Nyfiken på balsammetoden? Här har vi samlat tips och information.
Balsamtvätt lämpar sig bra för lockiga, krulliga och vågiga hårtyper. Balsammetoden drar fram naturliga lockar och minskar frissighet.
1 AV 2
Nyfiken på balsammetoden? Här har vi samlat tips och information.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Balsamtvätt lämpar sig bra för lockiga, krulliga och vågiga hårtyper. Balsammetoden drar fram naturliga lockar och minskar frissighet.
Foto: Shutterstock

Så här tvättar du håret med balsammetoden – steg för steg

Strunta i schampo, behåll ditt balsam och boosta med inpackning. 

Balsammetoden innebär att du får det perfekta håret – om du bara låter bli att tvätta det med schampo.

Hälsoliv har sammanställt en guide med tips, tricks och godkända produkter 2017.

Är ditt hår frissigt och livlöst? Irriterad hårbotten? Det kan bero på flera anledningar, men en avgörande faktor kan vara hur du tvättar håret. Flera av produkterna vi gnuggar mot skalpen är nämligen så starka att de skadar håret mer än de vårdar det. 

Men, det går att göra sig fri från överdriven och uttorkande rengöring. Genom att dumpa schampot och välja rätt balsam är det perfekta Hollywood-svallet inom räckhåll. 

Balsammetoden är ett sätt att vårda i stället för att skada håret. Särskilt bra funkar balsamtvätt på vågigt och lockigt hår, men kan vara värd att prova även för den med rakt hår. Många upplever att håret blir fräschare och får mer självfall och volym.  

LÄS OCKSÅ: ”Balsammetoden räddade mitt hår – se före och efter-bilderna” (DAMERNAS VÄRLD)

Är schampo dåligt? 

Många schampon innehåller sulfater, ett starkt lösningsmedel. Sulfaterna rengör håret effektivt men öppnar även upp hårstråna och sköljer bort fett. Det här gör håret frissigt och torrt. För att kompensera tillsätts silikoner och mineraloljor i både schampon och balsam. De "stänger" hårstråna igen genom att lägga sig som en hinna runt varje hårstrå. Det får håret att se glansigt och fint ut, men de vårdar inte håret. De här ämnena är heller inte fett- eller vattenlösliga, så för att tvätta ur dem ur håret krävs mer sulfater. 

Schampots starkt rengörande egenskaper sliter på håret. Foto: Shutterstock

Det blir helt enkelt en ond cirkel som sliter på håret. 

LÄS OCKSÅ: Frisyrer 2017: Experten tipsar om årets trender

Det här ska du tänka på när du börjar med balsammetoden

Men går det verkligen att få fräscht hår med bara balsam? Blir inte håret fett? 

Om du gör rätt och följer stegen kommer håret att bli rent – eftersom fett löser fett. Men om du vill övergå till balsammetoden måste du se till att balsamen du använder är fria från silikoner, sulfater och mineraloljor.

Men även om man lusläser på baksidan av flaskorna i affären kan de vara svåra att upptäcka. En bra regel är att silikoner ofta slutar på -cone eller -xane. De vanligaste sulfaterna heter Sodium Laureth Sulfate (SLES) och Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Angående mineraloljor är det ingredienser som Mineral Oil, mineralolja, vaselin, petroleum och olika paraffin man ska se upp med.

De vanligaste beteckningarna för mineraloljor:

■ Mineral Oil

■ Mineralolja

■ Petrolatum

■ Petroleum

■ Paraffinum Liquidum

■ Paraffin

■ Paraffinum

■ Vaselin

■ Ozokerit

■ Polyisobutene

■ E 905

■ Isododecane

■ Isoparaffin

Källa: balsammetoden.se

De vanligaste beteckningarna för silikoner:

Dimethicone

Dimethiconol

Cyclopentasiloxane

Cyclohexasiloxane

Phenyl Trimethicone

Amodimethicone

Cyclomethicone

Polysilicone-9

Källa: balsammetoden.se

De vanligaste beteckningarna för sulfater

Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Ammonium Laureth Sulfate

Ammonium Lauryl Sulfate

Ammoniumlaurylsulfat

Natriumlaurylsulfat

Sodium Alkyl Sulfate

Viktigt att ha i åtanke är dock att det inte bara är balsam och schampon som innehåller de här ämnena. De kan även finnas i vanliga stylingprodukter som hårsprej, hårvax och liknande. 

En del undviker även produkter som innehåller alkohol, som torkar ut håret. Andra kompenserar med en extra inpackning.

Skillnad mellan tvättbalsam, vårdande balsam och inpackning

När man jobbat med balsamtvätt brukar man använda sig av två typer av balsam: Ett tvättbalsam vars huvudsakliga funktion är att lösa upp smuts och fett i håret. Det här balsamet är oftast lite tunnare i konsistensen, innehåller inte så mycket vårdande ämnen och kommer oftast till ett förmånligt pris.

Det vårdande balsamet är ett lite tjockare balsam med vårdande ingredienser. Det är ofta dyrare och fungerar som en boostande mjukgörare och glansgivare. En del väljer att använda inpackningar i stället för balsam. Vilket som fungerar bäst på ens egen hårtyp brukar man märka efter att ha provat sig fram ett tag.

LÄS OCKSÅ: Här är hårmissarna som förstör ditt hår 

Förbered för balsamtvätt med ett "sista-schampo"

Innan du sätter i gång med balsamtvätt är det viktigt att håret är fritt från silikonrester och mineraloljor – annars kommer håret bara bli fett och stripigt. Därför behöver du förbereda håret med en ordentlig schamponering, med ett så kallat "sista-schampo". 

