Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Premium
VARFÖR HAR DU SKÄGG?PEO ENGSTRÖM, 32, supportingenjör, Lidingö:- Jag har odlat skägg i två månader eftersom jag ville se hur mycket jag kunde odla. Jag har inte trimmat det alls men kammar det varje dag. Efter sommaren kommer jag att raka av det och kanske spara ett bockskägg.VARFÖR HAR DU SKÄGG?PEO ENGSTRÖM, 32, supportingenjör, Lidingö:- Jag har odlat skägg i två månader eftersom jag ville se hur mycket jag kunde odla. Jag har inte trimmat det alls men kammar det varje dag. Efter sommaren kommer jag att raka av det och kanske spara ett bockskägg.VARFÖR HAR DU SKÄGG?PEO ENGSTRÖM, 32, supportingenjör, Lidingö:- Jag har odlat skägg i två månader eftersom jag ville se hur mycket jag kunde odla. Jag har inte trimmat det alls men kammar det varje dag. Efter sommaren kommer jag att raka av det och kanske spara ett bockskägg.
MAGNUS ENGSTRÖM, 43, målare, Södertälje:- Jag gillar att väcka reaktioner. Jag har haft skägg i tio år och det har varit ganska långt, ner till naveln ungefär. I december fick jag klippa av det eftersom jag skulle göra en hjärtoperation men efter det har jag inte klippt det alls.MAGNUS ENGSTRÖM, 43, målare, Södertälje:- Jag gillar att väcka reaktioner. Jag har haft skägg i tio år och det har varit ganska långt, ner till naveln ungefär. I december fick jag klippa av det eftersom jag skulle göra en hjärtoperation men efter det har jag inte klippt det alls.MAGNUS ENGSTRÖM, 43, målare, Södertälje:- Jag gillar att väcka reaktioner. Jag har haft skägg i tio år och det har varit ganska långt, ner till naveln ungefär. I december fick jag klippa av det eftersom jag skulle göra en hjärtoperation men efter det har jag inte klippt det alls.
NICKLAS WALLBERG, 30, reklamare, Liljeholmen:- Det är enkelt och jag ser inte ut som 15 år. Jag skaffade skägg när jag pluggade i Australien för många år sedan. Jag ansar det lite snyggt när jag ska träffa arbetsgivare.NICKLAS WALLBERG, 30, reklamare, Liljeholmen:- Det är enkelt och jag ser inte ut som 15 år. Jag skaffade skägg när jag pluggade i Australien för många år sedan. Jag ansar det lite snyggt när jag ska träffa arbetsgivare.NICKLAS WALLBERG, 30, reklamare, Liljeholmen:- Det är enkelt och jag ser inte ut som 15 år. Jag skaffade skägg när jag pluggade i Australien för många år sedan. Jag ansar det lite snyggt när jag ska träffa arbetsgivare.
PER JOSEPHSON, 29, student, Vasastan:- Jag har haft skägg i två år och skaffade det för att jag kunde. Det handlar mest om att jag är lat och inte orkar raka mig.EMMA HELIN, 33, arkitekt, Vasastan:- Det är jättesnyggt! Jag gillar skägg.PER JOSEPHSON, 29, student, Vasastan:- Jag har haft skägg i två år och skaffade det för att jag kunde. Det handlar mest om att jag är lat och inte orkar raka mig.EMMA HELIN, 33, arkitekt, Vasastan:- Det är jättesnyggt! Jag gillar skägg.PER JOSEPHSON, 29, student, Vasastan:- Jag har haft skägg i två år och skaffade det för att jag kunde. Det handlar mest om att jag är lat och inte orkar raka mig.EMMA HELIN, 33, arkitekt, Vasastan:- Det är jättesnyggt! Jag gillar skägg.
1 AV 5
"På sommaren vågar många prova"
2 AV 5
VARFÖR HAR DU SKÄGG?PEO ENGSTRÖM, 32, supportingenjör, Lidingö:- Jag har odlat skägg i två månader eftersom jag ville se hur mycket jag kunde odla. Jag har inte trimmat det alls men kammar det varje dag. Efter sommaren kommer jag att raka av det och kanske spara ett bockskägg.
Foto: Lisa Mattisson
3 AV 5
MAGNUS ENGSTRÖM, 43, målare, Södertälje:- Jag gillar att väcka reaktioner. Jag har haft skägg i tio år och det har varit ganska långt, ner till naveln ungefär. I december fick jag klippa av det eftersom jag skulle göra en hjärtoperation men efter det har jag inte klippt det alls.
Foto: Lisa Mattisson
4 AV 5
NICKLAS WALLBERG, 30, reklamare, Liljeholmen:- Det är enkelt och jag ser inte ut som 15 år. Jag skaffade skägg när jag pluggade i Australien för många år sedan. Jag ansar det lite snyggt när jag ska träffa arbetsgivare.
Foto: Lisa Mattisson
5 AV 5
PER JOSEPHSON, 29, student, Vasastan:- Jag har haft skägg i två år och skaffade det för att jag kunde. Det handlar mest om att jag är lat och inte orkar raka mig.EMMA HELIN, 33, arkitekt, Vasastan:- Det är jättesnyggt! Jag gillar skägg.
Foto: Lisa Mattisson

