Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet>Skönhetstips

Publicerad 3 jan 2019 10:27

Nu försvinner mikroplaster ur skönhetsprodukterna

En stor del av de mikroplaster som hamnar i avloppet fångas nämligen inte upp filtren i våra reningsverk utan spolas rakt ut i havet.

En stor del av de mikroplaster som hamnar i avloppet fångas nämligen inte upp filtren i våra reningsverk utan spolas rakt ut i havet.

Foto: Shutterstock

Nu försvinner mikroplasterna från badrumshyllan!

Från och med den 1 januari 2019 förbjuds alla skönhetsprodukter med de små plastpartiklarna från att säljas i svenska butiker. 

Redan i juli 2018 beslutade regeringen om förbudet, men butiker har haft fram tills årsskiftet på sig att sälja ut sina lager.

Förbudet gäller alla hygienartiklar som sköljs av eller spottas ut, som tandkräm, duschkräm, tvål och peeling, men även vissa rengöringsprodukter faller in under förbudet.

Minskar utsläpp

Syftet är att minska utsläppet i naturen. Mikroplaster i havet är ett globalt problem som fått stor uppmärksamhet de senaste åren. En stor del av de mikroplaster som hamnar i avloppet fångas nämligen inte upp filtren i våra reningsverk utan spolas rakt ut i havet. Där blir de mat till fiskar, fåglar och andra djur vars kroppar inte kan bryta ner gifterna. I slutändan hamnar dessutom mycket av den giftiga plasten i våra egna kroppar.

LÄS OCKSÅ: 8 saker du borde skippa som innehåller plast

Finns biologiskt nedbrytbara alternativ

Men den som gillar en rivig skrubb eller polerande tandkräm behöver inte oroa sig för en marknad fylld med verkningslösa produkter. Det finns nämligen gott om alternativ som gör ett lika bra jobb som mikroplaster och är biologiskt nedbrytbara.

Nötter och kärnor, socker, pimpsten och snäckskal är några vanliga alternativ.