Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Karin Persson, Isabel Kaiser och Lillian Jansson får råd om hur de ska ta hand om deras hy.Karin Persson, Isabel Kaiser och Lillian Jansson får råd om hur de ska ta hand om deras hy.Karin Persson, Isabel Kaiser och Lillian Jansson får råd om hur de ska ta hand om deras hy.
Karin Persson, Isabel Kaiser och Lillian Jansson får råd om hur de ska ta hand om deras hy.

Så får du en drömhy - för just din ålder

Anpassa din hudvård efter din ålder.

Här är hudvårdsterapeutens bästa råd för hur du ska ta hand om din hy vid 30, 40 och 50.

Och så tipsar hon om sina favoritprodukter för både dag och natt.

Produkter för dig runt 50

Ögonkräm som stramar upp och minskar påsar och mörka ringar: Lancome – Rénergie multi-lift yeux, 615 kronor/15 milliliter.

 

Dagkräm som stimulerar cellförnyelsen och korrigerar linjer: Juice beauty – Stem cellular repair moisturizer, 655 kronor/50 milliliter.

 

Rengöring och ansiktsvatten i ett, för mogen hud: Phytomer – Ogénage toning cleansing emulsion, 275 kronor/250 milliliter.

 

Nattkräm som ger fukt och motverkar uppkomsten av nya rynkor. Innehåller A-, C- och E-vitamin och provitamin B5: Peter Thomas Roth – Un-wrin    kle night, 1095 kronor/50 milliliter.

 

Serum med antioxidanter som bekämpar ålderstecken: Estelle & thild – Serum rose otto, 425 kronor/30 milliliter.

Produkter för dig runt 30

Hudvårds‧terapeuten Jenny Petersson tipsar
Ögonkräm som motverkar torrhetslinjer med ljusreflektorer som minskar skuggor och ger lite skimmer: Boots no7 – Protect & perfect eye cream, 209 kronor/15 milliliter.

 Mask som återfuktar, minskar uppkomsten av torrhetslinjer och
stramar upp: Ori flame – Aqua-rythm intense hydration youth preserve gel mask, 99 kronor/75 milliliter.

 Mask som återfuktar, minskar uppkomsten av torrhetslinjer och stramar upp: Ori flame – Aqua-rythm
intense hydration youth preserve gel mask, 99 kronor/75
milliliter.

Nattkräm för känslig hud som behöver mycket fukt: Lumene – Sensitive touch comforting night cream, 175 kronor/50 milliliter.
Dagkräm som skyddar, vårdar och ger fukt: Make up store – Day time, 245 kronor/50 milliliter.

Produkter för dig runt 40

Ansiktsvatten som drar ihop porerna, rengör, återfuktar och lugnar: Nivea visage – Soothing toner, 60 kronor/200 milliliter.
Ögon- och läppkräm som motverkar uppkomsten av nya linjer: Phytomer – Youth contour, 415 kronor/15 milliliter.

Dagkräm som bevarar hudens ungdomlighet, ger fasthet och motverkar uppkomsten av fina linjer: Lumene – Time freeze firming day creme, 199 kronor/50 milliliter.

Nattkräm som reparerar och förbättrar hudens strukt Foto: Micke Woltman Foto: Micke Woltmanur: L’Oreal – Youth code, 179 kronor/50 milliliter.

Serum som förbättrar hudens struktur: Peter Thomas Roth – Laser-free resurfacer, 745 kronor/50 milliliter.

Hur huden beter sig och vilken typ av produkter den tycker om förändras med åren. När kan det egentligen vara läge att börja med en antiage-kräm, och hur skämmer man bäst bort huden när man är i 40-årsåldern? Söndags reporter Karin Persson, 28, tog med sig Isabel Kaiser, 38, och Lillian Jansson, 48, till salongen Jenny P i Stockholm. Där tog hudvårdsterapeuten Jenny Petersson sig en ordentlig titt för att kunna ge råd och tips på produkter anpassade efter deras respektive ålder och hudtyp.

LÄS OCKSÅ: STORT TEST: Bästa ansikts- och dagkrämerna för alla hudtyper

Din hud vid 30 år:  

Ofta fortfarande blandad med till exempel fet t-zon och finnar som dyker upp då och då, men i den här åldern börjar många uppleva huden som torrare än förut. Första ålderstecknen, som torrhetslinjer och grimasrynkor, kommer.

