1 av 4: Smittsskyddsläkare uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling
På kort tid har antalet insjuknade ökat kraftigt, samtidigt som myndigheterna inte vidtagit några speciella åtgärder. I stället säger man att det är upp till branschen att lösa problemen, något den inte lyckats med.
2 av 4: På kort tid har antalet insjuknade ökat kraftigt, samtidigt som myndigheterna inte vidtagit några speciella åtgärder. I stället säger man att det är upp till branschen att lösa problemen, något den inte lyckats med. Foto: Ellinor Collin
"Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion". Så skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.
3 av 4: "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion". Så skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett pressmeddelande. Foto: Anders Friberg / REGION GÄVLEBORG
"Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion". Så skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett kommande pressmeddelande.
4 av 4: "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion". Så skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett kommande pressmeddelande. Foto: Roger Turesson

Smittskyddsläkare: "Ät inte färsk kyckling"

HÄLSA. Smittskyddsläkaren i Region Gävleborg, Signar Mäkitalo, uppmanar nu folk att inte äta färsk kyckling. 

Antalet svenskar som blivit svårt sjuka av campylobacter har ökat kraftigt under kort tid. 

– Det är en väldigt obehaglig bakterie och infektion, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén. 

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, skriver i ett pressmeddelande att han uppmanar allmänheten att "undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion". 

På kort tid har antalet insjuknade ökat kraftigt och i oktober förra året slog Folkhälsomyndigheten larm om en kraftig ökning av infektioner med campylobacter. Antalet rapporterade fall hade fördubblats mellan augusti och november 2016.  

– Det är inte troligt att vi i Sverige sedan i fjol sommar plötsligt börjat slarva med hygienen vid tillagning av kyckling utan det måste finnas andra orsaker till ökningen av sjukdomsfallen, säger Signar Mäkitalo i pressmeddelandet.

– Då jag hittills inte sett någon säker minskning av antalet nyinsjuknade trots att producenterna informerats, vill jag säkerställa att allmänheten har fått information om problemet med färsk kyckling. 

Signar Mäkitalo. Foto: Anders Friberg / REGION GÄVLEBORG

"En obehaglig infektion"

Expressens Anna Bäsén, medicinreporter och krönikör, menar att bli smittad av campylobacter kan leda till allvarliga komplikationer.

– Det är en väldigt obehaglig bakterie och en obehaglig infektion. Det behövs väldigt lite bakterier för att man ska bli sjuk, säger hon och fortsätter:

– I sällsynta fall kan man få ledproblem och till och med förlamning av den här bakterien, så det är verkligen en otäck bakterie som man ska akta sig för. 

Att kycklingen är fryst minskar riskan till att bli smittad, men den elimineras inte helt och hållet. 

Expressens medicinreporter Anna Bäsén kommenterade det nya kycklinglarmet i Expressen TV.

– Fryst kyckling är säkrare, men det är inte bombsäkert. Den här bakterien överlever inte så bra när man fryser den, men det kan ändå finnas spår kvar av den. Som sagt så behövs det bara en liten mängd, säger Bäsén. 

"Viktigt att diska ordenligt" 

Om man ändå äter färsk kyckling måste den tillagas väl.

– Det som bakterien inte överlever är en bra tillagning, att man genomsteker kycklingen. Det är det viktigaste, ska man äta kyckling så ska man se till att den är ordentligt tillagad. 

Men bakterien kan smitta på andra sätt än i kyckling - även skärbrädor och knivar ska man vara försiktig med.

– Det är viktigt att man diskar ordentligt och inte blandar grönsaker och kyckling på samma skärbräda. Den typen av hygienregler är bra att försöka hålla sig till, säger Anna Bäsén.  

CAMPYLOBACTER

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.
Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.
De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.

UNDVIK ATT BLI SJUK – RÅD FRÅN LIVSMEDELSVERKET:

Var noggrann med handhygienen. Tvätta händerna före matlagning och direkt efter hantering av rått kött och rå kyckling.

Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och rå kyckling. Då förhindrar man att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

Genomstek alltid kyckling. Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.

Aktuellt just nu