NJUT AV LIVET. Se till att hitta fler aktiviteter som bara är kopplade till lust, njutning och avkoppling. Då håller du dig frisk.
NJUT AV LIVET. Se till att hitta fler aktiviteter som bara är kopplade till lust, njutning och avkoppling. Då håller du dig frisk. Foto: Rafal Strzechowski

Släpp kontrollen - och få ett bättre liv

Var inte så förtvivlat perfekt!  

Om du släpper lite på kontrollen och vågar slarva mellan varven blir du gladare och njuter mer av livet.  

Dessutom riskerar du inte att bli sjuk av stress.

Kvinnor känner fortfarande mer stress och blir sjukare av den jämfört med män. Många

 känner krav på sig att leva upp både till gamla och nya ideal. Det gör att du vill vara perfekt på alla plan, som karriärkvinna, som mamma och partner, som vän och dotter. Också glömmer du att ta hand om dig själv.

Våga slarva

 

 – En viktig ingrediens för att drabbas av stressrelaterad ohälsa är att du har svårt att ta hänsyn till dig själv, och lätt för att köra över dig själv, säger Sara Burlin Pellbäck, psykolog och chef på psykologföretaget PBM.

 Hon har skrivit boken ”Lär dig säga jag och nej” (Ica bokförlag).

 Att du inte prioriterar dig själv hänger ihop med en prestationsbaserad självkänsla, då mår du bara bra om du gör nytta och presterar.

 – Det är bra att ha något område där du inte bryr dig så mycket, där du vågar vara dålig eller kanske slarva ibland. Också är det bra med fler aktiviteter som bara är kopplade till  lust, njutning och avkoppling, och inte någon nytta. 

Säg nej

 

 Det handlar inte om att du ska bli en slarvmaja som inte tar ansvar, utan bara om att du ska pressa dig själv mindre på några områden.

 – Du måste också börja säga nej. Du kommer att känna skuld, men låt dig inte luras av det. De känslorna minskar efterhand och då känns det bara bra.

Ond cirkel

 

 Forskning visar att män generellt är bättre på att prioritera sig själv och varva ner, till exempel när de kommer hem från jobbet. Kvinnor blir däremot mer stressade då, eftersom de oftast tar hand om fler uppgifter i hushållet, och störst ansvar för barnen.

 – Många kvinnor verkar hamna i en ond cirkel där de tar på sig en massa ansvar, utan att delegera eller prata om hur man vill ha det hemma. Föräldraansvaret är inte heller förhandlingsbart för kvinnor.

 För att undvika att du jobbar mest hemma kan du och din partner behöva se över vem som gör vad hemma och omfördela om det behövs. Då kan du få tid över till att ta hand om dig själv och undvika att bli sjuk av stress.

FAKTA

TÄNK PÅ!

LUSTFYLLD FRITID.
Att ha fritidsaktiviteter som är lustfyllda kan
göra underverk för dina stressnivåer.

RÖR PÅ DIG. Att motionera är ett av de bästa sätten att motverka
stress.

ÄT REGELBUNDET OCH NYTTIGT
. Ingen tackar dig för att du kastar i dig en yoghurt över datorn. Allra minst din kropp.

SOV
. Att sova för lite gör dig dum och sjuk.

VÅRDA DITT INRE. Hitta ett sätt att reflektera över dig själv, kanske
genom att skriva dagbok

Aktuellt just nu