Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Det är viktigt att förstå sin partner.
Det är viktigt att förstå sin partner.
Det är viktigt att förstå sin partner.
Det är viktigt att förstå sin partner.

Snacka dig till bättre sex

Har du och din partner problem i er relation och upplever att ni inte riktigt når fram till varandra? Då kan ni gå en kurs "Kåt, glad och tacksam" för att fördjupa er relation. 

- Känner man sig inte förstådd av sin partner så blir man heller inte kåt, glad och tacksam, säger psykosyntesterapeuten Eva Sanner som tagit fram kursen.

FAKTA

Tio tips från Eva Sanner för en levande sexuell relation:
* Älska ofta och kravlöst istället för sällan och därför med höga krav
* Se varandra i ögonen när ni älskar
* Ha en stunds avslappning innan ni har sex - då njuter ni mer.
* Älska på en ny plats nästa gång
* Stäng av teven, städa mindre och ägna tid åt erotiken
* Tala om vad som får dig tänd och upphetsad i din partners beteende, klädsel och uppträdande
* Bestäm inte att du ska ha orgasm - sträva istället efter att älska med 100 procents närvaro och låt orgasmen komma eller inte
* Säg inte att något är skönt om det bara är sådär - du lär din partner fel. Ge istället ärlig feedback och framför allt positiv sådan.
* Om du är arg - straffa inte genom att avvisa. Säg vad du är arg på, lös konflikten och njut av tändningen som kommer när du känner dig lyssnad till.
  * Hångla och låt det vara okej om det inte blir mer än så - njut av att lusten lever!

Helgkursen "Kåt, glad och tacksam" vänder sig till par som vill hitta nya sätt att nå fram till varandra och fördjupa sitt förhållande. 

 - Genom övningar där paren får lära sig hur man ger uppskattning och uttrycker önskningar och behov kan man också nå en ny dimension i sin relation, säger Eva Sanner. 

 Syftet är att få mer närvaro i relationen och komma närmare varandra sexuellt. 

 - Ofta prioriterar vi bort det viktigaste i livet för att jobba och titta på tv. För att en relation ska fungera måste man börja ge mer tid åt varandra. , säger Eva Sanner.

Problem i relationer

 Det var efter tio års arbete individuell terapi som Eva Sanner insåg att många av hennes klienter hade problem i sina relationer. Det blev naturligt att arbeta också med par och hon utformade då kursen "Kåt, glad och tacksam". 

 - Det är ju ett stadium som man har ganska naturligt i förälskelsefasen men som sen kan försvinna av olika orsaker. Syftet med kursen är att få par att komma nära varandra igen, säger hon. 

 Men tvärtemot vad man kanske kan tro är kursen allt annat än naken. 

 - Man jobbar med sin partner men kläderna är på hela tiden. Sen när kursen är över får man en hemläxa och tanken är att lusten ska ha väckts, säger Eva Sanner.

 Intentionen är också att man ska komma ifrån många av de prestationskrav som kan finnas.

 -Det räcker inte att visa missnöje för att relationen ska bli bättre. Jag tror istället att det är viktigt att prata om vad man är villig att göra för att bidra till en positiv förändring i relationen, säger Eva Sanner.