Det går att få vita tänder utan skadliga blekmedel.
Munskölj på olivolja kan förhindra karies.
Bakpulver fungerar som ett milt slipmedel.
1 AV 3
Det går att få vita tänder utan skadliga blekmedel.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Munskölj på olivolja kan förhindra karies.
Foto: Magone/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
3 AV 3
Bakpulver fungerar som ett milt slipmedel.
Foto: /DIGIFOODSTOCK.COM

Så får du snygga tänder utan blekning

Vita tänder vill de flesta ha.

Men hur får man ett bländande leende utan att slita på gaddarna med skadliga blekmedel?

Här listar vi tre huskurer som faktiskt hjälper.

Och några "knep" som INTE gör det.

Vem vill inte ha ett vitt, bländande leende som stjärnorna i Hollywood? En fräsch och jämn tandrad har alltid ansetts högstatus, medan gula, fläckiga eller ojämna gaddar signalerar dålig hälsa och lägre samhällsgrupp.

Men samtidigt som allt fler väljer att bleka sina tänder på specialistkliniker eller använder gelskenor och strips från apoteket kommer larm om att ämnena i dessa preparat kan vara långsiktigt skadliga för både tänder och tandkött. I slutändan kan man alltså få både fulare och skörare tänder än före behandlingen.

LÄS OCKSÅ: 32 av 40 salonger använder för starka medel vid tandblekning

Dock kan man fräscha upp sin tandrad på egen hand, utan hjälp av starka medel. Kanske ger det inte en lika flagrant effekt, men det är å andra sidan betydligt skonsammare.

Med inspiration av hälso- och medicinsajten WebMD listar vi fyra enkla huskurer, som faktiskt fungerar. Samt några grundlösa tricks, som du inte behöver slösa tid på.

Här är tandkurerna som funkar:

LÄS OCKSÅ: 4 misstag du gör när du borstar tänderna

1. Munskölj på olivolja, kokosolja eller sesamolja

Föga aptitretande, men studier har visat att munskölj på matolja, eller "oil pulling" som metoden kallas, kan ha viss effekt för att förhindra karies. Och inom den indiska läkekonsten ayurveda har man länge rekommenderat att skölja munnen med kokosolja eller sesamolja för att få tänderna naturligt vita.

Mät upp en matsked oliv-, kokos- eller sesamolja och gurgla runt mellan tänder och tunga i 15-20 minuter. När du är klar spottar du ut oljan och sköljer med ljummet vatten.

2. Kontroll över vad du äter och dricker

Håll koll på vad du stoppar i munnen, för viss mat och dryck lämnar nämligen avtryck på tänderna. Kaffe, läsk, rödvin och mörka bär är till exempel livsmedel som kan göra dina gaddar fläckiga. Du behöver inte sluta med dem helt, men ät och drick med måtta, och inte för ofta. Skölj munnen med vatten efteråt, så minskar risken för missfärgningar.

LÄS OCKSÅ: 5 effektiva sätt att maxa tandhälsan

3. Tandborste och tandtråd

"DÖH!" suckar du. Det var väl ett självklart tips? Men faktum är att folk ofta glömmer bort hur viktigt och effektivt det är att se efter sina tänder genom att använda vanlig tandborste och tandtråd dagligen. Många "whitening"-tandkrämer innehåller ämnen som tar bort fläckar, utan att bleka gaddarna. Och med hjälp av tandtråd eller -stickor försvinner mat och bakterier som får dina tänder att se smutsigare och mörkare ut.

Och det här kan du skippa:

Gurkmeja

Den indiska favoritkryddan sägs kunna göra gula eller fläckiga tänder pärlvita igen, men nja, det finns inga vetenskapliga bevis för detta. Använd hellre gurkmeja till matlagningen eller som boost för immunförsvaret,

LÄS OCKSÅ: Här är fem kryddor som boostar din hälsa

Äppelcidervinäger

Denna dressingkomponent tycks vara rekommenderad för allt?! Möjligen kan ett ihärdigt gurglande hjälpa till at döda bakterier i munnen, men att äppelcidervinäger skulle göra tänderna vitare finns det inga belägg för. Nej, häll hellre över salladen för maxat näringsinnehåll.

Äpple och ananas

Äppelsyra stimulerar utsöndringen av saliv, som sköljer bort andra frätande syror från tänderna. Och ämnet bromelin, som finns i ananas, ingår även i tandkrämer som utlovar whitening-effekt. Men det finns ingen forskning som visar att man skulle kunna få vitare gaddar av att äta dessa frukter. Gör det för vitaminerna och antioxidanterna i stället!

LÄS OCKSÅ: 4 misstag du gör – när du borstar tänderna

LÄS OCKSÅ: Borsta inte tänderna – när du har ätit det här