Påsar under ögonen kan göra att du ser trött ut. Men i många fall kan man faktiskt reducera puffigheten genom rätt rutiner och bra produkter.
Hudterapeuten och makeupartisten Dominika Newelska berättar om de bästa knepen och produkterna som minskar puffighet runt ögonen.
1 AV 2
Påsar under ögonen kan göra att du ser trött ut. Men i många fall kan man faktiskt reducera puffigheten genom rätt rutiner och bra produkter.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Hudterapeuten och makeupartisten Dominika Newelska berättar om de bästa knepen och produkterna som minskar puffighet runt ögonen.

Påsar under ögonen? Expertens bästa tips

Fel produkt, för mycket kräm och för hårdhänt applicering. Allt detta är misstag som kan göra problemet med påsar under ögonen värre. 

Här tipsar auktoriserade hudterapeuten och makeupartisten Dominika Newelska om vad du ska tänka på om du vill få mindre påsar under ögonen. 

Det är ingen härlig känsla att ständigt se trött ut, hur utvilad man än. Påsar under ögonen är något som många dras med. Det kan bero på flera olika saker - och inte alla kan bli hjälpta av krämer och bra produkter. 

Beror påsarna på genetik, eller på åldrande som gjort att elasticiteten försämrats och att musklerna i ögonområdet försvagats, så är inte krämer lösningen. 

– Då krävs en helt annan typ av ingrepp om man vill bli av med påsarna. Men svullnad runt ögat kan också bero på vätskeansamling, tillfällig allergi, saltobalans i kroppen, dålig cirkulation och faktiskt vätskebrist. Och det kan man påverka, säger Dominika Newelska. 

Det gamla klassiska knepet att lägga kalla gurkskivor håller fortfarande. 

– Om du behöver göra något jättesnabbt så är kyla den enklaste lösningen. Klassikern med en kall gurkskiva fungerar faktiskt. För kylan tar bort lite av puffigheten och gurka är också mjukgörande för huden, säger Dominika. 

Bra ingredienser i ögonkrämerna

När du väljer ögonkräm kan du leta efter ingredienser som är uppstramande och avsvällande. 

– Krämer med koffein är jättebra eftersom det är dränerande och kan hjälpa till att få bort vätskan. E- och C-vitamin är också bra men tänk på att inte lägga krämen för nära franslinjen. Retinol eller retinoid kan man också använda, men då är det jätteviktigt att välja produkter som är anpassade till ögonområdet, så det inte blir för kraftfullt för den tunna huden, säger Dominika Newelska. 

Ett annat tips är också att använda krämer som mjukgör och återfuktar huden. 

– Fina linjer kan göra att puffigheten blir mer synlig. Då kan man jobba med att mjukgöra huden för då upplevs den som slätare och då minskar också synligheten av puffigenhet. Hyaluronsyra är en jättebra ingrediens för det, säger Dominika. 

LÄS OCKSÅ: BÄST I TEST krämerna som förminskar påsar under ögonen  

Applicera ögonkrämen rätt

Runt ögonområdet ska man generellt vara försiktig och mjuk. För hårdhänt applicering kan nämligen ge motsatt effekt och göra påsarna mer framträdande. Dominika tipsar om att lägga på ögonkrämen med toppen av ringfingret. 

– Vi har oftast sämst motorik i just ringfingrarna och det gör att vi per automatik blir lätta på handen. Ta lite kräm på ringfingertoppen och klappa in den försiktigt runt ögat.

Är man för hårdhänt i ögonområdet jobbar man emot elasticitet. Dominika jämför det med ett gummiband. 

– Om du har ett gummiband som du tänjer ut till max varje gång du använder det så tappar det till slut sin elasticitet och hittar inte tillbaka till sin ursprungliga form. Det är samma sak med huden under ögonen. Att gnugga och dra sliter på den tunna huden. Och har man en slappare hud under ögonen finns det mer utrymme där vätskan kan samlas. Har man en tajt hud har vätskan svårare att lägga sig. 

