Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På bara några dagar kan du känna skillnad om du börjar ta hand om din torra hud på rätt sätt.På bara några dagar kan du känna skillnad om du börjar ta hand om din torra hud på rätt sätt.På bara några dagar kan du känna skillnad om du börjar ta hand om din torra hud på rätt sätt.
När huden känns torr och fnasig kan det vara lockande att ta till peeling. Men för mycket peeling får motsatt effekt.När huden känns torr och fnasig kan det vara lockande att ta till peeling. Men för mycket peeling får motsatt effekt.När huden känns torr och fnasig kan det vara lockande att ta till peeling. Men för mycket peeling får motsatt effekt.
1 AV 3
Makeupartisten delar med sig av sina bästa tips
2 AV 3
På bara några dagar kan du känna skillnad om du börjar ta hand om din torra hud på rätt sätt.
3 AV 3
När huden känns torr och fnasig kan det vara lockande att ta till peeling. Men för mycket peeling får motsatt effekt.
Foto: Shutterstock

Experten: Så får din torra hy lyster och glow

En sträv känsla, fnasig hy och smink som aldrig sitter riktigt bra.

Torr hud kan ställa till det på många sätt Men med rätt produkter och en bra skönhetsrutin går det ganska snabbt att åtgärda.

Här är experttipsen – och produkterna – som ger dig en hy med lyster och glow. 

En välfuktad hy är spänstig och utstrålar glow. En torr hud det motsatta. Den blir stram och fnasig vilket gör att det bland annat blir svårt att få ett fint resultat vid sminkning. 

– Att man har torr hy kan innebära två saker. Det kan dels bero på att man är yttorr, det vill säga att man har fuktbrist i det allra yttersta hudlagret. Det kan man åtgärda med fuktgivande produkter. Men det kan också bero på att man har låg produktion av talg. Och den produktionen kan man inte påverka, det är genetiskt och styrs hormonellt, säger Linda Pierson.

Misstag att undvika om man har torr hud

Fuktbrist i det yttersta hudlagret beror oftast på faktorer utifrån. Solen kan påverka, det samma om vi sitter många timmar framför datorn. Men framför allt brukar vintern, med sin torra luft, vara en utmaning som leder till fuktbrist.

– Om man peelar huden för frekvent kan det också ge yttorrhet. Man kan bryta ner skyddsbarriären när man skalar av några skikt av det yttersta hudlagret, då läcker fukten ut, säger Linda Pierson. 

Att peela ibland, för att få bort döda hudceller, skadar dock inte. Det ger en bra grund för att sen kunna fuktboosta huden ordentligt. Men det gäller att inte gå till överdrift, även om det kan kännas lockande att vilja peela bort det fnasiga. 

Man ska också se upp med parfymerade produkter och tvål, eller rengöring med högt ph-värde eller ansiktsvatten som innehåller alkohol. Det är också en god idé att vara försiktig med alltför mycket AHA-syror och även de allt populärare retinolkrämerna. Linda Pierson förklarar att serier där varenda produkt innehåller AHA-syror inte är att rekommendera för någon med torr hy. Det kan räcka att det finns i en, eller ett par, av produkterna man använder, inte alla. 

– Men behöver vara lite försiktig. Men i lagom mängd, och lägre halter, kan de här produkterna få upp fuktigheten. Men här bör man inte experimentera på egen hand. Det bästa är att man får hjälp av en välutbildad hudterapeut, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: GUIDE: Uppdatera din hudvårdsrutin och slipp torr hy 

Så påverkas huden av torrhet 

Experterna som ger dig smarta tips för din torra hud: Hudterapeuterna Linda Pierson och Dominika Newelska. De rekomenderar bland annat produkter som innehåller hyaluronsyra, glycerin, urea/karbamid och mjölksyra.Experterna som ger dig smarta tips för din torra hud: Hudterapeuterna Linda Pierson och Dominika Newelska. De rekomenderar bland annat produkter som innehåller hyaluronsyra, glycerin, urea/karbamid och mjölksyra.Experterna som ger dig smarta tips för din torra hud: Hudterapeuterna Linda Pierson och Dominika Newelska. De rekomenderar bland annat produkter som innehåller hyaluronsyra, glycerin, urea/karbamid och mjölksyra.
Experterna som ger dig smarta tips för din torra hud: Hudterapeuterna Linda Pierson och Dominika Newelska. De rekomenderar bland annat produkter som innehåller hyaluronsyra, glycerin, urea/karbamid och mjölksyra.

