Slipp förkylning - följ läkarnas superguide
Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, och Stefan Branth, överläkare och forskare på Uppsala universitet, vet hur du maxar dina chanser att hålla dig frisk. Här är deras bästa tips på hur du förebygger förkylningen!
1 Träna lagom
Stefan: "Se till att vara fysiskt tränad och ha en bra kondition. Då klarar du att stå emot förkylningarna bättre. Men det gäller att träna lagom hårt. Tränar du för hårt bryter du ner immunförsvaret i stället för att stärka det. Tröttar du ut dig för mycket åker du på infektioner mycket lättare. Ser du däremot till att träna regelbundet och stabilt kommer du att få ett starkt immunförsvar som skyddar dig mot virus och bakterier. Vet man att det går en massa förkylningar kan det vara klokt att träna lite lugnare ett tag."
LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning
2 Håll avstånd
Annika: "Håll dig hemma när du är sjuk och låt bli att smitta andra. Det är en viktig grundregel och det bästa sättet att undvika smittspridning. Men det går förstås inte att stanna hemma för minsta lilla snuva. Men när man som förkyld ger sig ut bland folk måste man tänka på sitt beteende. Håll avstånd till dina medmänniskor och tänk på att många förkylningsvirus sprider sig i en radie på en-två meter runt dig. "
3 Fimpa ciggen
Annika: "Man ska inte röka om man vill hålla sig frisk. Det är verkligen förödande för försvaret mot luftvägsinfektioner och svåra förkylningar. Rökningen förstör nämligen flimmerhåren som jobbar med att mata upp virus och bakterier så att de inte når lungorna. Med rökning ökar risken för svåra infektioner och det finns också tecken på att nikotinet hämmar immunförsvaret."
4 Varva ner
Stefan: "Om du ser till att sova minst sju-åtta timmar per natt och inte stressa klarar du dig bättre i förkylningstider. Mental stress får värre konsekvenser för kroppen än att träna för hårt. Den bästa stressmedicinen är sömn och en lagom dos med motion. Det går att stressa under en kortare tid, men gör du det under en längre period sliter det på immunförsvaret och du blir sjuk. Lär dig att upptäcka dina egna varningssignaler så att du vet när du måste varva ner."
5 Ät frukt och grönt
Annika: "För att slemhinnorna ska hålla sig friska och starka behöver vi C-vitamin. Det finns i frukt och grönsaker. Där finns också antioxidanter som är viktiga att få i sig, särskilt i förkylningstider. Under de mörka vintermånaderna behöver vi fylla på med D-vitamin också. Ät fet fisk, oljor och smör som innehåller D-vitamin. Det är bättre att ställa om kosten lite än att stoppa i sig tabletter. Men äldre människor, mörkhyade och barn behöver ta kosttillskott."
6 Tvätta händerna
Annika: "Bra handhygien är absolut viktigast för att förhindra smittspridning. I första hand hos den som är förkyld, men även hos alla andra. Tvål och vatten fungerar allra bäst. Det är bra att tvätta händerna ganska länge och tänka på tumvecken för att få dem ordentligt rena. Har man inte tillgång till tvål och vatten gäller det att vara förberedd med handsprit i väskan. Sprita händerna innan du ska äta. Särskilt i tider av magsjuka och förkylningar."
7 Lyssna på kroppen
Annika: "När man blir sjuk ska man lyssna på kroppen, och inte tro att man kan jobba på som vanligt. Kroppen säger till och känner man sig dålig ska man vila. Vi har så höga krav på oss i dag. Vi skulle må betydligt bättre om vi tillät oss att vara sjuka ibland. Försök att inte gå tillbaka till jobbet för tidigt heller, utan gör det när du klarar av det. Startar du för hårt riskerar du att bli sjuk igen."
---
Så här gör läkarna:
Annika Linde: "Jag tvättar händerna"
Ålder: 64.
Gör: Läkare och statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, SMI.
"Jag är noga med att tvätta händerna, men i övrigt är jag inte så försiktig som jag borde vara. När jag träffar barnbarnen åker jag ofta på någon förkylning de tagit hem från dagis. Men jag tänker på att sätta mig lite på avstånd om jag själv är sjuk, men ibland kan det vara svårt att stanna hemma och vila trots att jag borde. Jag är nog inte riktigt lydig mot mina egna råd, men jag tror ändå på dem."
Stefan Branth: "Jag sover ordentligt och stressar inte"
Ålder: 53.
Gör: Överläkare och forskare i medicin, idrott och näringslära vid Uppsala universitet.
"Jag ser till att sova ordentligt och inte stressa. Då klarar man sig mycket bättre i förkylningstider. Är det något särskilt tillfälle då jag absolut inte får bli sjuk kan det hända att jag tillfälligt äter någon typ av echinacea-medel. Annars försöker jag äta och dricka extra bra i förkylningstider. Och se till att fylla på med D-vitamin, genom sol och D-vitaminrik mat."
Bertil Dahlgren: "Jag tar extra doser av C-vitamin"
Ålder: 55.
Gör: Läkare och en av landets främsta experter på naturmedel. Driver sidan "Helhetsdoktorn" om egenvård på helhetsdoktorn.se.
"Numera drabbas jag sällan av förkylningar. Man får sannolikt en ökad immunitet mot förkylningsvirus med tiden. Men jag skyddar mig genom att ha väldigt god handhygien i mitt arbete. Blir jag trots detta sjuk tar jag gärna extra doser av C-vitamin, zink och echinacea."