I höst ska brynen inte vara perfekta. Gärna buskiga men finkammade.
1 AV 2
I höst ska brynen inte vara perfekta. Gärna buskiga men finkammade.
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Så får du till höstens heta ögonbryn

Ögonbrynstrenderna kommer och går men höstens bryn sticker ut ifrån det som varit mallen ett tag. Nu försvinner de tjocka så kallade block brows. Nu vill vi inte längre ha kompakta och nästan ”tecknat i tusch”-bryn. Nej, nu vill vi se varje strå! 

Mjukare, mindre dramatiska och knappt definierade är ord som används. Inga fler perfekt formade ögonbryn alltså! Skönt för tidsoptimisten (!) eller för den som gillar en mer naturlig look. 

Tanken är alltså att framhäva och förstärka brynets naturliga form i stället för att få till ett jämnt och perfekt resultat. Brynen får gärna vara buskiga bara de är finkammade uppåt så att varje hårstrå kommer fram. Men som de flesta vet kräver även naturliga bryn lite kärlek. För samtidigt ska stråna vara fixerade för att ligga på plats. För det funkar det fint att använda färgad bryngel eller en fransprimer. Eller varför inte ta till tvåltricket? Fukta en mascaraborste, gnugga den mot en bit tvål så har du ett eget bryngel.  

LÄS MER Så fixar du de perfekta ögonbrynen

Men en trend kommer sällan ensam. Makeupartisten Dominika Newelska förklarar mer och pekar ut fyra trender för ögonbrynen som kommer dominera i höst och vinter.

 

Kaia Gerbers buskiga ögonbryn visar vägen i höst. Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE

1. Busigt buskiga och naturliga

Den lite ”operfekt perfekta”, eller ”perfekt operfekta” om man så vill. Här har vi de lagda brynen, men som kammas lite vilt. Har du en naturlig virvel i brynet? Förstärk det! Skippa att fylla i gluggar orsakade av ärr eller frenetiskt noppande i tonåren. Jobba med vad du har och busa till det. De här brynen går att uppnå med en klassisk bryngel. 

Favorit här är att jobba med en genomskinlig gel från PIXI.

Annons: Hitta bästa pris på denna ögonbrynsgel – se Prisjakt (extern länk)  

Vill man ha något med en liten hint av färg så har Eyeko en fin lätt färgad bryngel.

Annons: Hitta bästa pris på denna ögonbrynsgel – se Prisjakt (extern länk) 

Kombinera gärna med en brynfibergel, en produkt som innehåller både pigment och små fibrer som tillför lite extra buskighet till brynen, till exempel Idun Minerals. 

Annons: Hitta bästa pris på denna brynfibergel – se Prisjakt (extern länk) 

Foto: Shutterstock

2. De perfekt lagda

I kontrast till det fixade eller buskigt operfekta, så ser vi de perfekt lagda. Här har trenden med de laminerade eller lyfta brynen smugit sig in och blivit populär de senaste två åren, även om vi här i Sverige varit lite långsamma på att hoppa på trenden. Ett browlift eller browlamination, innebär att man med hjälp av en sorts permanentvätska (samma typ av produkt som används till lashlift) lägger brynen i form. Tänk typ läggningsvätska, fast lite mer hållbart. En browlamination eller browlift håller i cirka fyra till sex veckor. Den här typen av behandling är perfekt för den som till exempel har glest med strån, då man kan få stråna att hålla sig i till exempel uppåtgående riktning vilket ger illusionen av ett bredare eller fylligare bryn. Toppen att också passa på att färga i samband med denna typ av behandling för att ge ett extra Va-va-voom och lyft.

LÄS OCKSÅ Bäst i test: Ögonfransserum

3. De orörda

Någonstans mitt emellan dessa två egentligen kontrasterande trender har vi de orörda brynen. Men håll i hatten! Även om brynen ska se naturligt orörda ut, så krävs det även här lite kärlek och tid. Gärna borstade, men inte lika perfekt som de laminerade. Heller inte lika ostyriga som de operfekta, utan mjukt formade men med något strå som ”sticker ut” ur formen. 

4. Smala och balanserade

Här är en bubblare! Vi ser också fler smala bryn i många modehus just nu. Inte tunna som streck som på 90-talet, men för den som naturligt kanske inte kan bära upp den buskiga trenden för att man helt enkelt inte har strån som räcker till så är det helt okej. Gör det enkelt och fyll i om det behövs, borsta på plats och forma mjukt med en penna. 

Slim&thin från Depend är superb här, då den tunna pennan gör att du lätt kan måla dit små fejkstrån. 

Annons: Hitta bästa pris på denna ögonbrynspenna – se Prisjakt (extern länk)

Är det väldigt skralt i dina bryn så kan man måla dit ett par fejkstrån med bryntusch från MAC cosmetics som har en smal tip. Eller den nya bryntuschen från Benefit som har tre tuschtippar i en penna. Men ta det försiktigt! Inga stora fejkade block, utan här ska det kännas naturligt och balanserat.

Annons: Hitta bästa pris på bryntuschen från Mac – se Prisjakt (extern länk) 

Annons: Hitta bästa pris på bryntuschen från Benefit – se Prisjakt (extern länk) 

Det finns också serum för ögonbrynen för dig som vill prova. Vi har testat Xbrow Eyebrow Conditioner på bryn som behöver stärkas upp och bli tjockare. Efter regelbunden användning ser vi skillnad både på själva hårväxten men också på fylligheten. Kräver dock att man fortsätter för att resultatet ska hålla i sig. 

Annons: Hitta bästa pris på ögonbrynsserumet – se Prisjakt (extern länk)