Det här kan vara bra att tänka på även när det kommer till rengöring av ögonen. För att undvika onödigt slitage är det bra om man har en separat remover för ögonområdet. Då slipper man gnugga bort mascara och ögonskugga. 

Det räcker att smörja i en cirkel runt ögonhålan

Tänk också på att du inte behöver smörja in hela ögonområdet, in mot ögonfransarna och på ögonlocket. Det räcker om du följer ögonhålan och duttar in krämen i en cirkel runt ögat, på ovansidan följer du linjen precis under ögonbrynet. 

– Huden funkar lite som en wettextrasa, när du blinkar tar huden upp det den behöver. Så man behöver inte smörja ända in till fransarna och ner på ögonlocket, det räcker att klappa in krämen försiktigt runtom. Applicerar man för mycket blir huden mättad och kan inte göra sig av med överskottet och då kan det i stället orsaka en puffighet, säger Dominika. 

Ögonområdet mår inte bra av vanlig ansiktskräm

Ett vanligt misstag är att använda fel produkt till ögonområdet. Man smörjer helt enkelt in det med samma kräm som man har till ansiktet. Men det kan göra mer skada än nytta, förklarar Dominika Newelska. 

– Vi har mycket tunnare hud runt ögat. Produkterna som är gjorda för ansiktet, till exempel en fet ansiktskräm, blir för tung för den tunna huden runt ögat som inte kan tillgodogöra sig allt. Det gäller även ögonlocken. Då har krämen ingenstans att ta vägen och det kan i sig orsaka en puffighet. 

Sminkmisstaget som gör påsarna mer tydliga

Vi har nog alla hört att det är bra med en ljus concealer under ögat. Men det är inget som gäller för den som vill dölja sina påsar. 

– Tänk bort allt du hört om det. Ta hellre en concealer som ligger väldigt nära din egen hudton, för att inte dra uppmärksamhet till just det området, säger Dominika. 

Du ska också vara försiktig med produkter som ger lyster. Leta i stället efter en semimatt eller matt concealer. 

– Lyster förstorar. Är du mörk under ögonen är det jättebra med lyster, för det reflekterar ljuset och trollar bort det mörka. Men när det gäller puffighet så ska du undvika det, eftersom lystern kommer göra att puffigheten syns mer. 

Expertens egna favoriter

Det finns otroligt många ögonkrämer att välja mellan och det är ingen lätt uppgift att hitta rätt. Kolla gärna in Hälsolivs stora test av ögonkrämer mot påsar under ögonen. Vi utsåg en femstjärnig vinnare som gav synbart resultat, men hittade också ett budgetköp som imponerade stort på alla testare i panelen. 

Dominika Newleska har också sina favoriter, som hon tipsar om här: 

DNA Eye Recovery Crème, Priori

Dominikas kommentar: Rolls Roys för ögonpartiet! Motverkar ålderstecken och reparerar. Kanske inte just mot puffighet, men med sin föryngrande effekt ger den ett piggare ögonparti. Kombinera gärna med ögonserum från samma märke som motverkar både svullnad och mörka ringar.

Caffeine Solution, The Ordinary

Annons: Hitta bästa pris på ögonserumet från The Ordinary – se Prisjakt (extern länk)

Dominikas kommentar: Budgetserum! Effektiv, men tunn. Använd gärna i kombination med ögonkräm. 

Detoxifeye Eye Patches, Pixi

Dominikas kommentar: Dessa är GULD! Lägger gärna dessa både 1, 2, 3 ggr i veckan. Svalkar och ger direkt avsvällande effekt samtidigt som de mjukgör och återfuktar. 

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Auto Correct Depuffing Eye Cream, Sunday Riley

Annons: Hitta bästa pris på ögonkrämen från Sunday Riley – se Prisjakt (extern länk)

Dominikas kommentar: Ger en skön känsla på huden och är perfekt under makeup! Oerhört dryg så trots det högre priset så har denna blivit en snabb favorit.

Ur arkivet: Vardagssminkning på bara 5 minuter

LÄS OCKSÅ: Så får din torra hy lyster och glow