Först i Sverige. Michael Weber är Sveriges första podiater – en specialist på fot och ben.
Först i Sverige. Michael Weber är Sveriges första podiater – en specialist på fot och ben. Foto: Roger Vikström

Slipp smärtan i foten med 7 enkla steg

Hälsporre, hälseneinflammation och klämda nerver. 

Efter semestern lider miljontals svenskar av smärtande fotbesvär - helt i onödan. 

Med enkla medel kan alla bli kvitt besvären. 

- Många väntar tills det är alldeles för sent, säger podiater Michael Weber, som är specialist inom fotvård.

FAKTA

Problem och behandling:


1. Hälseneinflammation. Smärtan beror på överbelastning.
Hjälp: Det är viktigt att kyla med is, samt att vila. Vid behov kan antiinflammatoriska läkemedel ha god effekt. Om smärtan inte upphör efter 7–10 dagar ska man söka hjälp.

2. Slemsäcksinflammation
i hälen uppstår efter belastning från hälsenan eller på grund av tryck från skor, till exempel högklackade skor.
Hjälp: Se till att skaffa rymliga skor och kyl hälen med is. Ibland kan det vara aktuellt med silikoninlägg som avlastar foten från trycket. Även stretching är bra.

3. Hälsporre/plantarfasciit. Smärtan, som känns mitt under hälen, beror på belastning när man går mycket eller på ett felaktigt sätt.
Hjälp: Behandlas med bättre skor, kyla, stretching, inlägg, speciell slagstejpning, massage, antiinflammatoriska läkemedel och kortisoninjektioner. Ibland används kirurgi.

4. Hallux valgus har flera orsaker, däribland vilka skor man använder samt gener.
Hjälp: Bra och rymliga skor är viktigt. Man kan avlasta med en tåspridare dagtid och eventuellt en tåskena nattetid. I besvärliga fall kan man operera och det finns i dag två olika operationsmetoder som används i Sverige.

5. Hammartå, klotå och blånaglar.
En av de vanligaste orsakerna till dessa smärtor är att man använder skor som skadar fötterna.
Hjälp: Man måste ge plats, cirka en centimeter, åt tårna i skorna. Foten sväller vid träning. Allmän fotvård med nagelsax och fil.

6. Lateral ligamentskada uppstår när man trampar snett.
Hjälp: Kyl med is och vila mycket. Linda foten och håll den under tryck i cirka 48 timmar. Om det inte hjälper kan man köpa ett ankelskydd som stabiliserar. Vid behov kontakta podiater, sjukgymnast eller naprapat som kan utforma ett särskild träningsprogram.

7. Plantarfasciit
under hålfoten beror på belastning när man går mycket eller på ett felaktigt sätt.
Hjälp: Behandlas med bättre skor, kyla, stretching, inlägg, speciell slagstejpning, massage, antiinflammatoriska läkemedel och kortisoninjektioner. Ibland används kirurgi.

Shoppingrundor, joggingturer och långa promenader på stränder. Under sommaren utsätts fötterna för stor belastning varje dag.

 Trots det är många dåliga på att ta hand om sina fötter.

 – Många går alldeles för länge med värk utan att göra något åt det. Väntar man för länge kan det få allvarliga konsekvenser, säger Michael Weber, som är Sveriges första podiater, en specialist som behandlar och diagnosticerar symtom i fot och ben.

Vanligaste plågorna

 Men med enkla medel kan man bli kvitt smärtan.

 En av de vanligaste plågorna under sommaren är hälsporre. Genom att kyla foten med is, stretcha och byta skor kan man få bukt på problemen.

 – En viktig åtgärd är att välja skor med omsorg. Bra skor kan hjälpa till att stabilisera foten om du har fel biomekanik, säger Michael Weber.

 En annan vanlig fotplåga är hälseneinflammation. Det är en form av överbelastning som vanligtvis uppstår efter att man promenerat eller idrottat mycket.

Lyssna på kroppen

 – Det är viktigt att vila och lyssna på kroppen. Fundera på varför du har ont. Får man ont av att spela tennis bör man ta ett uppehåll, säger Michael Weber.

 Han framhåller samtidigt att det är viktigt att söka hjälp om smärtan inte upphör.

 – Väntar man två år innan man söker hjälp kan det ta lång tid att bli bra igen. Det är viktigt att man tar sina problem på allvar, säger han.