<p>Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow vill ge alla som känner sig lite osäkra i sin personliga stil hjälp på traven med sin bok "Säker stil".</p>
1 av 3: <p>Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow vill ge alla som känner sig lite osäkra i sin personliga stil hjälp på traven med sin bok "Säker stil".</p> Foto: Studio Emma Svensson
<p>Boken "Säker stil" släpps 1 september.</p>
2 av 3: <p>Boken "Säker stil" släpps 1 september.</p>
<p>BASGARDEROB. Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow förespråkar i sin nya bok "Säker stil" en väl underbyggd garderob. "Den behöver inte vara stor, det viktiga är att plaggen kan kombineras. Planera innan du shoppar, undvik impulsköp, säger de.</p>
3 av 3: <p>BASGARDEROB. Emilia de Poret och Ebba Kleberg von Sydow förespråkar i sin nya bok "Säker stil" en väl underbyggd garderob. "Den behöver inte vara stor, det viktiga är att plaggen kan kombineras. Planera innan du shoppar, undvik impulsköp, säger de.</p> Foto: Studio Emma Svensson

Nu ska Ebba von Sydow hjälpa dig att hitta stilen

Stil handlar om att visa personligheten på utsidan - inte att slaviskt följa trender.

Det tycker modeexperterna Ebba von Sydow och Emilia de Poret, som har skrivit en handbok för alla kvinnor som vill hitta sin egen stil.

– Kläderna berättar vem du är, säger de.

I höst svämmar klädbutikerna över av 70-talsplagg som tunikor, utsvängda jeans och paisley-mönstrade toppar.

Nästa år är det gammalt. Då gäller nya trender.

Ebba Kleberg von Sydow släpper bok om stil

Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret som är aktuella med "Säker stil" den 1 september, vill hjälpa läsaren att röra sig bort från hetsen att ständigt uppdatera sig efter modehusens nycker och klädkedjornas konfektioner.

Meningen är att guida fram till en stil som håller i längden.

- Det vill säga kläder som man kan leverera i, i alla sammanhang. Livet blir lite enklare när man har en fungerande basgarderob, säger Ebba von Sydow och Emilia de Poret.

 

√ Läs också: 11 snygga par ballerinaskor

Gemensam känsla för mode

Deras bok är resultatet av en vänskap som sträcker sig ända tillbaka till barndomen, liksom en gemensam känsla för mode.

- Vi får jämt frågor om vad man ska ha på sig på jobbet, dopet eller anställningsintervjun. Eftersom efterfrågan är så stor bestämde vi oss att skriva en bok där vi ger våra bästa tips för en funktionell garderob, säger Emilia de Poret.

 

√ Läs också: Få bästa kollen på klädkoden till festen

 

Båda har lång erfarenhet av att arbeta som modeexperter i olika sammanhang, exempelvis har Ebba tidigare arbetat som redaktör på Expressen och Emilia är modeexpert på TV4 och modebloggare för Elle.

Så vad är stil för dem?

- Kläder som visar ens personlighet och som man passar bra och trivs i, säger Emilia de Poret.

Ebba Kleberg von Sydow:

- Plagg som man känner sig bekväm och självklar i, oavsett vilken situation man än kastas in i. Det är också att inte behöva lägga särskilt mycket tid och energi på klädval, utan att det alltid fungerar.

Så bygger du upp en basgarderob

Ett enkelt sätt att bygga upp en funktionell stil är att satsa på basgarderoben baserad på nyckelplagg som en randig tröja, vit skjorta, svarta byxor och svart kavaj.

Kläderna i boken är skandinaviska och "blonda", ska alla vara klädda som ni?

- Självklart inte, vi vill inspirera läsarna att hitta en uniform som fungerar för dem. Det kan lika gärna vara en blommig klänning som de klassiska kläder som vi visar. Men det är också så att klassiska plagg som vit skjorta och svarta kostymbyxor funkar för många.

