Milier är små knottror som ofta uppkommer runt ögonpartiet.
Annice Joensuu är ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.
1 AV 2
Milier är små knottror som ofta uppkommer runt ögonpartiet.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Annice Joensuu är ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.
Foto: Smile for the camera/Pressbild

Knottror på huden? Det kan vara milier

Tampas du med små vita knottror på huden runt ögonen?

Det kan vara milier. De kan vara svåra att få bukt med knottrorna, men det finns hjälp och behandling.

– Man ska absolut inte klämma, varnar hudterapeuten Annica Joensuu.

Cornelia Thomasson

Det finns många saker som kan drabba vår hud. Akne, pormaskar och pigmentfläckar är de flesta medvetna om, men när det kommer till milier ser många ut som frågetecken. Detta trots att milier är relativt vanliga.

– De flesta har det någon gång. De kan komma närsomhelst, i alla åldrar, säger Annica Joensuu, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit 

Vad är milier?

En mili är en liten vit, hudfärgad eller gulaktig knottra som uppstår på huden i ansiktet, vanligen på den tunna huden runt ögonpartiet.

– Det känns som en kula under huden. Det är celler från det översta hudlagret som klumpar ihop sig. Det kallas för keratincysta, förklarar Annica.

Man vet inte riktigt varför man får milier. Vissa menar att dålig blodcirkulation och fel typ av hudvård kan ge upphov till dem, och att personer som antingen lider av väldigt fet hud eller av yttorrhet drabbas hårdast. 

Det är viktigt att komma ihåg att milier, trots att de är cystor, inte är farliga. De kliar inte och de orsakar i regel ingen smärta.

– Det är inget farligt att ha dem och de orsaker inga besvär. Tar man bort dem så är det helt enkelt av kosmetiska skäl. Har man många så kan huden blir lite bucklig, vilket gör att make up kan vara svårare att få jämn. Men man behöver verkligen inte ta bort dem, säger Annica.

LÄS OCKSÅ: Experten: Din akne avslöjar hur kroppen mår

Så blir du av med dina milier

Ett sätt att förebygga uppkomsten av milier är att se över hudvårdsrutinerna. Använder du en väldigt fet kräm under ögonen? Byt till en ögonkräm som är anpassad till den känsliga huden.

Om man redan har fått de små vita knottrorna och stör sig på dem, så går det att bli kvitt dem, men det är inget man ska göra hemma.

– De kommer aldrig att försvinna av sig själv, men man ska absolut inte klämma eller försöka ta bort dem själv.

En milie har nämligen inget utförsgång, vilket gör att klämmandet är helt onödigt, och till och med kan skada huden.

LÄS OCKSÅ: Pormaskar? Det här kan du göra åt dem 

– Har man en eller ett par stora milier ska man gå till en hudterapeut som öppnar upp milierna med en lansett eller kanyl. Först när hudterapeuten öppnat upp milien kan keratinpärlan tryckas ut. 

Om man däremot har många små milier kan hudterapeuten i stället ta bort dem med diatermi, en behandling där milierna bränns bort med hjälp av en väldigt tunn, strömförande nål.

Även om man inte har något emot att ha knottror i ansiktet kan det vara bra att kolla upp vad det är, tycker Annica Joensuu. Det finns nämligen flera hudförändringar som liknar varandra. Xantelasma, gula fläckar runt ögonen, och vita komedoner, slutna pormaskar, är två exempel på liknande hudförändringar som behandlas på olika sätt.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med pigmentfläckar (krämer som funkar!) (Damernas Värld)

Milier hos barn

Enligt Netdoktor uppträder milier hos ungefär hälften av alla nyfödda barn. Oftast i pannan, på kinderna, näsan och hakan, men kan förekomma på andra ställen. Ofta försvinner de spontant efter första månaden men kan finnas kvar längre.