Det allra första tecknet på en yttorr hy brukar vara att den känns lite stram och fnasig. 

– Det kan också lätt bli att man ser torrhetslinjer, det är inte rynkor, men tunna små linjer i huden på grund av fuktbristen. Till slut, om man går med fuktfattig hud för länge, kan skyddsbarriären skadas. Huden blir då irriterad och reaktiv, det kan övergå i en känslighet, säger Linda Pierson. 

En torr hy påverkar också möjligheten att få till en snygg finish på makeupen. Det blir lätt en matt look, där sminket lägger sig i torrhetslinjerna, och krackelerar. 

– Det är viktigt att se till att man verkligen återfuktar huden innan man lägger på sminket. Jag har också torr hy och jag skulle aldrig kunna lägga på foundation utan att först applicera serum och en bra dagkräm, säger Linda Pierson.  

Viktigaste produkterna i din hudvårdsrutin

Återfuktande produkter är A och O för den som har torr hy. Svårare än så är det egentligen inte. 

– Man ska ösa på med fukt. Välj exempelvis en krämigare och mild variant av rengöring som är anpassad för torr hy. Ett bra serum som går in ordentligt och en dagkräm som håller in fukten i huden. En produkt med hyaluronsyra kan vara bra eftersom den binder vatten till sig. Emellanåt kan man lägga en fuktmask som boostar riktigt ordentligt, säger Linda Pierson. 

Det finns många serum att välja mellan, och för att hitta rätt gäller det att ha koll på ingredienserna.

– Serum är ett koncentrat som ofta har en lättare, nästan flytande konsistens och innehåller högre andel aktiva ämnen som ska tränga lite djupare ner i huden, och då komma åt att behandla olika hudtillstånd, beroende på ingredienserna. När det gäller just torr hy vill man tillföra ingredienser som binder fukt till sig. Hyaluronsyra har jag redan nämnt, men även olika aminosyror, glycerin, urea/karbamid och mjölksyra är bra, säger Linda Pierson. 

LÄS OCKSÅ: Sköna oljeserum som gör under för torr hy

Satsa hellre på några få riktigt bra produkter än en hel arsenal 

Det är lätt hänt att man köper på sig en hel arsenal med produkter när man vill komma tillrätta med sin torra hy. Här menar Linda Pierson att man ska tänka efter. Att ösa på med fukt innebär inte att man ska ha massor av produkter - utan rätt innehåll i de produkter man använder. 

- En del påstår att man ska, eller kan, lägga flera serum på samma gång, men jag tycket att man nog ska tänka ”less is more” och använda ett i taget. Att lägga på två olika serum för att jobba på samma problem, till exempel yttorrhet, känns bara onödigt. Det är bättre att satsa på ett bra serum med bra ingredienser som fungerar, samt bra basprodukter, säger hon. 

Dominika Newelska, hudterapeut och makeupartist, är inne på samma linje. För många produkter kan nämligen göra att du får ett sämre resultat när du sminkar dig. 

– Man kan tro att man måste lägga på extra mycket produkter för att hantera den torra hyn. Men då kan makeupen bli som suddgummi, det blir som att den rullar av huden. Det gäller att hitta ett bra mellanläge där, säger Dominika Newelska.

Här kan du läsa vår guide om makeup för torr hy. Du får massor av råd från experten, knep på hur du trollar bort det torra och glåmiga och vilka produkter som ger finast glow. 

Makeup på torr hy: Tänk på det här

Att lägga smink på en yttorr hud är svårt. Första steget är alltid återfuktning. Och här kan man vara smart – för att huden ska få möjlighet att tillgodogöra sig de fuktgivande produkterna mananvänder. Dominika Newelska gör en liknelse med en wettextrasa som ju är superbra på att suga åt sig fukt – men inte om den är knastertorr. 

– Då har den nästan ingen förmåga alls att suga upp fukten. Och en torr hy är som en torr wettextrasa, lägger du på fukt har den svårt att absorbera. Du behöver helt enkelt preppa huden innan du lägger din fuktkräm, säger hon. 

