Håll dig både svett och luktfri!
1 av 2: Håll dig både svett och luktfri! Foto: Shutterstock
En bra deo skyddar mot svetten och lämnar inga fläckar på kläderna.
2 av 2: En bra deo skyddar mot svetten och lämnar inga fläckar på kläderna. Foto: Shutterstock

Slipp svetten – test av deodorant

Bästa deon ska torka snabbt, ge en svett- och luktsäker känsla och inte lämna deofläckar i klädernas armhåla. Bakteriehämmande ämnen, vårdande oljor och växtextrakt är några ingredienser som ska hålla armhålan svett- och luktfri hela dagen.

Att svettas ett tecken på att kroppen fungerar, men hur mycket vi svettas är individuellt. Vissa svettas inte alls, somliga tar hjälp av deo medan andra svettas extremt och behöver läkarhjälp.

Det är inte svetten som luktar, det är när den kommer i kontakt med armhålans bakterier som lukt uppstår. Tycker man att det är jobbigt med lukt, kan det vara lättare att hålla rent om armhålan rakas.

LÄS OCKSÅ: Stort test av deodoranter – dam, herr och unisex

Aluminiumsalterideo sägs ibland vara skadligt för hälsa och miljö, men det finns inga vetenskapliga studier som bekräftar det. Aluminium är ett grundämne i naturen. De låga doser som finns i deo anses säkra

Tips! Klädernas armhålor får lättare svett- och fettfläckar om deodoranten inte torkar innan du klär på dig, undvik också att stryka på för mycket.

TEST AV DEODORANT

Cream Deo, Oliva

Cream Deo, Oliva
Vegansk

Överraskande bra deo som håller mig svettfri hela dagen – även vid kroppsarbete, vilket är ett stort plus. Gillar även den snabbtorkande, svagt doftande konsistensen som känns behaglig vid applicering, men roll-on kulan har en tendens att fastna lite – det blir kanske så när formulan torkar så snabbt? Innehåller återfuktande ekologisk olivolja samt bakteriehämmande aluminiumsalter.

Annons: Hitta bästa pris på denna deo – se Prisjakt (extern länk)

Neccin Deodorant, Grazette

Neccin Deodorant, Grazette
Passar känslig hy

Man får lufta sig lite efter applicering så att den lite krämiga konsistensen hinner torka. Deon som appliceras med en stor lättrullad kula känns skön och håller mig svett- och luktfri hela dagen. Lätt fräsch doft som inte tar över. Hade fått full pott om den torkat snabbare. Innehåller läkande vallörtextrakt, allantoin, samt bakteriebalanserande piroctone olamine.

Annons: Hitta bästa pris på denna deo – se Prisjakt (extern länk)

24H Deodorant Fresh, La Provencale Bio

24H Deodorant Fresh, La Provencale Bio
Ekologisk

Snabbtorkande deo med en kladdfri formula och ekologiska ingredienser. Tyvärr är tvåldoften alltför stark i min smak, men gillar man doften av en klassisk Marseille-tvål är den här deon en unisex-deo som skyddar mot svett och lukt hela dagen. Innehåller oliv- och växtoljor samt alcohol denat och propandiol som minskar bakterieanhopningen.

Annons: Hitta bästa pris på denna deo – se Prisjakt (extern länk)