Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sluta stressa!

Stress skärper dina sinnen och gör dig mer kreativ. 

Men den kan också ge hjärtklappning och kollaps. Lär dig att ta kontroll över tokstressen!

FAKTA

Stress kan lagras upp i kroppen under lång tid.
Man kan klara sig bra för stunden men långt senare få känningar.
Kanske känner man sig trött och sliten men biter ihop och ser fram emot semestern.
Ändrar man inte på tillvaron mer genomgripande sätt finns risk att drabbas av utmattning och gå in i väggen.

Källa: Vad vore livet utan stress, Tomas Danielsson, Prisma.

Foto: - -

1. Identifiera stressen

  Är den nödvändig eller onödig? Det finns valbar och icke valbar stress. En form av stress som drabbar alla i livet någon gång är när anhöriga dör, man förlorar jobbet eller får ekonomiska bekymmer. Den stressen är inte valbar.  Men 80 procent av all stress är ren tokstress. Stress som går att välja bort och som man kan lära sig hantera. Exempel: Du står i kön i mataffären. Tanten framför har tömt spargrisen och räknar småpengar ur plånboken. Du trummar irriterat fingrarna mot rullbandet, förbannar att du valde fel kö och håller på att gå upp i atomer. Alternativt, du måste bli klar med ett jobb och precis just då hänger sig datorn. Sinnet rinner och du är nära en psykos.

2. Lär in ett läktarperspektiv

  Undvik tokstressen. Försök inse att du inte kan göra något åt situationen. Träna dig på att inte omedelbart ryckas med av stressreaktionen. Se det hela en smula ovanifrån. Säg till dig själv: Det här kan jag inte påverka, ingen idé att hetsa upp sig. Djupandas och utnyttja stunden till en liten mikropaus istället. 

3. Stryk och prioritera

  Sluta jaga tiden. För att kunna utnyttja den måste du prioritera. Du hinner inte göra karriär, ha ett nystädat hem, besöka din sjuka släkting, ha välsnutna barn, en rentvättad bil och måla om hemma på en och samma gång. Stryk från att-göra-listan. Ställ dig följande frågor: Vad skulle du göra om du hade tre veckor kvar att leva, tre månader eller tre år. Frågorna kan vara en hjälp när du ska städa på listan. 

4. Njut av livet

  Hoppa över alla krav och måsten ibland och gör saker bara för njutnings skull utan dåligt samvete. Gör det till en rutin att boka in tid med dig själv, träna, gå i skogen eller gå ut och ät lunch med en kompis. Andningspauserna hjälper dig att klara stressiga perioder bättre. 

5. Skaffa dig ett bollplank

  En vän eller arbetskamrat som du har förtroende för och som du kan ventilera allt med kan hjälpa dig få perspektiv på situationen och stärka ditt självförtroende. Det är en effektiv krockkudde både mot vardagsstressen hemma och stresstopparna på jobbet. 

6. Jämför inte med andra

  Jämför dig inte med andra, typ: "Hur kan hon alltid vara så snygg och fräsch, ha ett glassigt välinrett hem och samtidigt lyckas i karriären". Utgå från dig själv. Din situation är unik. Det är bara i den egna fantasin som alla andra hinner så mycket. 

7. Våga välja bort

  Jobba med självförtroendet så att du vågar vara tydlig med dina prioriteringar mot omgivningen, både i vänkretsen och på jobbet. Det ger kontroll och balans i tillvaron. Skadlig stress uppstår bara när du känner att du tappat kontrollen över läget. 

8. Säg vad du är bra på

  Stick inte under stol med vad du är bra på. Öva dig på att både uppskatta dig själv bättre och att kunna ta emot beröm. Säg inte, asch det var väl inget när någon berömmer säg bara tack. Att få komma till sin rätt stärker självförtroendet och minskar stresspåslaget. Men lika viktigt som att kunna ta beröm är att vara ödmjuk inför sina egna begränsningar och svagheter. 

9. Blunda inte för konflikter

  Lyft upp dem till ytan och tala om dem istället. Vardagskonflikter hemma och på jobbet beror ofta på missförstånd orsakade av dålig kommunikation. Undertryckt aggressivitet leder till både stress, sjukdom och vantrivsel. 

10. Motion höjer stresströskeln

  En 40 minuters promenad tre gånger i veckan hjälper dig att släppa på stress och spänningar. Lika viktigt som motion är den gamla vanliga regeln att äta nyttigt och allsidigt och att sova ordentligt. Gå och lägg dig på ungefär samma tid varje kväll. Ett stört sömnmönster sliter hårt på kropp och själ och skapar stress. 

11. Tid för eftertanke

  Ge dig själv tid att stanna upp emellanåt och fundera över var du står och vart du är på väg. För många är naturen en stor kraftkälla andra hittar den i yoga eller meditation. Det viktiga är att få möjlighet att umgås med sig själv och sina tankar en stund. 

12. Släpp loss barnet inom dig

  Och de lekfulla spontana känslorna. Att våga vara lite busig och visa upp annat än en professionell mask på jobbet skapar glädje och god kommunikation - och håller stresstigrarna på avstånd. 

13. Gör ingenting

  Träna dig i att göra absolut ingenting. Något som barn idag ofta har väldigt svårt för. De skjutsas mellan baletten, tennisträningen, basket- och blockflöjtträningen och får aldrig bara vara ifred. Att känna skillnaden mellan vila och aktivitet är viktigt för att de ska få en bra stresskontroll. Även för vuxna är hål i tillvaron nödvändiga som stressventiler. 

14. Två mobiler minskar stressen

  Mobilterrorn är ett faktum. Var som helst och när som helst kan vi bli nådda. Till och med på toaletten. Ständig tillgänglighet höjer stressnivån och minskar effektiviteten. Hela tiden måste vi göra omstarter i tankearbetet och samtal med andra avbryts abrupt. Glöm inte att mojängen går att stänga av. Med två mobiler kan paradoxalt nog stressen minska. En för jobbsamtal där man lyssnar av röstbrevlådan när man har tid och lust och en där man vet att man bara blir nådd av sina närmaste. 

15. Tämj E-posttigern

  E-posten är en tiger med vassa stressklor. Pling! Mitt i arbetet avbryts man av signalen. Är man då det allra minsta nyfiket lagd vandrar uppmärksamheten till det lilla elektroniska brevet och så är koncentrationen bruten. Med några enkla tips undviker du E-poststressen:  Avsätt en bestämd tid för att läsa och besvara E-post.  När du väl läser den försök besvara det du måste genast.  Använd sunt förnuft när du själv skickar information. Alla behöver inte nås av allting. 

16. Minska möteshysterin

  Social samvaro i all ära men ibland blir det svårt att hinna få något gjort för alla möten. Färre möten med bättre kvalitet är ett bra recept mot mindre stress på jobbet. 

17. Gå i närkamp med de bruna kuverten

  Är du typen som blir svettig bara vid åsynen av bruna fönsterkuvert, blundar hårt och lägger dem längst ned i byrålådan. Gör inte det. Ekonomisk stress kan man bara komma undan genom att gå i närkamp med kuverten. Bra koll på ekonomin är bästa huvudkudden. Alltså, bit ihop och bestäm dig för att gå igenom ekonomin ordentligt.