 148 olika studier om hur ensamhet påverkar oss.
De tittade på människors sociala nätverk där 3000 människor ingick i studien.
– Ensamhet påverkar många saker. Till exempel vår sinnesstämning. Man blir ledsen och deprimerad och det påverkar vårt beteende både på gott och ont. Det finns även en fysiologisk påverkning till exempel på blodtrycket, säger Denny Vågerö professor i medicinsk sociologi till Svt:s Rapport.

DISKUTERA! Hur viktiga är vännerna, familjen, kollegorna och grannar? Mår du bättre av att vara med folk eller gillar du att vara ensam?