– Tänk också på att en väl återfuktad trasa blir ”plumpad”, det vill säga slätare på ytan när torrhetslinjerna försvinner och den får bättre elasticitet. På samma sätt fungerar en väl återfuktad mjuk hud med stark barriär, och makeupen blir enklare att få snygg!

Fuktspray, ansiktsvatten, toner. Kärt barn har många namn. Me de gör alla samma sak – hjälper huden att bli mer mottaglig för det du erbjuder den. Och du ska använda den efter tvätt och före ansiktskräm. Väljer du fuktspray kan du ta med dig den i väskan och ge ansiktet någon extra sprayning under dagen. Det är inte alls dumt om du exempelvis sitter långa dagar framför en skärm.  

En primer är också att rekommendera. Huden slätas ut och torrhetslinjerna blir inte ett lika stort problem. 

– Jag skulle säga att primer är A och O om huden är yttorr. Det gör sådan skillnad, sminket lägger sig jämnare, sitter bättre och du får en slätare yta att jobba på. För en torr hy skulle jag välja en primer som är lystergivande, eftersom huden lätt kan se lite glåmig ut när den är torr, säger Dominika Newelska.

GUIDE: Bra produkter för torr hy - från budget till lyx

Hälsolivs skönhetsredaktörer tipsar om produkterna som din torra hud kommer att älska. Allt från rengöring till serum, masker och kroppsbalsam.  

Sleeping Sensation Hydrating Mask, Löwengrip

Annons: Hitta bästa pris på denna ansiktsmask – se Prisjakt (extern länk)

En favorit i mellanprisklassen. Kan användas antingen som en snabb mask som du tvättar av efter en kvart. Bäst effekt får du om du smörjer in ett rejält lager och låter det verka över natten. När du vaknar känns det som att huden varit på spa. Innehåller bland annat glycerin, som är en mjukgörande men framför allt fuktbalanserande ingrediens som hjälper till att dra fukt till huden. 

Intense Recovery Crème, Priori

Annons: Hitta bästa pris på denna ansiktskräm – se Prisjakt (extern länk)

Nu är vi inne på lyxsegmentet, men den här krämen måste få en plats i den här guiden, prislappen till trots. Huden fullkomligt matas med fukt, krämen är fantastiskt fyllig men går snabbt in i huden. För den som sitter där med riktigt yttorr hy blir det en aha-upplevelse.  Vi älskar dessutom burken med den hygieniska och smarta pumpfunktionen. Amerikanska Priori har gjort sig ett namn på sin avancerade bioteknologi och denna kräm innehåller reparerande enzymer och fjärilsbuskextrakt som ska skydda mot miljöeffekter och UV-stress.

Face Oil, Moonsun Organic

Annons: Hitta bästa pris på denna ansiktsolja – se Prisjakt (extern länk)

En vegansk ansiktsolja som bland annat innehåller havtorn och jojoba. En riktig favorit, eftersom den ger direkt effekt, med lyster och sammetslen känsla, på en trött och torr hy. Ett extra plus är att den går att använda även runt ögonen men också till frasiga toppar som behöver en boost. 

Water Drench Hyaluronic Cloud Hydrating Toner Mist, Peter Thomas Roth 

Annons: Hitta bästa pris på denna fuktspray– se Prisjakt (extern länk)

En återfuktande (och doftfri) fuktspray som innehåller bland annat hyaluronsyra och glycerin, som båda är riktiga hjältar när du ska ta hand om torr hy. Perfekt att använda efter rengöring och innan du lägger på dagkräm/nattkräm. Den preppar huden som då har lättare att absorbera fuktkrämen. 

Ro's Argan, Lush

Sheasmör och torr hy är en match ”made in heaven”. Man riktigt känner hur huden drar en suck av lättnad. Och här har vi en produkt som man inte riktigt förstår varför man inte alltid haft. Använd i slutet av din dusch, svep kroppsbalsamet över kroppen och skölj. Sen är det bara att klappa sig torr och man är silkeslen, mjuk och återfuktad - utan att ha behövt smörja in sig med lotion efter duschen. Perfekt för stressiga vardagsmorgnar. 