Tänk på:
Tidigare har det funnits mer utrymme för slarv men nu är det dags att skaffa sig ordentliga hudvårdsrutiner. Var noga med rengöringen och börja använda ögonkräm. Du kan börja använda produkter med lätt antiage-funktion. Fråga om råd, det är onödigt att använda starka, dyra produkter som kan irritera huden. Förmodligen har du inte hunnit få pigmentsförändringar än så om du är väldigt noga med solskydd kan du slippa dem i framtiden.

När du vill skämma bort huden:
Peela huden en gång i veckan för att ta bort döda hudceller och överflödigt talg för fin lyster. Lägg gärna en fuktgivande mask efteråt.

Karin Persson

 

Foto: Foto: Magnus Jönsson

Ålder: 28

Gör: Journalist.

Bor: Stockholm.

Familj: Pojkvän, mamma, pappa, bröder.

Så upplever jag min hud:

Supertorr, speciellt på vintern och så fort jag tvättat ansiktet. Är också ofta torr på ögonlocken och ibland får jag torra fläckar och eksem. Samtidigt kan jag få enstaka finnar runt näsan eller på hakan. Jag har säkerligen solskador, använde sällan solskydd när jag var yngre men har varit mycket på sjön.

Min hudvårdsrutin i dag: 

Tvättar inte ansiktet på morgonen utan smörjer bara med en jättefet kräm. På kvällen tvättar jag ansiktet med sminkborttagningsgel för torr och känslig hy och smörjer sedan med samma kräm. Någon enstaka gång använder jag ansiktspeeling.

Hudvårdsterapeuten säger: 

Karin har väldigt fin hy men jag ser att hon har lätt att få eksem och rodnader. Huden är definitivt torr men ändå kan hon lätt få lite pormaskar och finnar som i den här åldern ofta uppstår på grund av hormonella förändringar och stress. Hon har inga befintliga rynkor ännu men däremot grimaslinjer.

Råd: 

När man har torr hy som Karin ska man vara observant och börja tidigt med ögonkräm eftersom det är stor risk att man får torrhetslinjer. Oftast behöver huden inte fett utan massor av fukt. Det är bra att göra en peeling och lägga fuktmask två gånger i veckan. När man har så här mycket fräknar ska man vara extra försiktig i solen och alltid använda produkter med hög solskyddsfaktor så att man inte får pigmenteringar.

LÄS OCKSÅ: Därför har vissa av oss fräknar (och andra inte)

Din hud vid 40 år:

Många upplever att de börjar få pigmenteringar och ytliga blodkärl. Kollagenlagret börjar bli tunnare vilket gör huden lite slappare. Huden reparerar inte sig själv lika snabbt. Bestående linjer dyker upp.

Tänk på:
Våga byta produkter, de fuktgivande som du haft länge räcker inte längre. Det kan vara bra att börja med ett antiage-serum. Drick mycket vatten och hjälp kroppen att rensa ut slaggprodukter. Var ännu mer noggrann med solskydd.

När du vill skämma bort huden:
Lägg ansiktsmask två gånger i veckan för mer lyster. Välj även en energigivande antiage-produkt.

 

 

Foto: Foto: Magnus Jönsson

Isabel Kaiser

Ålder: 38.

Gör: Rekryterare.

Bor: Stockholm.

Familj: Fästman.

Så upplever jag min hud:

Normal, tendens till fet panna och näsa, ibland små finnar längs käkbenen. Jag har varit mycket i solen, har bland annat bott i Alperna, men har alltid använt hög solkskyddsfaktor i och med att jag har en del akneärr och pigmentsfläckar.

Min hudvårdsrutin i dag:

Jag är en sådan som tar det som finns. På kvällen tvättar jag mig med en hård handtvål eftersom jag gillar den uppstramande känslan, att huden inte känns fet. På morgonen använder jag fästmannens ansiktstvätt. Morgon och kväll smörjer jag med bodylotion eller billigaste dagkrämen. På kvällen använder jag också en ögonkräm och Idominsalva på läpparna. Någon gång i veckan skrubbar jag med ansikts- eller kroppspeeling.

