Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet>Skönhetstips

Publicerad 3 aug 2012 09:54

Så får du en drömhy - för just din ålder

Karin Persson, Isabel Kaiser och Lillian Jansson får råd om hur de ska ta hand om deras hy.

Karin Persson, Isabel Kaiser och Lillian Jansson får råd om hur de ska ta hand om deras hy.

Anpassa din hudvård efter din ålder. Här är hudvårdsterapeutens bästa råd för hur du ska ta hand om din hy vid 30, 40 och 50. Och så tipsar hon om sina favoritprodukter för både dag och natt.

Hur huden beter sig och vilken typ av produkter den tycker om förändras med åren. När kan det egentligen vara läge att börja med en antiage-kräm, och hur skämmer man bäst bort huden när man är i 40-årsåldern? Söndags reporter Karin Persson, 28, tog med sig Isabel Kaiser, 38, och Lillian Jansson, 48, till salongen Jenny P i Stockholm. Där tog hudvårdsterapeuten Jenny Petersson sig en ordentlig titt för att kunna ge råd och tips på produkter anpassade efter deras respektive ålder och hudtyp.

 

Din hud vid 30 år:
"Huden är torrare än förut"
Ofta fortfarande blandad med till exempel fet t-zon och finnar som dyker upp då och då, men i den här åldern börjar många uppleva huden som torrare än förut. Första ålderstecknen, som torrhetslinjer och grimasrynkor, kommer.

Tänk på:
"Skaffa ordentliga hudvårds-rutiner"
Tidigare har det funnits mer utrymme för slarv men nu är det dags att skaffa sig ordentliga hudvårdsrutiner. Var noga med rengöringen och börja använda ögonkräm. Du kan börja använda produkter med lätt antiage-funktion. Fråga om råd, det är onödigt att använda starka, dyra produkter som kan irritera huden. Förmodligen har du inte hunnit få pigmentsförändringar än så om du är väldigt noga med solskydd kan du slippa dem i framtiden.

När du vill skämma bort huden:
"Peela huden ofta"
Peela huden en gång i veckan för att ta bort döda hudceller och överflödigt talg för fin lyster. Lägg gärna en fuktgivande mask efteråt.

 

Proffstips för huden

 

Karin Persson

Foto: Foto: Magnus Jönsson

Ålder: 28

Gör: Journalist.

Bor: Stockholm.

Familj: Pojkvän, mamma, pappa, bröder.

 

Så upplever jag min hud:

”Jag får torra fläckar”

Supertorr, speciellt på vintern och så fort jag tvättat ansiktet. Är också ofta torr på ögonlocken och ibland får jag torra fläckar och eksem. Samtidigt kan jag få enstaka finnar runt näsan eller på hakan. Jag har säkerligen solskador, använde sällan solskydd när jag var yngre men har varit mycket på sjön.

 

Min hudvårdsrutin i dag:

”Tvättar inte på morgonen”

Tvättar inte ansiktet på morgonen utan smörjer bara med en jättefet kräm. På kvällen tvättar jag ansiktet med sminkborttagningsgel för torr och känslig hy och smörjer sedan med samma kräm. Någon enstaka gång använder jag ansiktspeeling.

 

Hudvårdsterapeuten säger:

”Finnarna beror på stress”

Karin har väldigt fin hy men jag ser att hon har lätt att få eksem och rodnader. Huden är definitivt torr men ändå kan hon lätt få lite pormaskar och finnar som i den här åldern ofta uppstår på grund av hormonella förändringar och stress. Hon har inga befintliga rynkor ännu men däremot grimaslinjer.

 

Råd:

”Var observant”

När man har torr hy som Karin ska man vara observant och börja tidigt med ögonkräm eftersom det är stor risk att man får torrhetslinjer. Oftast behöver huden inte fett utan massor av fukt. Det är bra att göra en peeling och lägga fuktmask två gånger i veckan. När man har så här mycket fräknar ska man vara extra försiktig i solen och alltid använda produkter med hög solskyddsfaktor så att man inte får pigmenteringar.

 


Din hud vid 40 år:
"Huden börjar bli slappare"
Många upplever att de börjar få pigmenteringar och ytliga blodkärl. Kollagenlagret börjar bli tunnare vilket gör huden lite slappare. Huden reparerar inte sig själv lika snabbt. Bestående linjer dyker upp.

Tänk på:
"Byt produkter"
Våga byta produkter, de fuktgivande som du haft länge räcker inte längre. Det kan vara bra att börja med ett antiage-serum. Drick mycket vatten och hjälp kroppen att rensa ut slaggprodukter. Var ännu mer noggrann med solskydd.

När du vill skämma bort huden:
"Använd ansiktsmask och antiage-produkt"
Lägg ansiktsmask två gånger i veckan för mer lyster. Välj även en energigivande antiage-produkt.

 

Foto: Foto: Magnus Jönsson

Isabel Kaiser

Ålder: 38.

Gör: Rekryterare.

Bor: Stockholm.

Familj: Fästman.

 

Så upplever jag min hud:

”Jag har varit mycket i solen”

Normal, tendens till fet panna och näsa, ibland små finnar längs käkbenen. Jag har varit mycket i solen, har bland annat bott i Alperna, men har alltid använt hög solkskyddsfaktor i och med att jag har en del akneärr och pigmentsfläckar.

