Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Du behöver inte lägga dyra pengar för att boosta hårväxten.Du behöver inte lägga dyra pengar för att boosta hårväxten.Du behöver inte lägga dyra pengar för att boosta hårväxten.
Du behöver inte lägga dyra pengar för att boosta hårväxten. Foto: Shutterstock

Tappar du hår? Det här knepet stimulerar hårväxten

Specialschampon, masker, kosttillskott, superlivsmedel.

När man märker att håret blir tunnare testar man allt.

Men ett enkelt knep kan faktiskt stimulera din hårväxt igen.

Om vikarna börjar krypa uppåt, håret blir tunnare och dassigare så behöver ditt hår en boost. Något som faktiskt kan hjälpa hårväxten att stimuleras är också helt gratis! Du behöver alltså inte lägga hundratals kronor på något som inte funkar.

Knepet? Skalpmassage.

– En skalpmassage kan öka blodflödet till skalpen och hårsäckarna, berättar dermatologen Debra Jaliman för Reader’s Digest.

LÄS MER: Frisören: Därför ska du använda solskydd för håret 

I en studie från 2016 kom man fram till att bara fyra minuter av skalpmassage om dagen ökar aktiviteten hos gener som är kända för att främja hårväxt, samtidigt som det minskar aktiviteten hos gener som har kopplats till håravfall och inflammation. Studiens deltagare fick skalpmassage varje dag i 24 veckor och märkte också en skillnad på hårets tjocklek.

Så masserar du hårbotten och stimulerar hårsäckarna

Skalpmassage mot håravfall kan också mota bort stress, som annars kan förvärra håravfallet. En studie visade att skalpmassage två gånger i veckan sänker stresshormonnivåer, blodtryck och puls – som annars är förhöjda under fysisk och psykisk stress.

LÄS MER: Bäst i test: Volymgivande schampo och balsam 

Använd båda händerna när du masserar. Du kan själv välja om du vill massera din skalp i duschen medan du schamponerar håret, eller om du hellre vill massera i torrt hår. Om du har en snäll partner eller vän kan du fråga om hen vill massera dig! Och även om hen inte lider av håravfall kan du sedan besvara tjänsten, skalpmassage är om inte annat väldigt skönt och avslappnande