Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att dämpa, reducera och förebygga uppkomsten. Som att sova ordentligt!
1 AV 2
2 AV 2
Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att dämpa, reducera och förebygga uppkomsten. Som att sova ordentligt!
Foto: Shutterstock

Så blir du av med mörka ringar och påsar under ögonen

Med påsar och mörka ringar under ögonen kan det vara svårt att känna sig pigg och fräsch. 

Hälsoliv delar med sig av de bästa knepen för att förebygga, motverka och dölja puffighet och blålila halvmånar.

Cornelia Thomasson

Vad beror mörka ringar och påsar under ögonen på?

Dina sovvanor spelar så klart stor roll, varför skulle man annars prata om skönhetssömn? Förutom att sömnbrist gör dig trött och seg kan blodcirkulationen under ögonen förändras, vilket resulterar i både puffighet och pandaögon. På samma sätt kan stress, rökning och kosthållning göra att du ser trött och hängig ut. Medan socker, salt och koffein kan ge svullnad och påsar ögonen kan mörka ringar bero på vitaminbrist.

Svullnad runt ögonen kan även bero på att du äter eller på annat sätt exponerar dig för något som du är allergisk mot.

Förutom trötthet är gener och åldrande de vanligaste skälen till att partiet under ögonen förvandlas till ett ”problemområdet”. En del har helt enkelt ytligare blodkärl än andra, vilket gör att man lättare får mörka ringar. Huden under ögonen är tunn och blir tunnare med åldern, vilket gör att blodkärlen syns allt tydligare. Med åldern kan också eventulella påsar bli större och mer framträdande.

LÄS OCKSÅ: Produkter som räddar dig från påsar och mörka ringar

Förebygg mörka ringar och påsar under ögonen

Nu när du har lärt dig mer om vad som kan ge upphov till de där svarta cirklarna och påsarna under ögonen är det dags att gå ingenom vad du kan göra åt det. Eftersom konsumkassarna kan vara en följd av din livsstil kan du nå ett lyckat resultat genom att ändra på lite saker:

Prioritera sömnen

Äta näringsrik mat, och se till att få i dig vitamin B, C och K

Dricka tillräckligt med vatten

Stressa mindre

Kolla upp om du har en allergi

Men de här livsstilsråden är så klart lättare att följa i teorin än i praktiken, och det är inte självklart att de hjälper.

LÄS OCKSÅ: Test: 11 concealer som suddar ut tröttheten

Dämpa med ögonkräm och koffein - knepen som fungerar

Vaknat upp med stora konsumkassar under ögonen eller lila halvmånar? Här är första hjälpen-tipsen som lindrar i stunden.

Ögonkräm

Ögonkrämer kan tillfälligt dämpa förekomsten av påsar och mörka ringar. Fuktgivande ingredienser kan stimulera kollagenet i hudlagren, vilket ger en tillfälligt plumpande effekt och gör de underliggande blodkärlen mindre synliga.

De ögonkrämer som finns i dag kan vara specialiserade för olika problemområden. Det finns produkter som riktar in sig på att eliminera svullna påsar, produkter med fokus på att reducera mörka ringar och krämer som jobbar på båda fronterna. 

Foto: Shutterstock

Psst! Kyla dämpar svullnad, så förvara gärna ögonkrämen i kylskåpet för att ge ögonkrämen lite extra power.

Tepåsar och kaffesump

Det här är faktiskt ett husmorsknep som fungerar! Det finns en anledning till att många ögonkrämer innehåller koffein. Det har nämligen en sammandragande effekt på blodkärlen och förbättrar blodcirkulationen, vilket verkar avsvällande och kan få bukt med mörka ringar.

Så, gör en kopp starkt te, lägg tepåsarna i kylen över natten och använd dem sedan som ögonmask i 10 - 20 minuter.

Eller, om du är en kaffedrickare: Gör en pasta med kaffesump och lite aloe vera-gel eller olja, lägg smeten under ögonen och skölj försiktigt bort efter 10 - 20 minuter.

Ögonmask

Om du primärt vill bli av med svullnad och inte känner dig lockad av att lägga livsmedel under ögonen, kan du investera i en klassisk ögonmask som läggs i kylskåpet. 

I dag finns det också innovativa sheetmasks och ”plåster” för ögonen.

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ: Ögonkräm: Tips och tricks som fungerar 

Trolla bort trötta ögon med concealer

Ibland har man inte tid att ligga i soffan med tepåsar på ögonen och ibland är de där mörka ringarna otroligt envisa. Då kan det vara en tröst att veta att det lätt går att trolla bort dem med rätt smink och teknik.

Hälsoliv har pratat med makeup-artisten Dominika Newelska, som vet precis hur du ska göra för att sudda ut tröttheten.

– Det viktigaste är att korrigera innan man täcker. Det räcker inte att ta en ljusare produkt och tro att det ska täcka de mörka ringarna, utan först krävs det att du grundar med kontrast- eller komplementfärger, säger hon.

Använd en corrector

Först behöver du en corrector, eller en färgad concealer, som neutraliserar det mörka. Titta noggrant i spegeln - vad har du för underton? 

Nedan kan du se vilken färg du ska välja beroende på åt vilket håll huden under ögonen drar.

Gult - neutraliserar lila toner.

Rosa - neutraliserar bruna toner.

Persika/orange - neutraliserar blå toner. 

Använd gärna en svampapplikator eller beautyblender för att verkligen dutta in produkten.

Välj en ljusare concealer

När du neutraliserat är det dags att täcka. Välj en concealer som är något ljusare än om du hade valt en foundation. Om du ska täcka blemmor och finnar ska du välja en concealer som verkligen smälter in i huden, men just när det kommer till ögonpartiet kan en ljusare nyans ha en upplyftande effekt.

Är du på jakt efter en concealer som funkar under ögonen? Hälsoliv har testat och betygsatt flertalet produkter för att underlätta ditt letande. Du hittar artikeln här.

LÄS OCKSÅ: Ögonmasker som trollar bort svullnad och mörka ringar – bäst i test (DAMERNAS VÄRLD)