Skägg - därför är det bra för hälsan
Skägg hade ett riktigt skitår under 2015.
Hipsterskägget pekades ut som en riktig bakteriehärd som kunde utlösa hudinfektioner och trenden ryktades vara död.
Nu visar en ny studie att skägg faktiskt är BRA för hälsan.
– Renrakade har högre risk att drabbas av bakteriekolonisation, säger forskarna.
Häromveckan meddelade historikern Alun Withey att skägget officiellt är dött.
Tanken är inte ny. Ända sedan skäggboomen slog igenom, påhejad av hipsterkulturen, har det pratats om dess undergång.
Den sista dödsstöten, trodde vi, kom i början av 2015 när Daily Mail rapporterade att skägg innehöll lika mycket bajsbakterier som en toalett.
– Skägg innehåller fler bakterier eftersom ansiktsbehåring är grövre än annat hår. Då fastnar bakterier och smuts enklare, berättade dermatologen Carol Walker för tidningen.
LÄS MER: Skäggolja – därför är den viktig att använda
Renrakade löper tre gånger så hög risk
Men nu har skäggen fått ytterligare en livlina.
I en studie, publicerad i Journal of Hospital Infection, slår forskarna nämligen fast att det är renrakade som ligger i riskzonen.
– Vår studie antyder att ansiktsbehåring inte ökar risken för bakteriekolonisation om man jämför med renrakade, står det i rapporten.
Forskarna har testat 408 manliga sjukhusarbetare på två olika sjukhus och kommit fram till att renrakade löper tre gånger så hög risk att drabbas av en skadlig bakteriekolonisation.
LÄS MER: Skäggig? Grattis! Då är hälsan är på din sida
Skägg - en bakteriedödare?
Anledningen tros vara att rakning orsakar mikrotrauman i huden vilket gör den mer mottaglig
Andra studier hävdar till och med att skägg kan vara behjälpligt när kroppen slåss mot infektioner.
När mikrobiologen Adam Roberts undersökte olika skäggs bakteriefauna kom han fram till att "något" i skägget dödade bakterier. Exakt vad vet han fortfarande inte.
Är du skäggälskare? Fortsätt bära ditt skägg med stolthet!