Skönhetsprodukter du redan har i skafferiet

Varför lägga ut en massa pengar på dyra skönhetsprodukter och behandlingar när du kan göra det själv hemma - och i stort sett gratis. Vad sägs om ansiktslyft med hjälp av kaffe och ett hemligt trick som får din parfym att dofta hela kvällen?

Andra har också läst

1. Hårinpackning av kokosolja


Använd kokosolja som en välgörande hårinpackningsmask innan du tvättar håret. Du kan också använda oljan på slitna och frissiga toppar när det är torrt. Ren kokosolja är rik på fettsyror och proteiner så håret kommer att bli skinande blankt och se friskt ut. Oljan är väldigt dryg så använd det sparsamt. Om du gör en mask använd då ett djuprengörande schampo så håret inte känns flottigt. Du kan även använda oljan till att smörja in kroppen som kommer bli silkesmjuk.

Foto: Cornelia Nordström

2. Saltspray med sodavatten och salt


Nu behöver du aldrig mer köpa saltspray till håret. Blanda bara 2,5 deciliter vichyvatten med en tesked salt i en sprayflaska - vips har du din egen hemmagjorda saltspray, nästan gratis!

Foto: Ylwa Yngvesson

Spraystärkelse istället för detta.

3. Spraystärkelse blir torrschampo


Många av torrschampona du köper innehåller stärkelse. När den tar slut nästa gång kan du ta en flaska spraystärkelse från ditt städskåp och få exakt samma effekt. Håll flaskan en bit ifrån och spreja på de oljigare områdena för att håret ska se fräscht ut igen.

4. Yoghurt mot brännskada


Om du skulle råka bränna dig med din locktång på huden lägg lite yoghurt på stället och låt det vara i tio minuter. Eftersom yoghurt innehåller probiotika eller mikrobiska preparationer (bakterier med avsikten att stärka immunförsvar och tarmflora) kommer det att hjälpa din hud att läka fortare.

5. Äppelcidervinäger som ansiktsvatten


Eftersom äppelcidervinäger är renande och verkar sammandragande fungerar den alldeles utmärkt att använda till huden. Om du har en benägenhet att få finnar, tag då extra på t-zonen.


Foto: Robban Andersson

6. Olivolja som ansiktsrengöring


Precis som motsatser attraherar varandra kommer olivoljan att fungera som en magnet på det som är oljigt på huden och i dina porer, dra ut det och lämna kvar en rengjord och glänsande hy.

7. Kaffefilter mot glansigt ansikte


Glöm vanliga servetter och se stället till att alltid ha några kaffefilter i handväskan om det är varmt ute. Kaffefilter är nämligen gjorda av samma ingredienser som läskpapper och kan med fördel användas till att ”klappa” ansiktet med när du vill bli av med glansigheter.

8. Ansiktslyft med kaffe och te


Mixa en fjärdedels kopp med varm kaffesump och häll en matsked olivolja över. Lämpligast är att du i duschen eller badet sedan lägger sumpen på de partier du vill behandla i ansiktet. Lägg plastfolie över och låt verka i 12 minuter innan du sköljer bort allt. Koffeinet hjälper till att tajta upp huden, om än bara för några timmar. Ett annat väl beprövat knep att ta bort påsar under ögonen är att lägga på kalla påsar med grönt te i fem eller sex minuter.

9. Sminka dig snyggt med tejp


Om du inte är stadig på handen och bara kan drömma om att göra snygga kattögon har vi lösningen till dig. Klipp en liten bit transparent tejp och sätt den på det sätt du önskar ha din eyeliner. Tanken är att du ska måla längs med den övre kanten på tejpen. Sen är det bara att måla en perfekt linje. Glöm inte ta bort tejpen!

Foto: Christian Örnberg

10. Kroppsskrubb med råsocker


Brunt råsocker är inte bara bra till bakning. Du kan med glädje använda det till att skrubba kroppen med. Ta din favoritduschkräm och häll i lite av sockret i flaskan och skaka. Sedan är det bara att sätta i gång och skrubba. Tycker du att det river för hårt kan du blanda i lite honung eller kokosolja.

Foto: Christine Olsson

11. Spara parfym med vaselin


Applicera vaselin på dina pulspunkter innan du sprayar på din parfym så kommer doften att sitta hela kvällen. Eftersom salvan är tättslutande kommer den att hålla doften kvar på din hud längre än om du sprayar direkt på huden.

Foto: Roger Vikström

12. Fina naglar och ringar med tandkräm


Använd en ren tandborste som du sätter på en blekande tandkräm innehållande väteperoxid. Sedan borstar du naglarna för att få bort resterna av mörka nagellack som färgat av sig. Har du en tandkräm mot tandsten kan du med fördel putsa dina ringar och få dem att se helt nya ut. Torka med papper och skölj i vatten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här