Smärtan försvann med rätt sula
David Beckham, Svennis och Christian Olsson.
Alla tre bär specialutprovade
sulor för att slippa ont i ryggen och värkande fötter.
Fungerar det på alla?
hallå!s reporter Kicki Lindbergh testade skoinläggen under en långresa. Det visade sig vara skillnaden mellan smärta och inga problem alls!
Unga som gamla känner av ryggen ibland. Ofta beror smärtorna på felbelastning av fötter och fel skor. Mår fötterna bra gör oftast rygg, höfter och knän det också. Jag promenerar, går och står mycket och blir ofta trött i kors/ländryggen. Praktiska, rejäla promenadskor och skor med breda klackar och ett och annat par pumps går an. Men dagens modeskor, a la myggjagare, nöjer jag mig med att titta på och ibland längta lite efter. Knän, höfter, rygg och nacke får ofta ta stryk för att vi inte har fattat hur viktigt det är att ha rätt sko. Det vill säga rätt sko för just de egna fötterna. - Många skulle slippa smärtor, hävdar Jan-Åke Selander, ortopedtekniker på Löp- och skokliniken i Göteborg, medan han räcker över ett par "lealösa" walkingskor jag tar på mig.
Belastar fel
Uppe på löpbandet ser jag på tv-monitorn hur belastningen ser ut på mina fötter när jag går. Högerfoten tycks leva sitt eget liv och strävar sin egen väg. - Det visar att du har fel skor utan stödjande fotbäddar, fortsätter Selander. Mina tidigare utprovade fotbäddar, (jag kallar dem sulor) placeras i ett par nya, stadiga walkingskor. Vilken skillnad! Jag inte bara SER hur rätt det är. Jag KÄNNER det i rygg och nacke. Behöver alla fotbädd? - Nej, det beror på hur foten ser ut och om skon uppfyller kraven på komfort och stötdämpning. Vad skiljer dessa inlägg från andra liknande? - De flesta som säljs är stela och statiska. Denna är flexibel och följer fotvalvens rörelser. Det ger ett naturligt stöd i alla situationer och fördelar belastningen jämt över foten. Det ger optimal stötdämpning.
STEG FÖR STEG
1.
Det första jag får göra är att ställa mig på spegellådan som obarmhärtigt avslöjar vilken typ av fot jag har. Detta för att hitta rätt läst och rätt stöd för foten. Belastningen skall fördelas så jämt som möjligt.
2.
Nästa steg är datascannern. Den läser av fotens utseende. Bilden skickas elektroniskt till Umeå för analys. Med den som utgångspunkt görs en skumform som fotbädden tillverkas av.
3.
På rullbandet får jag testa ett par ostadiga walkingskor som visar hur FEL dessa är för mina fötter. Högerfoten lever sitt eget liv, strävar planlöst åt sidorna och ger inte rätt balans och stöd.
4.
Det gör däremot den stadiga walkingskon som orptopedteknikern Jan-Åke Selander väljer ut. Den är både snygg och skön.
5.
Efter några veckor får jag min efterlängtade fotbädd. Den tillverkas i både en tjockare och tunnare variant som passar olika skor.