Tess Holliday är modell och kroppsaktivist.
Tess Holliday är modell och kroppsaktivist. Foto: Tess Holliday/Instgram

Modellen hyllas för Cosmopolitans nya omslag

Senaste numret av Cosmopolitan UK har väckt starka reaktioner.

Omslaget med kroppspositiva plus size-modellen Tess Holliday har fått fansen att jubla - och några att rikta kritik mot tidningen och modellen.

Cornelia Thomasson

Senaste numret av brittiska Cosmopolitan har skapat häftiga reaktioner i sociala medier efter att omslaget läckt ut.

Där syns modellen Tess Holliday, 33, i smaragdgrön body och slänger i väg en kyss. Tatuerad, piercad och en kropp som drar storlek 54 i kläder står den amerikanska plus size-modellen i kontrast till de som vanligen får ta plats på magasinomslag. 

https://www.instagram.com/p/BnEMllvBVXX/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_script

”Om jag hade fått chansen att se en kropp som min i den här tidningen när jag var liten skulle det ha förändrat mitt liv”, skriver supermodellen själv i ett inlägg på Instagram.

LÄS OCKSÅ: Möttes av näthat för sina celluliter

Fått 7000 kommentarer

Omslaget har fått spridning i sociala medier och inlägget på Hollidays eget konto har i skrivande stund över 141 000 gilla-markeringar och närmare 7000 kommentarer.

”Ett megakliv framåt för kroppspositivismen”, skriver Baaam.se och många tycks hålla med.

”Hur många unga kvinnor skulle ha kunnat njuta av livet med vetskapen om att de är vackra som de är, i stället för att gråta över varför de inte se ut som man 'ska', om foton som dessa förekom oftare?” skriver Twitter-användaren @Oddsbodikins7

https://twitter.com/Oddsbodikins7/status/1034944969436422144

Alla kommentarer är inte av positiv karaktär. Vissa menar att både Cosmopolitan och Tess Holliday förespråkar ett ohälsosamt kroppsideal och leverne. 

Något som Laura Capon, skönhets- och modeskribent på Cosmopolitan besvarade med följande rader i en krönika:

”Det (att Cosmopolitan och Holliday bidrar till övervikt, reds. anm.) är ett sätt att se på saken som jag finner otroligt idiotiskt, jag orkar knappt bemöta det. Förutom att säga att ett förpassande av människor till samhällets marginaler och att läxa upp dem för hur de ser ut gör mer skada än att berättiga dem.”

Tess Holliday har sedan tidigare ett nått stor framgång genom sitt eget instagramkonto samt de kroppspositivistiska konton @effyourbeautystandards, som hon grundade 2013.