Nu är det trendigt att ha skägg – smarta tips

Sommaren är skäggens tid. Under lata semesterdagar låter många ansiktshåret växa.

- Jag var nyfiken på hur mycket jag kunde odla, säger Peo Engström, 32.

EXPERTEN GER SINA BÄSTA SKÄGGTIPS

 • Ansa kanten för att se mer proper ut. Luta huvudet bakåt och lägga ett finger ovanför adamsäpplet, ungefär där bör kanten gå.
 • Experimentera med formen på skägget för att hitta något du trivs med, om det ska följa huvudformen eller vara mer fyrkantigt. Akta dig för att sätta kanten för högt upp, då kan det se ut som att du har en dubbelhaka.
 • Sax är bra för längre skägg, då har du mer kontroll. För kortare skägg ansar du enkelt med en trimmer och tar bort det sista längs skäggkanten med en hyvel.
 • För långa snurrade mustascher behövs ett hårdare mustaschvax medan hårvax funkar bra för skägget.
 • Det finns speciella skäggoljor som gör skägget fint och mjukar upp det.
 • Håll koll på mustaschen. För att se välvårdad ut kan du klippa nederkanten och låta den gå i linje med överläppen.
 • Ge inte upp om du tycker att du har ojämn skäggväxt. Olika delar av ansiktet växer olika fort och genom att ansa ner allt till samma längd med en trimmer kan de långsamma fläckarna växa i kapp.

Källa: Eric Thorsson

Det var när hans vän reste bort den 8 juni som Peo Engström, 32, började odla skägg. Tanken är att raka av det efter att hon kommit tillbaka från sin resa den 16 augusti.

- Jag var nyfiken på hur mycket jag kunde odla. Det har växt mer än jag väntade mig, säger Peo Engström.

Omgivningens reaktioner har varierat.

- Farmor tycker att jag ser ut som en slusk medan kollegerna på jobbet säger att det ser ståtligt ut.

Stark skäggtrend

Skäggexperten Eric Thorsson säger att trenden blir starkare och i samband med ledigheten växer ansiktshåren till sig.

- På semestern vågar många prova att odla skägg för första gången, säger han.

Eric Thorsson driver Skäggbloggen tillsammans med vännen Axel Naver. I september släpps "Skäggboken" som de tagit fram tillsammans med fotografen Anders Bergstedt. Sidorna är fulla av porträttbilder, personliga berättelser och skäggvårdstips.

"Ha skägget kvar"

Till den som börjat trivas med sitt semesterskägg ger Eric Thorsson rådet att våga låta hyveln ligga.

- Ha modet att gå tillbaka till jobbet med skägget kvar. Så började det för mig. Jag gick tillbaka till jobbet, fick mycket komplimanger och så blev det kvar.