ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 15 jul 2011 10.05

Slipp värken med blåbär

NYTTIGT OCH GOTT. Malin Svantesson, 27, tycker om blåbär för dess goda smak och höga näringsinnehåll.
– Jag vill äta det ännu mer nu när jag vet hur nyttigt det är för kroppen, säger hon.

NYTTIGT OCH GOTT. Malin Svantesson, 27, tycker om blåbär för dess goda smak och höga näringsinnehåll. – Jag vill äta det ännu mer nu när jag vet hur nyttigt det är för kroppen, säger hon.

Foto: Ylwa Yngvesson

Slipp värk i kroppen med blåbär.
Ny forskning visar att bäret skyddar mot inflammatoriska sjukdomar.
- Jag vet att det är bra för kroppen, säger Malin Svantesson, 27, som äter blåbär i frukostfilen.

Blåbär innehåller många bra ämnen som bland annat verkar mot inflammatoriska sjukdomar. Eftersom reumatism och värk i kroppen beror på en inflammatorisk process anses preparat som innehåller blåbär kunna minska värken.
– Antioxidanterna i blåbär har en effekt på inflammationer genom att de fångar upp de fria radikalerna i kroppen och skyddar cellerna. Det har också stor betydelse för åldrandet som beror på små inflammationer i kroppen, visar djurförsök, säger Roger Uddstål som driver projektet Bärkraft på Institutet för livsmedel och bioteknik i Umeå.

Bra för magen

Enligt örtterapeut Jenny Davidson är blåbär även bra för magen.
– De balanserar tarmfloran. Torkade bär hämmar diarré och färska motverkar förstoppning, säger hon.
Roger Uddstål berättar vidare att forskare även tror att blåbär kan hjälpa mot Parkinsons sjukdom.
– Det har positiv effekt på sjukdomen genom sina antiinflammatoriska effekter.

Fler rön kommer

Enligt honom är bärforskningen ännu i sin linda och vi har fler rön att vänta. Inte minst vad gäller våra nordiska bär.
– Vi tror att våra blåbär är ännu nyttigare än de odlade amerikanska bären som den mesta forskningen är gjord på. De vilda bären innehåller mer polyfenol som är antioxidativt. Ju längre norrut ett bär växer desto nyttigare är det. Vi tror att bären innehåller polyfenoler som ett skydd mot solljuset, säger Uddstål.
För Malin Svantesson i Stockholm är bärplockningen nytta och lust på samma gång.
– Blåbären är nyttiga med många antioxidanter och jag är intresserad av hälsoeffekterna. De har också god smak och jag brukar ha dem i frukostfilen, smoothies och pajer.