Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet

Publicerad 29 jul 2014 15:22

Rödvinsfläckar - så får du bort dem för gott

<strong>1. Salt och vatten</strong><br>Det viktigaste av allt när det gäller rödvinsfläckar är att agera snabbt. På så sätt får inte rödvinet gro in och det går lättare att tvätta bort fläcken. Den bästa starten är att strö på rikligt med salt som suger upp mycket av vätskan och därefter doppa den i vatten. Repetera tills du är nöjd.<br><a href="http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Fa-bort-flackar-med-beprovade-husmodersknep/">Källa</a>.

1. Salt och vatten
Det viktigaste av allt när det gäller rödvinsfläckar är att agera snabbt. På så sätt får inte rödvinet gro in och det går lättare att tvätta bort fläcken. Den bästa starten är att strö på rikligt med salt som suger upp mycket av vätskan och därefter doppa den i vatten. Repetera tills du är nöjd.
Källa.

1/6

Foto: Colourbox

<strong>2. Mineralvatten</strong><br>Har du inget salt till hands? Kanske finns en flaska mineralvatten? Häll på det kolsyrade vattnet och låt det verka i cirka 20 minuter innan du slänger plagget i tvättmaskinen.<br><a href="http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Fa-bort-flackar-med-beprovade-husmodersknep/">Källa</a>.

2. Mineralvatten
Har du inget salt till hands? Kanske finns en flaska mineralvatten? Häll på det kolsyrade vattnet och låt det verka i cirka 20 minuter innan du slänger plagget i tvättmaskinen.
Källa.

2/6

Foto: Cornelia Nordström

<strong>3. Yes</strong><br>Diskmedlet Yes fungerar mot det mesta, även mot rödvinsfläckar. Förbehandla fläcken med diskmedlet, gnugga in ordentligt en stund innan du tvättar den i maskin.<br><a href="http://www.husmorsknep.se/yes-mot-rodvin.asp">Källa</a>.

3. Yes
Diskmedlet Yes fungerar mot det mesta, även mot rödvinsfläckar. Förbehandla fläcken med diskmedlet, gnugga in ordentligt en stund innan du tvättar den i maskin.
Källa.

3/6

<strong>4. Galltvål</strong><br>Flytande koncentrerad galltvål fungerar bra mot rödvin. Gnid in rejält med en fuktig svamp och låt verka cirka 15 minuter. Upprepa vid behov.<br><a href="http://www.dopguiden.se/gordetsjalv/husmorstips.html">Källa</a>.

4. Galltvål
Flytande koncentrerad galltvål fungerar bra mot rödvin. Gnid in rejält med en fuktig svamp och låt verka cirka 15 minuter. Upprepa vid behov.
Källa.

4/6

Foto: Galltval.se

<strong>5. Vitt vin</strong><br>Forskare har tjatat om detta länge. Vitt  vin hjälper mot fläckar från rött vin. Snåla inte när du häller vinet  på fläcken! Det vita vinet, som egentligen är detsamma som det röda  vinet, men utan pigment, späder ut fläcken. Upprepa tills du är nöjd.  Fungerar bäst på relativt färska fläckar.<br><a href="http://www.dagensps.se/artiklar/import/2004/1/6/1658/index.xml#sthash.7gfxaoEE.dpuf">Källa</a>.

5. Vitt vin
Forskare har tjatat om detta länge. Vitt vin hjälper mot fläckar från rött vin. Snåla inte när du häller vinet på fläcken! Det vita vinet, som egentligen är detsamma som det röda vinet, men utan pigment, späder ut fläcken. Upprepa tills du är nöjd. Fungerar bäst på relativt färska fläckar.
Källa.

5/6

Foto: Evgeny Karandaev

<strong>6. Varm mjölk<br></strong>Sist men inte minst - har fläcken torkat in ordentligt? Då kan varm mjölk (helst kokande) vara ett alternativ. Hetta upp mjölken i en kastrull och doppa delen av plagget som har fått en fläck på sig. Låt suga in ordentligt.<strong><br></strong><a href="http://www.leila.se/rodvin-pa-favoritduken/husmorstips/husmorstips/index1,8.htm?id=3206">Källa</a>.<strong><br></strong>

6. Varm mjölk
Sist men inte minst - har fläcken torkat in ordentligt? Då kan varm mjölk (helst kokande) vara ett alternativ. Hetta upp mjölken i en kastrull och doppa delen av plagget som har fått en fläck på sig. Låt suga in ordentligt.
Källa.

6/6

En fläck med rödvin kan förstöra vilken fest som helst.

Men om du agerar snabbt behöver ingen skada vara skedd.

Vi har samlat tipsen som fungerar i kampen mot de envisa fläckarna.

Strö salt på rödvinsfläckarna - det gör nog de flesta av oss.

Men sen då?

Klicka dig fram i bildspelet ovan för att ta del av knepen mot de envisa röda fläckarna.

Relaterat