Mår bättre. Tove Henriksson, 31, slutade äta kolhydrater - och märkte snabbt hur magen blev mindre svullen.
Mår bättre. Tove Henriksson, 31, slutade äta kolhydrater - och märkte snabbt hur magen blev mindre svullen. Foto: TOMAS LEPRINCE

Släng ut pastan och slipp din svullna mage

Många får svullen och gasig mage efter kolhydratrik mat som pasta och pizza.

Men det gäller att skilja på vanlig "mjölmage" - och gluten­allergi.

- Framförallt kolhydrater kan ställa till med sådana besvär, säger Henry Nyhlin, överläkare och docent på mag- och tarm­kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Ofta är den stora boven bakom uppsvälld mage efter mat just gaser.

Enligt Henry Nyhlin producerar kroppen själv egentligen ganska lite gaser. Tarmen och magen producerar bara några deciliter luft.

- Det är väldigt svårt att tänka sig att det skulle ge speciellt mycket besvär, säger han.

- Men äter man mycket kol­hydrater produceras det lite mer gas.

En av de största orsakerna bakom uppblåst mage är ofta sättet man äter på.

- De gaser man har i magen är oftast nedsvald luft. Och mat som pasta och pizza har man en tendens att nästan sleva i sig, säger Henry Nyhlin.

LÄS OCKSÅ: Glutenintolerant? Vanliga symtom vid celiaki

Uteslut "jäsande" mat

Mängden man får i sig spelar också roll.

- Samtidigt får man i sig mycket luft. Det har betydelse för gasproduktionen i magen och tarmen, och känslan av uppblåsthet, säger Henry ­Nyhlin.

- Det första jag säger till mina patienter är att man ska tänka igenom hur man äter.

Till patienter med svåra ­magproblem har flera läkare börjat att rekommendera dieten FODMAP, som går ute på att utesluta de ­kolhydrater som "jäser".

Dit hör bland annat olösliga fibrer som vete.

- Det är tvärtemot hur man gjorde tidigare, rekommenderade patienter med mag­besvär att äta ­fibrer, säger Henry Nyhlin.

- Men det är en rigorös metod som kräver mycket av patienten. Därför rekommenderar vi den bara om man har mycket besvär.

LÄS OCKSÅ: 5 symtom på IBS - så lindrar du din IBS-mage

Svårt att få diagnos

Henry Nyhlin tror att man ofta kopplar ihop gaserna med glutenallergi och väljer att helt utesluta gluten ur dieten.

Det gör att läkarna får svårare att ställa diagnosen.

- Har man inte ätit gluten de senaste månaderna försvinner de antikroppar som vi använder för att diagnostisera glutenallergi, säger han.

Det här är FODMAP

* FODMAP är en diet utvecklad vid Monash universitetet i Australien, som flera läkare har börjat arbeta med. Henry Nyhlin rekommenderar den främst till patienter med så stora problem att det blir handikappande, som de som är drabbade av IBS.
* FODMAP står för ­Fermentable, Oligo- ,Di-, Mono-saccharides and Polysols. Fermentable: processen då tarmen bryter ned osmälta ­kolhydrater till gaser. Oligosaccharides: bland annat gluten. Disaccharides: Laktos, i mjölk, mjuka ostar och ­yoghurt. Monosaccharides: Fruktos i till exempel äpplen och honung. ­Polysols: främst i sötningsmedel.
* Dieten går ut på att eliminera de kolhydrater som "jäser" i kroppen. Dit hör en del frukt och grönsaker, och livsmedel som är rika på olösliga fibrer. Bland annat fibrer från vete tillhör den gruppen och ger mer gaser. Lösliga fibrer som havre har kroppen ofta lättare att klara av.
* Dieten går ut på att äta livsmedel med låg FODMAP. Exempel på låg FODMAP: gurka, zucchini, banan, apelsin, hårdost, laktosfri mjölk, kött, fisk, kyckling, glutenfritt bröd och mandlar.
* Exempel på livsmedel med hög FODMAP: Sparris, kron­ärtskockor, äpple, päron, komjölk, ­yoghurt, råg, vete och cashewnötter.
Källor: Henry Nyhlin och monashuniversity.com

Magläkaren: Ha inte bråttom när du ska äta

* Ta det lugnt och tugga ordentligt.
* Svälj inte ner stora tuggor.
* Tänk över ditt sätt att äta: har jag bråttom och sväljer ner maten med dryck i stället för att tugga den?
* Lägg ner besticken mellan varje tugga. Då äter du långsammare.

 

Källa: Henry Nyhlin, docent och överläkare på mag- och tarmkliniken på Karolinska.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!