Slipp din smärta i rygg och nacke
Ont i nacke, axlar, rygg och armar?
Det går att göra något åt värken du får av stillasittande arbete.
- Redan efter ett par veckor med styrkeövningarna blev jag av med smärtan i ryggen, berättar Lisa Dennis, 37.
Två tredjedelar av svenskarna får någon gång i livet ont i nacke och axlar. Våra kroppar är gjorda för rörelse, men många har jobb där vi sitter stilla.
För tvåbarnsmamman Lisa Dennis, 37, kom problemen smygande. Som affärsområdeschef var hon van vid att kasta i sig lunchen vid skrivbordet och i våras sa ryggen i från.
– Det kändes som att jag hade en kniv mot ryggraden, minns Lisa.
Promenerar till möten
Hos kiropraktorn Michael Matton Jernberg fick Lisa massage och manipulation (”knäckning”) samt ett program med övningar som stärker ländryggen och bålen. Målet var att köra det 5–10 minuter långa rörelseschemat en gång om dagen.
– Det hann jag inte alltid, men redan efter några veckor gick värken över, förklarar Lisa, som blivit bättre på att använda skrivbordets höj- och sänkbara funktion och promenera till möten.
Bra att stretcha
En halvtimmas motion om dagen är ett måste, menar kiropraktorn.
– Stretchning och mikropauser är jättebra, men man måste även styrketräna – eller åtminstone göra några stärkande övningar för att förebygga värk, säger Michael Matton Jernberg.
”Lär dig sätta gränser”
Vid sidan av hur skrivbordet och stolen ser ut och används spelar det stor roll hur chefen är och hur kontakten med kollegerna fungerar.
– Det handlar om att kunna prioritera bland arbetsuppgifterna, vara delaktig i beslut och ge och få feedback. Negativ stress skapar värk, säger Gunvor Gard, psykolog och professor i sjukgymnastik vid Luleå universitet.
– Lär dig att sätta gränser, såväl på jobbet som hemma. Är ni två i en relation är det rimligt att dela på ansvaret.
Sök professionell hjälp
Har du haft ont i flera veckor bör du söka professionell hjälp.
– Men det går utmärkt att vända sig till sjukgymnast också i förebyggande syfte för att få råd om hur man ska sitta och träna för att slippa få ont, säger professor Gunvor Gard.