Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 okt 2014 10:19

Skydda dig mot 12 smittfällor på jobbet

Förkylningstider. Många upplever att de oftare blir sjuka under hösten. Jobbet är en riktig virushärd. Foto: Colourbox

Förkylningstider. Många upplever att de oftare blir sjuka under hösten. Jobbet är en riktig virushärd. Foto: Colourbox

Atjo! En infekterad person eller yta. Sen är förkylningsepidemin på jobbet ett faktum.

På bara fyra timmar sprider sig ett virus till hälften av kontoret och de anställda. Det visar en ny studie.

- Händerna är den värsta smitthärden av alla, säger infektionsprofessor Björn Olsen.

Höstens förkylningar är i full gång. Vanliga frågor till Vårdguiden nu handlar om hosta och förkylning. Och lite senare kommer säsonginfluensa och vinterkräksjuka.

Vanliga virus sprids mycket snabbt. Forskare från University of Arizona har kartlagt hur virus sprids på kontor. De började med att infektera handtaget på ytterdörren med ett speciellt märkt och alldeles ofarligt virus, men som liknar och som beter sig som exempelvis förkylningsvirus och kräksjukevirus.

Foto: Foto: Jocke Berglund

På bara två timmar hade viruset spritt sig till fikarum, kaffebryggaren, mikron, kylskåpshandtag och de anställdas skrivbord. Telefoner, skrivbord och datorer var också riktiga smitthärdar som snabbt blev infekterade.

"Handhygien central"

Efter bara fyra timmar fanns viruset på hälften av de ytor som de anställda tar i oftast. Vid det laget hade nästan varannan anställd viruset på händerna. De flesta av de anställda i experimentet kände inte ens varandra. Infektionsprofessor Björn Olsen är inte förvånad över resultaten.

- Vi människor är det djur som är de mest effektiva smittspridarna. Och vi sprider förkylningar mer via händerna än nysningar, därför är handhygienen helt central, säger Björn Olsen.

Dina egna händer är den värsta smitthärden. Du rör en infekterad yta, som en kaffeautomat, eller har närkontakt med en infekterad person, och rör dig sen i ansiktet.

- Vi är sociala apor, och det här är priset vi betalar för det. Jag tycker att det är ett otyg att kramas som hälsning i förkylningstider. Var noga med handtvätt och håll lite avstånd om du är sjuk! säger Björn Olsen.

En av tre smittas

Resultaten blev detsamma när forskarna testade att infekterade en anställd med det märkta viruset. En kontorsepidemi sprider sig alltså i rekordfart.

Forskarna räknade ut att ungefär 30 procent av de anställda riskerade att bli infekterade. Men få inte panik. Bara för att du är infekterad behöver du inte bli sjuk.

- Det beror på hur smittsamt viruset är, vilken dos du utsatts för, om du smittats med samma virus tidigare och hur mottaglig du är, säger infektionsprofessor Björn Olsen.