 

Min hudvårdsrutin i dag:

”Jag tar det som finns”

Jag är en sådan som tar det som finns. På kvällen tvättar jag mig med en hård handtvål eftersom jag gillar den uppstramande känslan, att huden inte känns fet. På morgonen använder jag fästmannens ansiktstvätt. Morgon och kväll smörjer jag med bodylotion eller billigaste dagkrämen. På kvällen använder jag också en ögonkräm och Idominsalva på läpparna. Någon gång i veckan skrubbar jag med ansikts- eller kroppspeeling.

 

Hudvårdsterapeuten säger:

”Hon har ett bra utgångsläge”

Jag ser direkt att huden är lite upprörd och rödflammig. På grund av den hårda behandlingen har Isabels hud inte så fin struktur som den skulle kunna ha. Hon har ytliga blodkärl på kinderna, pigmenteringar längs båda käklinjerna och torrhetslinjer kring ögonen på grund av de hårda produkterna. Egentligen har hon otroligt fin hy och med ett sådant bra utgångsläge är det väl värt att lägga en liten slant och lite tid på huden.

 

Råd:

”Undvik porrengöring”

När huden är ansträngd som på Isabel behöver man lugnande produkter. Då är det bäst att undvika för mycket porrengöring och så vidare, även om man känner sig fet i hyn. Börjar Isabel med ögonkräm nu kan hon bli av med torrhetslinjerna och få huden att se piggare ut, annars kommer det bli bestående rynkor. Mot akneärr kan det vara bra med en produkt som snabbar på cellförnyelsen även om man får vara realist, det går inte att lappa ihop huden helt med en kräm.

 

 

Din hud vid 50 år:

”Många upplever att de ser trötta och glåmiga ut”

Nu märker många att ögonlocken börjar hänga lite. Det är vanligt med påsar eller mörka ringar under ögonen. Huden är torrare och tunnare och cellförnyelsen går långsammare. Många upplever att de ser trötta och glåmiga ut.

 

Tänk på:

Värt att satsa

Nu kan det vara värt att lägga lite mer pengar på bra antiage-produkter med mer aktiva ingredienser. Välj uppstramande, reparerande och fuktgivande krämer som innehåller mycket antioxidanter. En bra ögonkräm håller huden pigg.

 

Huden:

”Använd antiagepeeling”

Använd en lite kraftigare, men fortfarande finkornig, antiage-peeling en gång i veckan. Den ökar blodcirkulationen och tar bort de döda hudcellerna som får dig att se glåmig ut. Peelingen polerar huden och förbereder den för en uppstramande mask.

 

Foto: Foto: Magnus Jönsson

Lillian Jansson

Ålder: 48.

Gör: Rekryteringschef.

Bor: Sollentuna.

Familj: Två döttrar.

 

Så upplever jag min hud:

”Jag får fortfarande finnar ibland”

Torr och stram så fort jag haft vatten på den eller varit utomhus. I tonåren hade jag mer finnar med blandhy, fet i t-zonen och väldigt torr för övrigt. Får ibland finnar fortfarande, kanske på grund av stress eller något jag ätit. Jag har inte varit så mycket i solen eftersom jag har så ljus hy. Är jag ute har jag alltid solskydd, keps eller solglasögon.

 

Min hudvårdsrutin i dag:

”Dagkräm med mycket fukt”

Jag använder bara vanligt vatten när jag tvättar ansiktet, vilket jag gör morgon och kväll. Brukar använda en dagkräm med mycket fukt, samma kräm på kvällen. Väldigt sällan lägger jag också en lermask.

 

Hudvårdsterapeuten säger:

”Huden är välbehållen”

Lillian tenderar att blossa upp mycket, hon har väldigt känslig och torr hud med mycket fräknar och några få finnar. Ytan är fin, huden är väldigt välbehållen och hon har mindre rynkor än många i hennes ålder tack vare att hon undvikit solen.

 

Råd:

”Undvik att byta produkter”

En person med Lillians hud bör använda oparfymerade produkter som inte irriterar huden och undvika att byta produkter ofta. Den torra huden är törstig och man behöver tillsätta mycket fukt. Speciellt viktigt är det att ta hand om huden runt ögonen för att undvika att torrhetslinjer och påsar framträder i onödan. Hög solskyddsfaktor är viktigt för att undvika att fräknarna går ihop till pigmenteringar, minst spf 30.

 

Hudvårdsterapeutens väg till frisk och fin hud

Undvik stark sol och använd alltid solskydd när du ska vara utomhus, minst solkyddsfaktor 30, även om det är molnigt.

Rök inte!

Var noga med att tvätta bort sminket innan du går och lägger dig.

Kläm inte finnar och pormaskar i onödan så undviker du ärr.

Ät varierat och se till att få i dig mycket vitaminer och mineraler.

Försök få ordentligt med sömn. Då gör kroppen sig av med slaggprodukter.

Motionera mer. Bättre blodcirkulation och bättre allmän hälsa ger finare hud.

Våga ta hjälp av butikspersonalen när du ska köpa hudvårdsprodukter. Berätta hur din hud brukar bete sig och fråga om de kan ta en titt på den innan de rekommenderar något.

Börja ta hand om huden tidigt så slipper du sota för gamla synder senare.