 

√ Läs också: Så undviker du obehagliga överraskningar när du tar fram din höstgarderob

 

Ni visar väskor av exklusiva märken som Goyard och Céline, men alla har ju inte råd med så dyra saker?

- Nej, visst är det väskor som många bara kan drömma om, men de kan ses som modeller att inspireras av. Ett av mina bästa köp är en vit kostym från Lindex. Det är det som det handlar om - att hitta sin stil, säger Ebba Kleberg von Sydow.

Så hittar du din stil

Rensa bort udda plagg ur garderoben och skänk eller sälj - släng inte kläder.

Att skaffa sig stil tar tid. Kolla in modehistorien, läs tidningar, följ bloggar och inspireras av klassiska stil- ikoner.

Mät dig över byst, midja och stuss och lägg måtten på minnet.

Planera dina inköp. Gå igenom garderoben och se vad du verkligen behöver. Köp få utvalda nyckelplagg som kan kombineras, lägg till några skor och accessoarer. Vintage är prisvärt.

Köp inte festkläder på impuls, planera och passa gärna på när de dyrare märkena har rea.

Omfamna dina "svagheter" och framhäv dina fördelar.

När du har hittat din signaturlook, alltså den stil du gillar mest - kör på den. Exempelvis, om du älskar röda naglar - ha röda naglar varje dag.

Sträck på dig och håll huvudet högt, då ser du som allra bäst ut.

Viktigaste plaggen i din garderob

1 Vit skjorta

2 Svarta byxor

3 Jeans

4 Randig tröja

5 Svart ullkappa

6 Trenchcoat

7 "Den lilla svarta", en svart klänning

8 Smoking

9 Svart blazer

10 Rundhalsad ulltröja

11 Jobbväska som

rymmer dator

12 Liten festväska

13 Platta skor, exempelvis

ballerinaskor eller

loafers

14 Klassiska svarta boots

15 Svarta pumps

16 Vita sneakers

17 Signatursmycke

Emilia de Porets tre personliga garderobsräddare

1 Svarta kappan. Med ett rakt, maskulint snitt. Passar lika bra på dagen till jeans och platta boots som över den lilla svarta och höga pumps på kvällen. Att kontrastera feminint och maskulint är en vinnande kombination.

2 Vita skjortan. Helst lånad från min mans garderob, lika snygg till skinnbyxor som till en svart pennkjol.

3 Svarta pumps. Gärna med något spetsig tå och lagom hög klack. Fungerar i alla lägen.

Ebba Kleberg von Sydows tre personliga garderobsräddare

1 Ulltröjan i svart. Kashmir i all ära men till vardags använder jag hellre tröjor ull, det är mer slitstarkt och håller sig snyggt i längden.

2 Svarta kostymbyxor. De ska ha bra fickor, vara lite högre i midjan och helst smala nedtill.

3 Svarta platta skor. På hösten och vintern jodphurs, resten av året en variant av loafers. Bästa knepet för att piffa till vardagslooken inför kvällen är att byta till ett par platta men öppna skor som jag är barfota i.

Modeexpert och bloggare

NAMN:Emilia de Poret.

Ålder: 39 år.

Gör: Modeexpert på TV4 Morgonnyheter, modebloggare på tidningen Elle och jurymedlem i Guldknappen. Tidigare musiker och sångerska.

Bor: Stockholm, född i Luleå.

Familj: Man och två barn.

Aktuell: Med boken Säker stil, Bonnier fakta.

Förflutet på Expressen

Namn: Ebba Kleberg von Sydow.

Ålder: 34 år.

Gör: Journalist och författare, ny programledare för TV4 Nyhetsmorgon Söndag från och med den 20 september. Tidigare redaktör på Expressen Fredag.

Bor: Stockholm, född i Göteborg.

Familj: Man och två barn.

Aktuell: Med boken Säker stil, Bonnier fakta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!