Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Använd aldrig smink som börjat lukta eller ändra färg.
Använd aldrig smink som börjat lukta eller ändra färg.
Använd aldrig smink som börjat lukta eller ändra färg.
Använd aldrig smink som börjat lukta eller ändra färg. Foto: Thinkstock

Sminket som kan ge dig allergireaktioner

Har du koll på vad smink innehåller? Eller hur du ska handskas med det?  Det amerikanska hälsosamfundet Webmd ger dig några snabba, smarta råd.

Make-up tips

Sminka dig aldrig när du befinner dig i rörelse, exempelvis i en bil eller på ett tåg. Om mascaraborsten kommer i kontakt med ögongloben så kan det uppstå en infektion eller irritation.
Stäng alltid korkar och lock ordentligt.
Håll borta ditt smink från sol och värme. Bakterierna trivs i hettan.
Smink som förändrat färg eller börjat lukta ska rakt ner i sopptunnan.
Använd inte mascara om du har en ögoninfektion, eller om du är ”rosa” i ögat. Släng alltid produkter som du använt i samband med infektion eller i begynnelse av infektion.

 

Källa: Webmd

När det kommer till en produkts ingredienser så tar man ofta för givet att den inte ska innehålla något som kan vara giftigt. Men se upp och ta gärna en extra titt nästa gång du står där vid butikshyllan. Eftertanke är A och O.

 

Kol (märkt coal eller carbon på engelska). 

 Kol kan användas för att ge make-upen en mörkare färg. Den kan ge upphov till en allergisk reaktion om man har otur. Kol förekommer inte i sminkprodukter från USA eftersom det är förbjudet där.

 

Titta extra noga på innehåll när du väljer smink. Foto: Foto: Thinkstock

 

Naturlig/organisk (märkt natural eller organic på engelska) 

Det är ett känt faktum att smink kan orsaka allergiska reaktioner, även om risken är ganska liten för det. Även om det står att en produkt är helt naturlig eller organisk så är det ingen garanti för att den inte kan framkalla en allergisk reaktion.

 Se även upp med produkter som är märka med ”dermatologic tested”. Bara för att de är kontrollerade och godkända av en hudläkare så behöver det inte betyda att de är ofarliga.

 

Permanent smink 

Permanent smink, så kallad kosmetik tatuering, må vara tidssparande, men se upp, särskilt permanent mascara kan orsaka ordentliga ögoninfektioner eller allergiska reaktioner.

 

Djurtestat

Många av oss vill inte ha produkter som är testade på djur eftersom djuren i många fall kanske fått lida. Bara för att en produkt inte är testad på djur så finns det ingenting som garanterar att ingredienserna i den inte är det. Innehållet i produkten kan mycket väl ha blivit testade på djur någon gång i ett tidigare led av tillverkningen.

 Ring alltid till företaget som tillverkat produkten om du är intresserad av hur tillverkningsmetoderna ser ut.

 

Det gäller att hantera sitt smink på rätt sätt, annars finns det risk för att det uppstår bakterier, något som man varken vill ha i necessären eller i ögonen eller på huden.

 

Låna aldrig ut din mascara

Det kan tyckas vara en bagatell, men undvik att låna ut din mascara eller annan make-up till andra personer. Bakterier sprids lätt från öga till öga och kan ge upphov till infektioner.

 Dryga heller aldrig ut din mascara med vatten, det får bakterierna att frodas inuti etuiet.

 

Håll rent i din necessär. Foto: Foto: Thinkstock

 Kom ihåg att varje gång du sover med mascara så tar du en risk. Det kan ge upphov till infektioner och är dessutom irriterande för ögonen.

 

Källa: Webmd