NYTTIGT OCH GOTT. Malin Svantesson, 27, tycker om blåbär för dess goda smak och höga näringsinnehåll.
– Jag vill äta det ännu mer nu när jag vet hur nyttigt det är för kroppen, säger hon.
NYTTIGT OCH GOTT. Malin Svantesson, 27, tycker om blåbär för dess goda smak och höga näringsinnehåll. – Jag vill äta det ännu mer nu när jag vet hur nyttigt det är för kroppen, säger hon. Foto: Ylwa Yngvesson

Slipp värken med blåbär

Slipp värk i kroppen med blåbär.
Ny forskning visar att bäret skyddar mot inflammatoriska sjukdomar.
- Jag vet att det är bra för kroppen, säger Malin Svantesson, 27, som äter blåbär i frukostfilen.  
 

Blåbär innehåller många bra ämnen som bland annat verkar mot inflammatoriska sjukdomar. Eftersom reumatism och värk i kroppen beror på en inflammatorisk process anses preparat som innehåller blåbär kunna minska värken.
– Antioxidanterna i blåbär har en effekt på inflammationer genom att de fångar upp de fria radikalerna i kroppen och skyddar cellerna. Det har också stor betydelse för åldrandet som beror på små inflammationer i kroppen, visar djurförsök, säger Roger Uddstål som driver projektet Bärkraft på Institutet för livsmedel och bioteknik i Umeå.

Bra för magen

Enligt örtterapeut Jenny Davidson är blåbär även bra för magen.
– De balanserar tarmfloran. Torkade bär hämmar diarré och färska motverkar förstoppning, säger hon.
Roger Uddstål berättar vidare att forskare även tror att blåbär kan hjälpa mot Parkinsons sjukdom.
– Det har positiv effekt på sjukdomen genom sina antiinflammatoriska effekter.

Fler rön kommer

Enligt honom är bärforskningen ännu i sin linda och vi har fler rön att vänta. Inte minst vad gäller våra nordiska bär.
– Vi tror att våra blåbär är ännu nyttigare än de odlade amerikanska bären som den mesta forskningen är gjord på. De vilda bären innehåller mer polyfenol som är antioxidativt. Ju längre norrut ett bär växer desto nyttigare är det. Vi tror att bären innehåller polyfenoler som ett skydd mot solljuset, säger Uddstål.
För Malin Svantesson i Stockholm är bärplockningen nytta och lust på samma gång.
– Blåbären är nyttiga med många antioxidanter och jag är intresserad av hälsoeffekterna. De har också god smak och jag brukar ha dem i frukostfilen, smoothies och pajer.

FAKTA

OBS! TÄNK PÅ DETTA NÄR DU PLOCKAR BÄR


Det är ytterst liten risk att smittas av dvärgbandmask genom vilda bär, enligt Livsmedelsverkets hemsida. Av den anledningen är det inte nödvändigt att skölja eller koka bären innan man äter dem. Men för den som vill vara på den säkra sidan informerar myndigheten att alla parasiter, virus och bakterier dör under kokning.

FAKTA: BÄREN SOM HÅLLER DIG FRISK


Roger Uddstål, Institutet för livsmedel och bioteknik i Umeå kommenterar:
Blåbär: Rik på polyfenoler som är en grupp antioxidanter som verkar antiinflammatoriskt. Används mot trötta ögon. Ju längre norrut bären växer desto bättre eftersom mycket solljus stimulerar tillkomsten av polyfenoler. Under sommaren lyser solen dygnet runt eller större delen av dygnet i norra Sverige.
Hjortron: Det nyttigaste skogsbäret, enligt Roger Uddstål. Mycket rik på C-vitamin och antioxidanter. Innehåller också ämnen som har stark effekt på sjukdomsalstrande bakterier.
Kråkbär: Innehåller mer polyfenoler, som är antioxidativt, än blåbär. Ju längre norrut i Sverige bären växer desto bättre. Det eftersom solen lyser dygnet runt eller större delen av dygnet i norra delen av landet under sommaren.
Lingon: Innehåller antioxidanter och bakterie- och mögeldödande ämnen. Har traditionellt använts mot urinvägsinfektion.
Åkerbär: Innehåller antioxidanter som verkar mot inflammationer.

...OCH FLER NYTTIGA BÄR FÖR HÄLSAN:


Jenny Davidson, örtterapeut, tipsar:
Enbär: Urindrivande och bra vid ödem och urinvägsinfektion. Får inte användas vid njurinflammation och graviditet. Stimulerar aptiten och är bra för matsmältningen.
Havtorn: Höjer immunförsvaret. Rik på C-vitamin, antioxidanter och andra vitaminer och mineraler.
Mjölon: Ett av de mest verksamma naturliga medlen mot urinvägsinfektion. Bildar antiseptiska föreningar i urinen som dödar bakterier. Det är främst bladen som används och som man gör te på, men bären innehåller till viss del liknande aktiva ämnen. Får högst intas i en vecka i sträck. 
Nypon: Rika på C-vitamin. Torkat nyponpulver kan användas som multinäringspreparat. Stärker immunförsvaret och används mot artros.
Smultron: Bladen innehåller garvämnen som hämmar diarré. Milt kramplösande vid smärtsam menstruation.