1 AV 2
Hårmyterna du inte ska gå på
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Så håller ditt hår längre mellan tvättarna

Har du fett hår som behöver tvättas ofta? Att tvätta håret fler gånger snarare stjälper än hjälper dig som vill slippa fett hår. Men det finns saker att göra för att slippa den flottiga frisyren. Här ger vi råd hur du ska tänka och tipsar om djuprengörande schampo som håller håret fräscht längre mellan tvättarna. 

Varför blir håret egentligen fett? När du tvättar håret för ofta uppstår en obalans i talgkörtlarna i hårbotten – du tvättar bort talg vilket gör att din hårbotten tror att den är torr och börjar därför producera mer talg. Andra faktorer som påverkar håret är dålig kosthållning, medicinering och hormonrubbingar. 

Tyvärr kan det bästa tipset för dig med fett hår verkligen vara en utmaning, men försök att tvätta håret mer sällan, låt det gärna gå 1-2 dagar mellan tvättarna. Efter cirka en vecka bör ditt hår börja producera mindre talg eftersom det återgår till ett mer hälsosammare tillstånd.

LÄS OCKSÅ Frisören: Därför ska du använda solskydd för håret 

Välj rätt produkter för ditt hår

Utöver hur ofta du tvättar håret kan även din hårtyp spela en avgörande roll. Fett hår är vanligare hos personer med tunt och rakt hår eftersom talg lättare förflyttar sig runt i håret på denna hårtyp. Att locka håret och addera rätt stylingprodukter kan därför få håret att klara sig längre utan att behöva tvättas.

En annan viktig sak att tänka på är vilka produkter som används i håret i övrigt. Anpassa gärna produkterna efter din hårkvalitet - tjockt hår behöver ofta mycket fukt, tunt hår behöver produkter som lyfter håret. Och för att stå ut ännu lite längre mellan tvättarna finns även bra produkter såsom torrschampo eller hårpuder.

Men det finns även knep att ta till i själva tvättandet. Har du fett hår är det bäst att använda ett schampo som motverkar just detta och som hjälper till att dämpa talgproduktionen. Håll extra utkik efter sulfatfria schampon och balsam. Här listar vi några schampon som lovar extra skydd mot fett hår. 

LÄS MER Här är hårmyterna du måste sluta tro på – enligt frisören 

5 effektiva schampo mot fett hår

Schampo för fett hår från Kérastase som är både effektivt och drygt. Avlägsnar orenheter från hårbotten och verkar dessutom i 8 veckor mot återfall av mjäll.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Kevin Murphys Maxi Wash är ett djuprengörande schampo och detox i toppklass som avlägsnar gamla produktrester från håret och rengör ordentligt utan att torka ut.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Oblivions clarifying shampoo rengör på djupet och tar bort färgdämpande restprodukter av klor och stylingprodukter. Torkar inte ut håret och ger håret fräsch frisörskänsla.  

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Schampot Lime från Maria Åkerberg minskar fettproduktionen i hårbotten utan att torka ut. Innehåller ingredienser från kokos och majs som gör den mild men effektiv. Kan användas dagligen för att tvätta både håret och kroppen.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Ett prisvärt och effektivt schampo som rengör på djupet. Ett bra balsam är ett måste. Perfekt under sommaren eftersom den innehåller UV-skydd!

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)