Dermatoclean Hyaluron Cleansing Milk, Eucerin

Annons: Hitta bästa pris på denna rengöring – se Prisjakt (extern länk)

Budgetfynd! En krämig, oparfymerad rengöring med hyaluronsyra som gör jobbet utan att irritera eller torka ut huden. Det är snarare tvärtom, huden känns len och välmående efter användning. Smidig pump som gör det lätt att dosera exakt den mängd man vill ha.

Cellular Performance, Lotion II, Moist, Sensai

Annons: Hitta bästa pris på detta ansiktsvatten – se Prisjakt (extern länk)

Det finns ansiktsvatten och sen finns det ansiktsvatten! Den här hör till det senare. Tänk dig känslan av att faktiskt badda in huden med silke. Sensai tillhör det lyxigare segmentet, där just ansiktsvattnet hör till de produkter som ligger lite lägre rent prismässigt. Har du riktigt torr hy är det en ljuvlig känsla när ansiktsvattnet sugs in i huden. Innehåller bland annat glyserin och niacinamide som hjälper till att bibehålla fukten. Ansiktsvattnet ingår i Sensais fyrastegsprogram för rengöring, men ska du bara köpa en av produkterna är ansiktsvattnet helt klart ett smart val!

Renergie Yeux Multi-Lift Ultra, Lancome

Annons: Hitta bästa pris på denna ögonkräm – se Prisjakt (extern länk)

Bomull på burk. Att smörja in den här krämen runt torra och trötta ögon är en riktigt behaglig upplevelse. Samtidigt som den återfuktar så stramar den även upp, och det nästan känns hur ingredienserna arbetar. Innehåller hyaluronsyra och linfröextrakt och är ett bra val, både för fukt och för den som har påsar under ögonen. För det senare ger den här ögonkrämen ett snabbt och ett fantastiskt märkbart resultat. En ny favorit! 

Milky Tonic, Pixie

Annons: Hitta bästa pris på detta ansiktsvatten – se Prisjakt (extern länk)

För den torra och känsliga huden är den här tonern som balsam för själen. Den är otroligt mild och så återfuktande. Doften är milt fruktig, lite lekfull, och man bli nästan glad av den. Innehåller havreextrakt och kamomill. 

Skinfood/, Skinfood light, Weleda 

Annons: Hitta bästa pris på Weleda skinfood – se Prisjakt (extern länk) 

Annons: Hitta bästa pris på Weleda skinfood light – se Prisjakt (extern länk)

Weledas klassiska Skinfood har fått en ny, tunnare variant för torr hud – Skinfood light – med mer fukt och lättare konsistens. Panelen har testat båda krämerna som satts på ordentligt prov. För den som verkligen har problem med torr och fnasig hud är Skin food verkligen en vårdande kräm. En testperson med eksem upplever en klar förbättring över en natt! Perfekt att smörja in på kvällen på områden där huden behöver det som mest. Skinfood light fungerar därmed utmärkt under dagen. Krämen har samma fina doft av citrus som originalet. Både krämerna är baserade på bland annat vegetabiliska oljor, bivax, kakaosmör och sheasmör.

Rescue Mist, ACO

Annons: Hitta bästa pris på denna ansiktsmist – se Prisjakt (extern länk)

Budgetfynd! En återfuktande ansiktsmist som kan användas utanpå sminket och som ger huden en riktig fuktboost under dagen. Ger en direkt välgörande känsla och innehåller bland annat Pro-Vitamin B5 som lugnar huden. Vi gillar den här lite extra för att den har en så behaglig och finfördelad dosering när du sprejar. 

Creamy Eye Treatment with Avocado, Kiehl's

Annons: Hitta bästa pris på denna ögonkräm – se Prisjakt (extern länk)

En klassiker från Kiehl´s som ger en riktig fuktinjektion till ögonområdet. Krämen är ganska fet och inte helt lättarbetad, men det är helt klart värt mödan att ge den lite tid att sjunka in. För ett ögonområde som är torrt och känsligt ger den omedelbar lindring. Ska fungera även under smink, men vi rekommenderar den främst som en ögonkräm på natten. Som namnet avslöjar innehåller ögonkrämen avokadoolja.

