Guide: Så fixar du de perfekta brynen

Bryntrender kommer och går.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Bryntrender kommer och går.

Brynstylisten Tova Gustavsson Flygt guidar väg till de perfekta brynen!

Foto: Privat

2 av 2: Brynstylisten Tova Gustavsson Flygt guidar väg till de perfekta brynen!

Från 90-talets streck till 10-talets buskiga form.

Ögonbrynstrenderna har varierat under åren.

Men vilken brynform är trendig nu, och hur får man till de perfekta brynen?

Hälsoliv har pratat med en expert som hjälper oss!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Tova Gustavsson Flygt, 24, är brynstylist i Benefit Brow Bar på Sephoras butik i Uppsala. Där hjälper hon kunderna uppnå perfekta bryn. Och vad som just är perfekta bryn är olika från person till person.

– Det är bäst att kolla online på hur du mappar ut dina perfekta bryn, det finns olika punkter man utgår från för att få fram det. Alla ansikten är olika. Om man har ett mindre ansikte behöver man inte ha superstora bryn. Sedan får man också anpassa sina bryn från där man själv har hårväxt. Om man tycker det är svårt kan man gå till en brow bar för att få hjälp.

Vad ska man tänka på när man ska forma sina bryn?

– Ta lite i taget! Backa, kolla dig i spegeln. Ta lika mycket under tidens gång på båda sidor. Börja inte med ett bryn och kör, då är risken att du plockar bort för mycket. Håll hela tiden koll på helheten innan du fortsätter.

Vilken är den bästa metoden – plocka, tråda eller vaxa?

– Jag tycker vaxa, det blir renast linjer. Man får med hela roten och då växer inte hårstrået ut lika fort. När man plockar bryts ofta hårstrået av innan roten.

LÄS MER: Bäst i test: Guide till ögonbrynspennor 

Välj rätt färg

Hur vet man vilken färg man ska ha på sina bryn?

– Kolla på rötterna på ditt hår. Om du matchar den färgen blir det mest naturligt. Välj också att gå neutralt eller kallt i färgen, om det drar mot en varmare, gulare färg kan det se onaturligt ut.

Vad ska man tänka på för att lyckas med färgen?

– Blanda flera olika färger! Oftast kanske det bara finns tre färger från märket att välja på. Då kan man välja att blanda en gråare med en brun för att få fram en perfekt färg. Man får experimentera lite med det här.

Vilka är dina bästa tips för när man ska färga brynen hemma?

– Ta lite i taget och var försiktig. Researcha brynfärger, vissa är bättre och lättare att jobba med. Använd också vaselin kring brynet eftersom färgen inte fastnar på huden då.

LÄS MER: Bäst i test: Vattenfasta ögonpennor 

Produkt efter behov

Vilka är dina egna favoritprodukter för brynen?

– Alltid Gimmie brow och Precisely my brow från Benefit. Brynen blir naturliga och man ser oftast inte att det är ifyllt. Gimmie brow går fort att applicera och den innehåller fibrer som fyller på och ger en fluffigare look. När mina bryn är nyvaxade och färgade använder jag dock bara en genomskinlig bryngel, det är allt som behövs.

Hur ska man tänka kring produkter beroende på vilket resultat man är ute efter?

– Jag skulle säga att man ska fråga om hjälp i butik. Det är svårt att säga och det beror på vad personen behöver och är bekväm att jobba med. Jag kanske tänker att en penna funkar bra, medan kunden är mer van att jobba med brynpomada eller puder. Då får man jobba utifrån det och komma fram till rätt produkter tillsammans.

LÄS MER: Höstens hårtrender: Frisyrerna, färgerna, accessoarerna 

Trendigaste brynen just nu

Buskiga bryn har trendat länge och kommer fortsätta med, även om de tonas ner lite grann nu säger Tova.

– De flesta märken börjar hänga på och nästan alla kommer ut med nya brynprodukter som ska ge ett naturligt resultat. Det ska inte se ifyllt och contourat ut.

Är det några andra bryntrender i sikte?

– Det är många som nu vill ha lite smalare bryn än det som varit. Inte superbryn som Cara Delevingne, men lite fluffiga, buskiga och längre. Det är många som kommer in och visar en bild på Alice Stenlöfs bryn, de är skitsnygga. 

https://www.instagram.com/p/BzY4lKJiUoF/

Sugen på att fixa till dina bryn? Här är ett litet brynkit!

1. ANNONS: Läs mer och köp genomskinlig bryngel från Pixi här (extern länk)

2. ANNONS: Läs mer och köp brynfärg från Refectocil här (extern länk)

3. ANNONS: Läs mer och köp brynpomad från Anastasia Beverly Hills här (extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här