Visste du att du kan använda naturliga torrvaror som kakao och potatismjöl i stället för torrschampo. Eftersom dessa livsmedel inte innehåller alkohol torkar de heller inte ut håret på samma sätt.
Visste du att du kan använda naturliga torrvaror som kakao och potatismjöl i stället för torrschampo. Eftersom dessa livsmedel inte innehåller alkohol torkar de heller inte ut håret på samma sätt. Foto: Shutterstock/Fotolia (montage)

Inget torrschampo? 4 saker du kan använda i stället

Är torrschampot slut?

Lugn! Ta en titt i ditt kök.

Där finns gott om saker som hjälper dig fräscha upp håret och bli av med överflödigt fett.

De flesta har nog någon gång rystat sin sprejflaska med torrschampo bara för att inse att det är slut. Inte en jätterolig situation att hamna i om man har bråttom att komma hemifrån.

Lyckligtvis finns det gott om ersättare som kan få din frisyr att se fräsch ut igen - och som dessutom ger volym. Hälsoliv har listat X alternativ när torrschampot tagit slut.

1. Havregryn suger upp fett

Snacka om en allround-ingrediens! Förutom att havregryn passar utmärkt i så väl frukostmüslin som i bakverk är den grym på att suga upp överflödigt fett. Ta en matsked eller två och massera in i hårbotten. Du kommer märka skillnad direkt. När du tycker att håret ser bra ut borstar du bara igenom håret så att grynen försvinner.

Du kan och mixa eller stöt havregrynen i en mortel så att konsistensen blir mer som mjöl.

LÄS OCKSÅ: Så kan torrschampo förstöra din hårbotten 

2. Potatismjöl passar utmärkt

Trodde du att potatismjöl var något man bara använde för att reda såser? Då har du fel. Den här stärkelsen funkar utmärkt för att bli av med överflödigt fett i hårbotten.

Massera in en tesked i hårbotten, låt verka i ett par minuter och borsta sedan igenom håret.

3. Maizena fräschar upp frisyren

Om du inte har potatismjöl hemma har du kanske maizena. Båda är stärkelse, därför är det precis samma princip.

KÖP HÄR: Ta hand om ditt hår med ekologisk torrschampo – erbjudande från webshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv 

4. Kakao passar om du har mörkt hår

Om du har mörkt hår och inte gillar den dammiga looken som både havegryn och stärkelse kan ge kan du prova att använda kakao i stället. Foto: Fotolia

Medan de första tipsen lämpar sig bäst för ljusa och gråa hår är det här en kanonlösning om du har rött eller mörkt hår. Dessutom kommer håret att lukta choklad. Om du inte vill slösa på kakaon kan du spara genom att bara blanda en nypa med någon av de andra lösningarna.

Tips!

Kanske upptäcker du att något av de här husmorstipsen funkar bättre för dig än vanligt torrschampo. För att snabbt och smidigt kunna applicera produkten i håret kan du hälla över stärkelsen, kakaon eller blandningen i ett saltkar eller en gammal puderförpackning med hål. Om du använder hela gryn kan ett sockerkar fungera för lagom dosering. De bör dock inte förvaras i badrummet, då fukten kan få ingredienserna att klumpa ihop.

Om du hellre vill köpa nytt torrschampo men är osäker på vilket märke kan du läsa mer här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!