C-Rush Brightening Double Crème, Ole Henriksen

Annons: Hitta bästa pris på denna ansiktsmist – se Prisjakt (extern länk)

En av Ole Henriksens bästa produkter för torr hy som behöver intensiv återfuktning. Att den dessutom är lystergivande tackar vi torrisar för. Citrusdoftande smörig kräm som bland annat innehåller glycerin och sheasmör. Funkar fint även som nattkräm. 

Instant Glow Body Oil, Estelle & Thild

Annons: Hitta bästa pris på denna kroppsolja – se Prisjakt (extern länk) 

För den som inte gillar för feta kroppsoljor är denna från Estelle & Thilds torrare variant mycket bra. Den går snabbt in i huden men oljar inte av sig på allt annat, såsom kläder, vilket många oljor ofta gör. Huden får lyster och känns skön på hela kroppen. Doftar underbart av citron och mynta och räcker länge. 

No Woman No Dry, Soap & Glory 

Annons: Hitta bästa pris på denna kroppsolja – se Prisjakt (extern länk) 

Ett kroppssmör som doftar så härligt att det inte är ovanligt med frågan ”vem är det som luktar så gott” när man just smörjt in sig. Med det sagt - det här är alltså inget för den som uppskattar mer nertonade dofter. Om vi i stället fokuserar på krämens återfuktande egenskaper ger vi den full pott. Den är riktigt fyllig och krämig och går snabbt in i huden. Innehåller bland annat kokosnötolja och kakaosmör. 

Advanced Night Repair Recovery Complex II, Estée Lauder

Annons: Hitta bästa pris på detta nattserum – se Prisjakt (extern länk)

Ok, det här är lyx. Många hundralappar för några milliliter serum. Samtidigt är det en dryg produkt som räcker i en evighet, och har du en gång testat så är den svårt att vara utan. Ger snabbt resultat i form av en lenare och mer återfuktad hy, du kan i princip både känna och se hur du får mer glow i huden redan efter första användningen. Är egentligen ett nattserum men funkar även på dagen. Innehåller bland annat hyaluronsyra. 

Collagen Plumping Mask, Pixie

Annons: Hitta bästa pris på denna nattmask – se Prisjakt (extern länk)

Här får aminosyror och kollagen jobba med återfuktning, i en mask som du arbetar in i huden och sen sover med. Vi är flera i Hälsolivs skönhetspanel som har denna som favorit. Krämens konsistens är fyllig men ändå lätt, och den går snabbt in i huden. 

Avocado Nourishing Hydration Mask, Kiehl´s

Annons: Hitta bästa pris på denna ansiktsmask – se Prisjakt (extern länk)

Som namnet antyder är det här en mask som innehåller avokado. Konsistensen på krämen är lite av en utmaning. Den kan kännas lite grynig och svårarbetad, men hemligheten är att verkligen massera in den. Då blir den följsam och riktigt len, och den känslan sitter kvar i huden efteråt. Masken ska sitta på i 15 minuter och sen masseras in med ljummet vatten för att slutligen sköljas bort. 

Confidence in a Cleanser, It Cosmetics

Annons: Köp denna rengöring här (extern länk)   

Mer återfuktande rengöring åt folket. Den här rengöringen är egentligen för alla hudtyper men vi tycker den fungerar väldigt bra för just torr hy. Den beskrivs som ett ”återfuktande rengöringsserum” och är snäll mot hud som kämpar med yttorrhet men rengör ändå väldigt effektivt. Massera in rengöringen i 30 sekunder innan du sköljer av och klappar ansiktet torrt. 

Blue Therapy Uplift Rich, Biotherm

Annons: Köp denna ansiktskräm här (extern länk)  

Biotherms uppdaterade dagkräm är en hit för oss torrisar. En rejält krämig konsistens, nästan lite smörig, som tar lite tid att massera in i ansiktet. Men det är värt det , resultatet blir riktigt skönt med en len hud som direkt känns mer återfuktad. Ett extra plus för den lystergivande effekten, bra för alla med torr hy som vill komma bort från den där glåmiga, torra finishen. 

 

LÄS OCKSÅ: Bästa sminkprodukterna för dig med torr hy
LÄS OCKSÅ:
7 vanliga misstag vi gör när vi tvättar ansiktet