Hudvårdsterapeuten säger:

Jag ser direkt att huden är lite upprörd och rödflammig. På grund av den hårda behandlingen har Isabels hud inte så fin struktur som den skulle kunna ha. Hon har ytliga blodkärl på kinderna, pigmenteringar längs båda käklinjerna och torrhetslinjer kring ögonen på grund av de hårda produkterna. Egentligen har hon otroligt fin hy och med ett sådant bra utgångsläge är det väl värt att lägga en liten slant och lite tid på huden.

Råd:

När huden är ansträngd som på Isabel behöver man lugnande produkter. Då är det bäst att undvika för mycket porrengöring och så vidare, även om man känner sig fet i hyn. Börjar Isabel med ögonkräm nu kan hon bli av med torrhetslinjerna och få huden att se piggare ut, annars kommer det bli bestående rynkor. Mot akneärr kan det vara bra med en produkt som snabbar på cellförnyelsen även om man får vara realist, det går inte att lappa ihop huden helt med en kräm.

Din hud vid 50 år:

Nu märker många att ögonlocken börjar hänga lite. Det är vanligt med påsar eller mörka ringar under ögonen. Huden är torrare och tunnare och cellförnyelsen går långsammare. Många upplever att de ser trötta och glåmiga ut.

Tänk på:

Nu kan det vara värt att lägga lite mer pengar på bra antiage-produkter med mer aktiva ingredienser. Välj uppstramande, reparerande och fuktgivande krämer som innehåller mycket antioxidanter. En bra ögonkräm håller huden pigg.

Huden:

Använd en lite kraftigare, men fortfarande finkornig, antiage-peeling en gång i veckan. Den ökar blodcirkulationen och tar bort de döda hudcellerna som får dig att se glåmig ut. Peelingen polerar huden och förbereder den för en uppstramande mask.

 

 

Foto: Foto: Magnus Jönsson

Lillian Jansson

Ålder: 48.

Gör: Rekryteringschef.

Bor: Sollentuna.

Familj: Två döttrar.

Så upplever jag min hud:

Torr och stram så fort jag haft vatten på den eller varit utomhus. I tonåren hade jag mer finnar med blandhy, fet i t-zonen och väldigt torr för övrigt. Får ibland finnar fortfarande, kanske på grund av stress eller något jag ätit. Jag har inte varit så mycket i solen eftersom jag har så ljus hy. Är jag ute har jag alltid solskydd, keps eller solglasögon.

Min hudvårdsrutin i dag:

Jag använder bara vanligt vatten när jag tvättar ansiktet, vilket jag gör morgon och kväll. Brukar använda en dagkräm med mycket fukt, samma kräm på kvällen. Väldigt sällan lägger jag också en lermask.

Hudvårdsterapeuten säger:

Lillian tenderar att blossa upp mycket, hon har väldigt känslig och torr hud med mycket fräknar och några få finnar. Ytan är fin, huden är väldigt välbehållen och hon har mindre rynkor än många i hennes ålder tack vare att hon undvikit solen.

Råd:

En person med Lillians hud bör använda oparfymerade produkter som inte irriterar huden och undvika att byta produkter ofta. Den torra huden är törstig och man behöver tillsätta mycket fukt. Speciellt viktigt är det att ta hand om huden runt ögonen för att undvika att torrhetslinjer och påsar framträder i onödan. Hög solskyddsfaktor är viktigt för att undvika att fräknarna går ihop till pigmenteringar, minst spf 30.

 

Hudvårdsterapeutens väg till frisk och fin hud

Undvik stark sol och använd alltid solskydd när du ska vara utomhus, minst solkyddsfaktor 30, även om det är molnigt.

Rök inte!

Var noga med att tvätta bort sminket innan du går och lägger dig.

Kläm inte finnar och pormaskar i onödan så undviker du ärr.

Ät varierat och se till att få i dig mycket vitaminer och mineraler.

Försök få ordentligt med sömn. Då gör kroppen sig av med slaggprodukter.

Motionera mer. Bättre blodcirkulation och bättre allmän hälsa ger finare hud.

Våga ta hjälp av butikspersonalen när du ska köpa hudvårdsprodukter. Berätta hur din hud brukar bete sig och fråga om de kan ta en titt på den innan de rekommenderar något.

Börja ta hand om huden tidigt så slipper du sota för gamla synder senare.