Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 dec 2006 15:45

Uppdaterad 19 dec 2006 16:52

Sluta röka och håll formen!

Du behöver inte gå upp i vikt bara för att du slutar röka. Med lite planering slipper du både cigaretter och extra kilon.
Rökningen ger tio procent högre ämnesomsättning och den som slutar röka tröstäter gärna en del. Dessutom börjar allt smaka bättre för den som slutar röka. Det är de tre skälen till att många går upp i vikt när de slutar röka. För en del är det orsaken till att de fortsätter röka. Hur kul är det att plötsligt få övervikt? Måste det bli så? Nej, inte alls. Det stämmer att många går upp, men för de flesta handlar det om ett par kilo. Rent medicinskt finns det ingenting att oroa sig för, att röka är lika skadligt för hälsan som femtio kilos övervikt. Många rökare skulle bara må bra av att gå upp några kilo, och att vara röktanig eller mager är inte vackert. Framför allt inte i medelåldern. Med nikotinersättning går de flesta inte upp alls, eller mycket lite i vikt.

Lättare att komma igång

För mig ledde rökstoppet till ett kilo plus efter ett halvår, och det kanske jag hade gått upp ändå. Ett sätt att klara rökstoppet är att röra sig mer. Promenader är suveränt men alla typer av motion är gynnsamma. En del börjar simma, springa eller med någon annan motionsform för att hålla avvänjningens trampighet ifrån sig. Det är också roligare att röra sig när konditionen förbättras. En storrökare har ofta väldigt dålig ork, en rask promenad leder till rena andnöden och lustkänslorna vill inte alls infinna sig. Som rökfri är det lättare att komma igång med en aktivitet, ingen kan begära att det ska vara roligt för den som bara flåsar och hostar. Det finns också några som passar på att banta när de ändå slutar röka enligt devisen : "Är det ändå jävligt kan det vara det ordentligt!"

Gör upp en plan

Att sluta röka är redan något av undantagstillstånd, man betar av dag för dag, och accepterar att inget är sig riktigt likt. De långa middagarna, kalasen eller frosseri på fik är plötsligt något man undviker, och då kan man kanske ändå gå ner lite. För mig slog rökbegäret undan allt annat, jag visste liksom inte vilket behov jag ville tillfredsställa till sist. Min kropp registrerade bara att det var något jag absolut ville och jag var så helt inställd på att det måsta ha med rökningen att göra. Jag menar, då hade jag säkert kunna mota sötsug i grind också. Att sluta röka är så stort och viktigt att några kilo egentligen inte borde betyda något. Tids nog, när rökavvänjningen kommit en bit på väg kan man göra något åt det. Men riktigt så är det inte. För många kan det leda till att man börjar igen. Gör därför upp en plan om du vet att du gått upp vid tidigare försök. Och ta nikotinersättning, när nedtrappningen går långsammare är det lättare att hålla vikten. Ur Eld utan rök av Charlotta von Zweigbergk