Foto: Shutterstock

Så får du tjockare hår med rätt schampo och balsam

När det är kallt ute och vi höjer värmen inomhus lägger sig håret plattare, ofta blir hårbotten även fetare och längderna torrare. Men lugn, problemet går att lösa med rätt hårprodukter och några smarta tips.

Elisabet Garcia Dahlbäck

Proffsfrisören Henrik Artdeson är baserad på västkusten men verkar över hela landet genom sin nya hårserie, I am by Swedish haircare, som är baserad på naturliga ingredienser. Här delar med sig av tips som ger dig känslan av ett tjockare hår.

1. Tvätta håret med ett vårdande schampo och avsluta med ett stärkande balsam som tillför fukt och som sluter fjällskiktet – det gör håret tåligare mot yttre påverkan.

2. Massera in en ickefet stylingprodukt i hårbotten (struktur-, volym- eller saltvatten) som ger håret en strävare och fylligare yta. Föna/torka håret, börja med hårbotten – håll ansiktet upp och ner och torka håret underifrån alternativt använd en borste som lyfter upp håret från hårbotten för extra lyft.

3. Krama in ett leave-in balsam i de torra längderna, droppa i lite hårolja i balsamet för extra fukt som kapslar in hårstrået och ger det extra glans.

4. För att skapa en hållbar bas med mer stadga – tupera hårbotten och fixera tuperingen med spray, lyft de tuperade hårlängderna uppåt tills sprayen torkat. Borsta sedan försiktigt och forma håret till den frisyr du vill ha. 

Tips! Känns håret frissigt är det ofta torrt på ytan! Krama in en hårolja som hjälper hårstrået behålla fukten som finns i hårstråets bindningar. Undvik håroljor med feta silikoner då de tynger ner håret och gör det plattare.

Botancial repair, Aveda

Stärker och reparerar

Annons: Hitta bästa pris på Avedas shampo – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa pris på Avedas balsam – se Prisjakt (extern länk)

Wow, här kan vi tala om effekt – serien ger verkligen känslan av ett tjockare och friskare hår. Håret känns fylligare även dag två och tre, och frisyren håller längre - behöver inte tvätta håret varje dag längre. En liten klick räcker, vilket är bra med tanke på priset. Doftar också gott. En av de bästa serierna jag nånsin provat, så högsta betyg för resultatet! 

I am, By Swedish Haircare

Vårdande grönt

Mitt tunna skandinaviska hår med många fina hårstrån känns starkare och blir inte lika flygigt efter att ha använt den här serien regelbundet. Det blir också lite glansigare. Produkterna känns snälla mot hår, hud och miljön vilket jag gillar, de är baserade på ingredienser som bomullsfröolja och extrakt av gröna ärtor. Däremot är de återvinningsbara förpackningarna inte optimala i design och funktion, men innehållet gillar jag skarpt.

Bamboo refreshing, Continu 

Tynger inte ner

Skonsam svensktillverkad serie som inte tynger ner mitt tunna halvlånga 40+ hår. Håret känns fräscht och rent länge, vilket jag gillar, men den lätta formulan gör att det inte känns lika vårdande – trots att den innehåller avokadoolja och bambuextrakt liksom hyaluronsyra och arganolja. Bra varjedag-serie som också får plus för designen och den diskreta doften.

Från arkivet: Så fixar du snygg vardagssminkning på bara fem minuter