Kan schampo-vägran vara vägen till ett friskare men fortfarande rent hår?
Kan schampo-vägran vara vägen till ett friskare men fortfarande rent hår?

Tvätta inte håret med schampo - få friskt hår

Frisyr som vissnat, kluvna toppar, glanslöst hår?

Kanske är "no poo"-metoden lösningen.

Få vackrare hår, en lyxresa och bli giftfri. Enbart genom att kasta schampot.

Otvättat hår är ”det nya svarta”.

Engelska skönhetsbloggerskan Lucy Aitken Read, 32, går i bräschen för den nya trenden med otvättat hår, ”no poo”-principen (förkortning av "no schampoo"). Lucy, som skrivit boken ”Happy Hair” om ämnet, har inte använt schampo på två och ett halvt år och säger att hennes hår är tjockare, har mer lyster och är friskare än någonsin tidigare.

Allt började när hon blev mamma och läste om en forskning där man avslöjade att kvinnor sätter 515 kemikalier på sina kroppar, varje dag. Lucy tittade på baksidan av sin schampoflaska och såg att bara där fanns det cirka ”en miljard objekt” hon inte kände igen. Då åkte alla schampoflaskor i papperskorgen.

- Sen har jag har alltid undrat om storyn som säger att om du inte tvättar ditt hår på länge kommer det att börja tvätta sig själv, är sann eller inte, säger hon till The Telegraph.

Lucy förklarar att schampo delar håret från dess naturliga oljor, vilket tvingar hårbotten att producera mer olja. Detta gör att hårbotten blir fet och att vi i stället använder ännu mer schampo. Man hamnar i en ond cirkel, men slutar man med schampo så återgår håret till sin naturliga balans så småningom, och håller sig rent på egen hand.

Fram till att det fina hårsvallet träder fram kommer det en jobbig övergångsperiod där hårbotten fortsätter att överproducera olja och det kan lukta lite illa. Men Lucy var envis och använde sig av sjalar och naturmedel, och i dag har hon ”glödande rödbrunt hår”.

Enligt henne är vi alla förda bakom ljuset av hela skönhetsindustrin som får oss att spendera miljarder på olika hårprodukter varje år, samtidigt som vi förstör håret. Så här finns mycket pengar att spara. Säg att du spenderar 200 kronor på olika hårprodukter per månad i en familj, och att kanske en i familjen färgar det hos frisören ett par gånger om året. Det blir en årskostnad på cirka 4000 kronor. På tio år har du sparat 40 000 kronor. För vissa kan det röra sig om ännu mer pengar.

Men framför allt, vem vill ha gifter på och i sin kropp? Här är en del av vad många schampon innehåller:

 

1. Kan skapa hud- och ögonirritation, håravfall och hormonella störningar. Sulfater.

2. Kan skapa irritationer och klassas som cancerogen. DEA.

3. Förstör hormonerna. Parabener.

4. Kan orsaka hudinflammation och har även blivit kopplad till cancer, särskilt leukemi. Quaternium-15.

5. Allergiframkallande och troligvis cancerogen. Dioxiner och PEG.

6. Huvudvärk, yrsel, magbesvär, övervaktivitet, domningar. MSG.

7. Kan orsaka stark hudirritation. Utvinns ur petroleum och finns i tätningsmedel för däck, färg, lim, lösningsmedel, lacker med mera. Propylenglykol.

8. Allergiframkallande egenskaper, miljögift. PPD och kathon.

9. Nästan alla kommersiella schampon innehåller också mineralolja, en biprodukt av råolja som förvandlas till bensin. Det är det överblivna slammet som inte bara ger en glänsande lyster, utan också hindrar gifter och överflödigt fett att lämna ditt hår.

 

Källor: Naturvårdsverket, International Agency for Research on Cancer, Lulasctic.co.uk