Bullar, kakor, vitt bröd och godis innehåller snabba kolhydrater. Nu visar studier att en kost med mycket snabba kolhydrater dubblar risken att få diabetes.
Bullar, kakor, vitt bröd och godis innehåller snabba kolhydrater. Nu visar studier att en kost med mycket snabba kolhydrater dubblar risken att få diabetes. Foto: EMILIA OLOFSSON

Snabba kolhydrater ökar diabetesrisk

Debatten om sambandet mellan kost och diabetes fortsätter. En omfattande amerikansk studie visar nu att kost med en stor del snabba kolhydrater mer än fördubblar risken för diabetes.

De som äter långsamma kolhydrater minskar däremot kraftigt risken för sjukdomen.

 Studien har pågått under 20 år och omfattar 85 000 kvinnor i USA. Resultaten publiceras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, skriver Dagens Nyheter.

Splittrad forskarvärd

 Frågan om kost och diabetes har länge splittrat forskarvärlden och i Sverige debatterades frågan flitigt nyligen. Socialstyrelsen – som länge har rekommenderat kolhydrater framför fett – öppnade dörren för läkare som vill råda sina patienter att dra ner på kolhydraterna och i stället äta mer fett.

 Den kursomläggningen tycks nu alltså få stöd av de nya forskningsresultaten. Socialstyrelsen håller just nu på med en översyn av sina allmänna rekommendationer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!