ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 19 okt 2009 15.59

Skräckbilder införs på cigarettpaket

Så här ser EU-kommmissionens förslag på varningsbild ut.

Så här ser EU-kommmissionens förslag på varningsbild ut.

Foto: Getty Images

Snart införs varningsbilder på cigarettpaket i Sverige.
- Vi tittar på det och räknar med att bli klara nästa år, säger Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert vid Folkhälsoinstitutet.

Fungerar skräckbilder avskräckande på rökare?

Tack för din röst!

Fungerar skräckbilder avskräckande på rökare?

Norge har beslutat införa skräckbilder på cigarettpaketen vid årsskiftet. Socialminister Maria Larsson också ställt sig positiv och för Folkhälsoinstitutet handlar det nu om att välja bland ett 40-tal bilder som EU har tagit fram.
- Några av dem passar inte ihop med den svenska tryckfrihetsförordningen, förklarar Margaretha Haglund för TT.
I Norge har det förts en diskussion om hur skräckinjagande bilderna ska vara. Tobaksindustrin har varit starkt kritisk till bilderna.


Bättre än varningstext

Även Finland har fattat beslut om bilder. Där diskuteras det också att sälja tobak under disk, det vill säga att varorna inte ligger framme på hyllorna.
I oktober började Storbritannien införa varningsbilder på cigarettpaketen. Forskning och erfarenhet tyder på att bilder är mer effektiva än varningstexter för att få rökare att fimpa. Femton bilder som har tagits fram visar rökningens baksida, bland annat bilder av en hjärtoperation och en tobaksskadad lunga.
Kanada var 2000 först i världen med varningsbilder och har sedan följts av ett 20-tal länder. Belgien var först i Europa.
ANNONS

Relaterat