Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fredrik Hagdahl och Getty Images

Test: 10 deodoranter utan onödiga tillsatser

Ingen vill lukta svett, men vad är det egentligen som du rollar i dina armhålor? Hälsoliv har testat tio ekologiska deos utan onödiga tillsatser.

Målet var att känna sig fräsch så länge som möjligt på ett naturligt sätt utan att dränkas i parfymdoft. 

Weleda Citrus 24h Roll-On Deodorant 

Cirkapris: 90 kr / 50 ml.

Fräsch och prisvärd eko-deo som snabbt blir en favorit under testperioden. Den friska citrusdoften är lätt att tycka om, och Weleda har även ett bredare produktsortiment med samma doft. Den här deon är lätt att applicera, torkar fort och håller dig svettfri länge.

C/O Gerd Neutral Deodorant 

Cirkapris: 170 kr / 60 ml.

En perfekt deodorant om du har känslig hud och den lyckas hålla svetten borta hela dagen utan problem. Fri från aluminiumklorid, parabener, alkohol och parfym och kan användas av både män och kvinnor.

True Organics Undercover Agent 

Cirkapris: 120 kr / 50 ml.

Svensk naturlig deodorant med mild doft av cypress och rosenträ. Lätt att använda, torkar snabbt och ger ett allmänt fräscht intryck. Håller svetten borta på ett bra sätt, den här rekommenderas verkligen.

Dr Organic Aloe Vera Deodorant roll-on  

Cirkapris: 70 kr / 50 ml.

 

Den här ekologiska, alkoholfria, parabenfria deon från Dr Organic blev något av en favorit under det första testet. Underbar fräschör och en känsla av att svetten hålls borta länge. Skonsam mot huden och trivsam aloe vera-doft. Dessutom prisvärd. Om du gillar doften av arganolja rekommenderas även Dr Organics argan-deo som också är trivsam. 

Avivir Aloe Vera Deodorant roll-on

Cirkapris: 110 kr / 50 ml.

Antibakteriell, antiperspirant och innehåller en hög halt av ekologisk aloe vera och mineralen alun. En naturlig deo utan kemiska tillsatser fri från parabener, alkohol, parfym och färgämnen. Kanonprodukt som fungerade mycket bra under testet.

Desti Deodorant Orange roll-on

Cirkapris: 75 kr / 75 ml.

Denna aluminiumfria antiperspirant ger en långverkande känsla och har en diskret men trevlig lukt. Baseras på en formula av salt och bikarbonat, så har du rakat armhålorna så kommer det inte bli jättemysigt, Desti har ett separat rakbalsam för dessa tillfällen.

 

Schmidts Natural Deodorant Lavendel&salvia stick 

Cirkapris: 150 kr / 92 gram.

Effektiv deostick som håller svetten borta hela dagen och är helt naturlig och vegansk innehållsmässigt, dessutom Cruelty Free-certifierad. Tänk på att denna baseras på kokosolja och kan ge fläckar, vid varma temperaturen kan den också mjukna. Om du älskar doften av lavendel så är det här ett kanonval, men för oss som kanske är lite mer avvaktande till doften så kan det nog vara läge att testa någon av Schmidts andra deosticks.

Bruns deodorant Oparfyrmerat nr. 09

Cirkapris: 170 kr / 60 ml.

Handgjord skånsk allergicertifierad deo från charmiga märket Bruns. Ett bra val för dig med känslig hud, men känns inte riktigt som att denna deo lyckas stå emot svett en hel dag. 

Urtekram Aloe Vera Deo Crystal, 50ml roll-on  

Cirkapris: 35 kr / 50 ml.

Urtekram har ett stort sortiment av prisvärda ekologiska produkter, men i detta test måste vi nog säga att några av konkurrenterna känns starkare. Denna deo innehåller aloe vera och glycerin och har en trivsam diskret doft.

NA14 absolut doftfri deodorantspray 

Cirkapris: 110 kr / 100 ml.

Rekommenderas för allergiker och kan användas över hela kroppen. Na14 är helt fri från parfym, alkohol, aluminiumsalter, biocider och parabener.  Helt doftfri, svensktillverkad och lanseras som någon slags ”världsnyhet”, men även om det är en bra deodorant så går vi inte riktigt i gång på den här.

Så gör vi tester

Hälsoliv driver en medvetet miljövänlig profil och har därför med regelbundenhet olika användartester av naturliga och ekologiska produkter inom olika områden. Observera att användartester ibland kan upplevas som subjektiva. Detta deotest är gjort i två omgångar, i februari 2018 och i november 2018.

Här är några andra populära ekologiska tester som vi gjort på Hälsoliv:

• Få huden i harmoni – betyg på 10 ekologiska bodylotions och ansiktskrämer 

• Bästa ekologiska schampo & balsam 

• 18 nyttiga ekojuicer