Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet

Publicerad 29 okt 2013 09:07

Trinny och Susannah hjälper dig fixa formen

"REN OCH ENKEL" Den brittiska stilduon hyllar svenskornas smak. "Svenska kvinnor­ är väldigt välklädda, allt är gjort med stil", säger Trinny som själv bär det svenska märket Acne.

"REN OCH ENKEL" Den brittiska stilduon hyllar svenskornas smak. "Svenska kvinnor­ är väldigt välklädda, allt är gjort med stil", säger Trinny som själv bär det svenska märket Acne.

1/4

Foto: Anna Bergkvist

BAKOM KULISSERNA. Anna Benson blir stylad av Trinny och Susannah.

BAKOM KULISSERNA. Anna Benson blir stylad av Trinny och Susannah.

2/4

Foto: Anna Bergkvist

TRINNY WOODALL ÅLDER: 49.<br>Gör: Modeexpert, designer, programledare och författare. Aktuell med programmet &quot;Trinny &amp; Susannah stylar om kändis-Sverige&quot; i Sjuan.<br>BOR: Hus i Notting Hill, London. FAMILJ: Dottern Lyla.<br>SUSANNAH CONSTANTINE ÅLDER: 51.<br>Gör: Modeexpert, designer, programledare och författare. Har tidigare jobbat för designers som Giorgio Armani och John Galliano. Aktuell med programmet &quot;Trinny &amp; Susannah stylar om kändis-Sverige&quot; i Sjuan.<br>BOR: Stor fastighet i Sussex, södra England. FAMILJ: Gift med Sten Bertelsen. Barnen Joe, Esme och CeCe.

TRINNY WOODALL ÅLDER: 49.
Gör: Modeexpert, designer, programledare och författare. Aktuell med programmet "Trinny & Susannah stylar om kändis-Sverige" i Sjuan.
BOR: Hus i Notting Hill, London. FAMILJ: Dottern Lyla.
SUSANNAH CONSTANTINE ÅLDER: 51.
Gör: Modeexpert, designer, programledare och författare. Har tidigare jobbat för designers som Giorgio Armani och John Galliano. Aktuell med programmet "Trinny & Susannah stylar om kändis-Sverige" i Sjuan.
BOR: Stor fastighet i Sussex, södra England. FAMILJ: Gift med Sten Bertelsen. Barnen Joe, Esme och CeCe.

3/4

Foto: Anna Bergkvist

INSPIRERAR.<br>Att lära kvinnor klä sig efter sin kroppstyp har varit duons stora mål under karriären.

INSPIRERAR.
Att lära kvinnor klä sig efter sin kroppstyp har varit duons stora mål under karriären.

4/4

Foto: Anna Bergkvist

De har fått kvinnor och män att klä sig bättre med hjälp av humor och ärlighet.

Stilduon Trinny och Susannah hjälper dig klä dig rätt för din kroppstyp. De hyllar svenska kvinnor som de tycker är väldigt välklädda.

- Inte för mycket mönster och inte för mycket smink. Det är fräscht, säger Susannah.

Den brittiska stilduon har varit uppe sedan gryningen. De har bara fått några timmars sömn då inspelningen i går varade ända in på natten. Trinny Woodall och Susannah Constantine är i Stockholm för att spela in ett nytt stylingprogram med svenska kändisar. När Söndag träffar dem i en småstökig loge passar de på att äta lunch, en charkbricka med kallskuret, ostar, knäckebröd och vindruvor.

- Vet du, jag har alltid varit smal och aldrig behövt bry mig om min vikt. Men i perioder är jag väldigt hälsosam, just för att få upp mina energinivåer. Kroppen fungerar bättre direkt och man blir aldrig trött. Annat är det när man tar en kaffe, bulle och en cigg för att piggna till, säger Trinny.

Motsatser var tricket

Duon har gjort karriär genom att vara varandras raka motsatser. Susannah pratar mjukare och säger sig brinna mest för kvinnornas livshistorier medan Trinny beskriver sig själv som mer rak och karriärinriktad.

- Ställer du samma frågor till oss båda ­kommer vi ha exakt samma svar. Vi har den ­dynamiken, vi är som ett gift par, säger Trinny.

De har jobbat tillsammans i 17 år och ­träffades genom en gemensam kompis som parade ihop dem eftersom de båda genomgick var sin livskris. Trinny, som jobbade inom marknadsföring, hade tröttnat på sitt jobb. Susannah, som skrev för den brittiska tidningen The Daily Telegraph, behövde en ­nytändning. Tillsammans började de skriva en modekolumn för tidningen som ­Susannah jobbade för. Kolumnen skrev de i sju år. Tillsammans har de senare varit programledare för många tv-program­ där de hjälper kvinnor hitta sin ­personliga stil och uppskattar att de har stylat om minst 5 000 kvinnor under åren.

40-krisen

- Att fylla 40 år är en svår tid för många kvinnor. Ofta har man en fot i ungdomen och en fot i medelåldern. Många klär sig som tonåringar, andra känner att de håller på att bli sina mammor. Inget av dem är rätt. Det är en tuff tid i livet, många har barn eller skiljer sig och så har man lån som måste betalas. Det gäller att hitta balansen, att klä sig klassiskt och kvinnligt, säger Susannah.

Den svenska stilen är ren och enkel, enligt duon. Trinny bär plagg från Acne när vi träffas och Susannah äger två klänningar från Filippa K, även om hon inte visste att märket var svenskt när det först kom på tal.

Trist vintermode

- På vintern är inte modet i Sverige så kul, det är för kallt. Då går bara alla runt i stora jackor och ser enorma ut. Men på sommaren, då är svenska kvinnor fantastiska! Det är nästan ingen som går helt klädd i svart. Svenska kvinnor är väldigt välklädda, allt är gjort med stil. Inte för mycket mönster och inte för mycket smink. Det är fräscht, säger Susannah.

- Jag gillar vissa element av den skandinaviska stilen. Mitt problem är att jag alltid har gillat material och lager på lager, jag har många halsband på varandra och så. Det senaste året har jag blivit mer inspirerad av att hålla det simpelt. Den delen av den svenska stilen som är mer maskulin gillar jag, säger Trinny.

För några år sedan tog deras tv-karriär i Storbritannien plötsligt slut och ingen kanal ville sända ett nytt program med duon. I dag turnerar de i hela världen.

- Vi är lyckligt lottade att vi har möjlighet att jobba med tv i olika länder. En tv-karriär är inte något som ens funkar för många kvinnor i vår ålder, säger Trinny även om hon medger att hennes stressnivåer är höga.

Trinny och Susannah pratar mycket och passionerat om sitt arbete, inte bara om resorna och pengarna, utan även om de kvinnor de träffar i sina program. Att lära kvinnor klä sig efter sin kroppstyp har varit deras stora mål under hela karriären.

"Kläder handlar inte om ålder"

- Kvinnor är inte nöjda med sig själva! Det finns en myt där ute som säger att om du inte ser ut som en supermodell så har du inget att komma med. Det är inte konstigt då att kvinnor skiter i att ens försöka och bara gömmer sig i stora kläder, säger Susannah.

- Kläder handlar inte om ålder. Inte alls! Vi kan sätta en 70-åring i ett par stuprörsjeans om hon har rätt kroppstyp, tillägger Trinny.

Relaterat