För att balsammetoden ska fungera måste sista-schampot innehålla sulfater – eftersom det är starkt nog att lösa upp restprodukterna. Däremot får det inte finnas några silikoner eller mineraloljor i. 

Godkända sista-schampon 2017

Apoteket Apoliva Schampo

Coop X-tra Schampo

Wella System Professional Hydrate Shampoo

Yes diskmedel

Änglamark Schampo

Källa: nopoo.se/balsammetoden.se

I det här steget väljer en del att använda diskmedel i stället för schampo. Det är inte så skonsamt, men innehåller sulfater och får därför effektivt bort rester från silikoner och annat. 

Du kan behöva schamponera håret ett par gånger för att få ur alla rester. När du känner att du är nöjd och har sköljt ur sista-schampot applicerar du ett godkänt balsam, som efter en vanlig schamponering.

Observera att det här steget görs inför första balsamtvätten, men kan upprepas om du misstänker att du fått silikoner eller mineraloljor i håret.

LÄS MER: Vanja väntar 19 dagar med att tvätta håret 

Guide: Så tvättar du med bara balsam

Så där. Nu har du gjort din sista schamponering, och det är dags att på riktigt börja med balsammetoden. 

Godkända balsam och inpackningar 2017

Det finns många balsam som funkar med balsammetoden, men här är exempel på några som du lätt hittar i din matvarubutik eller på apotek. 

Barnängen Aloe Vera Yoghurt Balsam (tvättbalsam)

Barnängen Volym Balsam (tvättbalsam)

Björn Axén Sensitive Scalp Conditioner (tvättbalsam)

CSS Bamse Balsam (tvättbalsam)

Decubal Dry Scalp Treatment (vårdande inpackning)

L’Oréal Paris Extraordinary Clay Conditioner (tvättbalsam)

L’Oréal Paris Botanicals Smooth Ritual Masque (vårdande inpackning)

L’Oréal Paris Elvital Extraordinary Clay-In-Mask (vårdande inpackning)

L’Oréal Paris Elvital NutriGloss Shine (vårdande inpackning)

Neutral Balsam (tvättbalsam)

TRESemmé Perfectly (Un)Done (tvättbalsam/vårdande balsam)

Källa: balsammetoden.se

1. Applicera tvättbalsam

Blöt håret och massera in ett godkänt tvättbalsam i hårbotten och topparna. Massera ordentligt så att du stimulerar hårsäckarna. Håret ska kännas lent och mjukt och varenda hårstrå ska vara insmort. Låt balsamet sitta kvar i håret i två till fem minuter innan du sköljer ur.

2. Skölj ur

Det är viktigt att tänka på att skölja ordentligt. Använd så kallt vatten du klarar och skölj ur balsamet i minst två minuter. Det kalla vattnet reducerar friss och gör att du får ett glansigare hår. Känns håret ändå smutsigt eller fett när allt balsam är ursköljt kan du göra om proceduren. Låt balsamet sitta kvar lite längre i håret innan du sköljer. 

3. Applicera vårdande balsam eller inpackning

Det vårdande balsamet appliceras i längderna. Foto: Fotolia

Det här kan du göra i samband med att du tvättar eller efter en första sköljning. Det vårdande balsamet eller inpackningen appliceras i längderna. Undvik att ha det vårdande balsamet i hårbotten, eftersom det kan göra att håret känns fettigt. Låt balsamet sitta i ett tag, från ett par minuter till över natten.

4. Skölj ur igen

Upprepa steg två.

5. Ha tålamod!

Många som tvättar håret upplever att håret blir fett och tvättar det därför igen för att torka ut hårboten, Resultatet blir att hårbotten reagerar med att producera mer fett för att återställa balansen – och så har det blivit en ond cirkel. Med balsammetoden kommer du troligen tycka att håret blir smutsigt fort. Men lugn, det kommer kännas så i början. Hemligheten är att hårbottnen måste vänja sig vid att vara utan schampo. Därför tar det ett tag innan den slutar producera så mycket olja som det brukar göra. Använd ditt balsam en till två gånger i veckan. Prova dig fram och se vad ditt hår mår bäst av. Räkna med ett par veckor innan du ser något resultat.

LÄS OCKSÅ: Saker i ditt skafferi som fixar drömhåret 

Vissa använder balsammetoden varannan tvätt

En annan metod är att använda balsammetoden vid varannan tvätt. Kändisfrisören Bobby Oduncu menar att man kan tvätta håret med ett schampo varannan gång, och bara använda balsam varannan gång. Men det viktigaste är att inte tvätta håret för ofta, oavsett om du använder balsammetoden eller inte. Två gånger i veckan är lagom.

– Om håret är riktigt smutsigt kan du tvätta det med schampo ändå eftersom det är det enda som rensar all smuts i håret, sa han till Hälsoliv i en tidigare intervju.

No 'poo – för den som är hardcore

Men för den som inte tycker att det räcker med balsam finns det andra alternativ. No 'poo (från engelskans "no schampoo") är ett samlingsbegrepp för flera metoder där schampo ratas till förmån för andra, mer skonsamma, metoder. Balsammetoden är bara en av dem. En del väljer att tvätta håret med exempelvis äggvita, bikarbonat, äppelcidervinäger eller bara vanligt vatten.