1 av 2 Foto: Colourbox
2 av 2 Foto: Colourbox

Myndigheten varnar: Ögonfransförlängning kan vara hälsofarligt

Allvarliga brister kring märkning och information av ögonfranslim har upptäckts av Kemikalieinspektionen. 

– I värsta fall kan man få astma som kan bli ett livslångt problem, säger Barbro Sillrén på Kemikalieinspektionen till SVT Nyheter.

Många väljer att gå till en salong för att få sina ögonfransar förlängda. Men nu varnar man för att behandlingarna kan vara farligt både för stylisterna som jobbar med förlängningarna och för deras kunder. 

Kemikalieinspektionen undersökte märkningen av limtuber från 25 olika företag och upptäckte brister i produktmärkningen för samtliga. I fyra av fallen ansågs bristerna så allvarliga att Kemikalieinspektionen anmälde företagen för miljöbrott.

LÄS OCKSÅ: Här är bästa mascaran - stort test

Franslim kan vara allergiframkallande och hälsofarligt

Limmet som används för att sätta fast de konstgjorda fransarna innehåller cyanoakrylat för att fransarna ska fästa snabbt. Cyanoakrylat är en typ av superlim som är allergiframkallande och farliga för hälsan. 

Fransstylisterna kan bland annat drabbas av astmaanfall, få kliande utslag, svårt att andas och känna ett tryck över bröstet. Även kunderna kan få kliande ögon, eksem och andra allergiska reaktioner som en följd av limmet.

Många unga kvinnor kan drabbas

– Många i branschen är unga kvinnor som driver enmansföretag och det är vanligt att man utför behandlingen i hemmet där det inte finns rätt skyddsutrustning. Det är jätteviktigt att den här informationen kommer ut så att de blir medvetna om hälsofarorna och kan skydda sig, säger Barbro Sillrén till SVT Nyheter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!